1. Kyle Hockenberry: a katona, aki betartotta a magára tetováltatott ígéretet: “Azokért, akiket szeretek feláldozom magam”.

Afganisztáni bevetése közben egy bomba leszakította Kyle Hockenberry mindkét lábát és bal karját, ám csodával határos módon túlélte. Az orvosok később, a plasztikai műtétek során ügyeltek arra, hogy a tetoválás megmaradjon.

 

2. Terri Gurrola 2 év után ismét találkozik kislányával

2007-ben Terri Gurrola-t Irakba vezényelték. Miután hosszú hónapok után ismét hazatért, attól félt, hogy kislánya nem fog emlékezni rá. Nem így volt! Csak azt mondogatta újra és újra, hogy “Mami, hiányoztál! Mami, hiányoztál!” A reptéren mindenkinek, akik tanúi voltak ennek – még a férfiaknak is -, könnyek szöktek a szemébe.
Terrinek azóta már van egy fia is és Dél-Kóreában élnek, ahol még mindig orvosi tisztként szolgál.

 

3. A nap, amikor a németek terve meghiúsult: Kurszki csata (1943. július-augusztus)

A második világháborúban, Kurszknál, a németek és szovjetek között véres csata zajlott. A németek terve egyszerű volt: úgy gyengítik meg a szovjeteket, hogy minél több katonát megölnek, vagy elhurcolnak rabszolgának.
A szovjetek azonban már hónapokkal korábban tudtak a tervről, hála az angol szövetségeseknek, így felkészülhettek az ütközetre. Barikádokat, aknamezőket és különböző harci zónákat hoztak létre. Végül ez a csata lett az első olyan, ahol a németek kénytelenek voltak feladni tervüket.

 

4. James Cathey felesége utoljára alszik férje mellett

James Cathey hadnagy, aki az Egyesült Államok tengerészgyalogságánál szolgált, iraki bevetése során vesztette életét. Csak egy hónapja volt ott, amikor egy bomba a közelében robbant fel. Felesége, Katherine Cathey, ekkor várandós volt. A temetés előtti utolsó éjszakát férje mellett tölti. A többi katona szerzett ágyat neki, hogy le tudjon feküdni a koporsó mellé. Úgy aludt el, hogy férjére emlékeztető dalokat hallgatott. Kérésére egész éjjel egy katona őrködött mellette, mivel úgy érezte, hogy férje ezt szeretné.

 

5. Afganisztán végre azon van, hogy megoldja a gyermekbénulási problémáját

Egy afgán nő gyermekét tartja karjaiban az oltásokat sürgető kampánynál, Kabulban. A Közegészségügyi Minisztérium, az UNICEF és a WHO által szervezett kampány célja volt, hogy minden 5 éven aluli gyermek megkapja a gyermekbénulás elleni oltást. Afganisztán és Pakisztán az egyedüli országok, ahol ez még mindig probléma. De legalább már vannak, akik küzdenek ellene.

 

6. A koszovói háború során megmentett kisfiú

A koszovói háború körülbelül egy évig tartott. Ez idő alatt koncentrációs táborokat állítottak fel és nőket, gyerekeket, de még férfiakat is elraboltak országszerte.
Az egyik kisfiút, Agim Shala-t, aki 2 éves volt mikor elrabolták, végül sikeresen megmentették nagyszülei. Sajnos nagyon sok gyermek sosem hagyta el élve a táborokat.

A táborban lévő embereket kihallgatták, megkínozták és hagyták őket ott meghalni. Néhányan azt is mondták, hogy voltak, akikből szerveket távolítottak el.
Ami pedig a túlélőket illeti, rendkívül nagy erő kellett ahhoz, hogy valaki túltegye magát az itt átélt borzalmakon.

 

7. A fiú megtudta, hogy megölték az öccsét

San Jose, California – egy fiatal srácot (a képen látható fiú öccsét) halálra késeltek az iskola után. Ez volt a második ilyen eset az utóbbi két hétben azon a környéken. Sajnos már a kiérkező mentősök sem tudták megmenteni az életét.
Rick Delisser őrmestert állították mellé, hogy figyeljen a sokkos állapotban lévő fiúra.

 

8. Két meleg férfi boldog, hogy összeházasodhattak

Lányaival ünnepel az a két férfi, akiknek lehetővé tették a minnesotai törvények, hogy összeházasodjanak. Minnesota középnyugaton a második állam Iowa után, ahol engedélyezték a melegek házasságát. Azóta már több, mint 1600 meleg pár házasodott össze.

 

9. Gyerekek az Északi-sarkon

A fotót Aleksandr Romanov készítette, amin az Északi-sarkon élő gyerekek játszanak. A rendkívül hideg éghajlat miatt nem sokan élnek a világ e tájékán.

 

10. Joseph E. Gantt főtörzsőrmesternek 60 év után igazságot szolgáltatnak

Joseph E. Gantt-ot a koreai háborúban eltűntnek nyilvánították 1950 novemberében, de holttestét 60 éven keresztül nem tudták azonosítani. Gantt megsérült egy ütközet során és hadifogságba hurcolták, ahol alultápláltság és más természetes okok miatt vesztette életét.
Habár testét nem tudták azonosítani a múltban, egy új technológia lehetővé tette, hogy a maradványok alapján megmutassák hogy nézett ki az illető, így végül sikerült.
A 90 éves felesége zokogva borult rá férje koporsójára.
“Azt mondta, ha bármi történne vele, szeretné, ha újra férjhez mennék. Mondtam neki, hogy nem. És tessék, mint felesége, én még itt vagyok.” – mondta Clara Gantt a riportereknek.

 

11. A Színek fesztiválja

A Holi-t, avagy a Színek fesztiválját Indiában és Nepálban rendezik. Az évtől függően február végén, vagy március közepén kezdődik és 2 napig tart. Az ünnepségeken együtt táncolnak, énekelnek és nevetnek a családok. Ez alatt színes, krétaszerű anyaggal és vízzel öntögetik és dobálják egymást. A végére mindenki színekben “úszik”, de minden percét élvezik.
A fesztivál fő célja, hogy megünnepeljék a közelgő tavaszt és annak reményét, hogy mezőgazdasági szempontból jó évnek néznek elébe.

 

12. Egy kisfiú a Ku Klux Klan gyűlésen a bizonyíték arra, hogy a rasszizmus tanult

Egy Ku Klux Klan gyűlésen Georgia-ban, Todd Robertson készítette ezt a képet. A fotós elmondása alapján 66 klántaggal, 3 rendőrrel és körülbelül 100 nézővel, de eseménytelenül zajlott le a rendezvény. A többi fotós mind a beszélőre koncentrált azt remélve, hogy kitör a verekedés.
Robertson azonban más szemszögből nézte a dolgokat és követni kezdett egy anyát és két fiát, akik szintén a jól ismert klánszerelésben voltak. Robertson legnagyobb megdöbbenésére az egyik fiú egyszer csak odalépett az egyik afro-amerikai rendőrhöz és belenézett a védőpajzs üvegébe. Mielőtt az anyja elhúzta volna onnan, Robertson gyorsan lekapta a pillanatot. A kép azóta is az egyik leghíresebb fotó Amerikában.

 

13. Robert Stirm alezredes találkozik a családjával

Robert Stirm újraláthatja családját, miután elengedték hadifogságából. A fotót Slava Veder készítette 1973. március 17-én és a “Burst of Joy” címet adta neki. A képért Pulitzer-díjat kapott. A fotó az Egyesült Államok Vietnamból történő kivonulásának szimbólumává vált.
Stirm több, mint 5 évet volt fogságban, azonban csalódnia kellett amiatt, ami kint várta. Egy levelet kapott feleségétől, amiben közölte, hogy vége a házasságuknak. Ennek ellenére Stirm boldog volt, hogy volt alkalma ismét látni gyerekeit. Loretta, az ex-felesége bevallotta, hogy akárhányszor meglátja a képet, rosszul érzi magát, mivel az újratalálkozás nem volt olyan örömteli, mint amennyire a képen tűnik mások számára.

 

14. Nancy Dinovo a szeptember 11-i támadásban elhunyt áldozatok emlékére játszik

Nancy Dinovo híres hegedűművész saját előadásával emlékezik meg az elhunytakról a vancouveri Krisztus Temploma katedrálisban, ahol egyetlen szempár sem maradt könnyek nélkül. A fotót Christopher Morris készítette.

 

15. Női katona Irakban

Ez a fotó sokakat kétségbe ejt. Vannak, akik azt gondolják, hogy megrendezett, mások azt kérdezik, hogy vajon miért nincs rajta sisak, de legtöbben a katona nemére kíváncsiak.
A fotó nem megrendezett. Egy kislány kíváncsi volt a női katonára és odament hozzá beszélgetni. Scotty, a szerencsés fotós pont ott volt és lekapta a pillanatot. A kislányt utána egy interjúban kérdezték, ahol azt mondta, hogy jó volt látni egy nőt, miközben olyan munkát végez, amit férfiak szoktak.
A nő azért nem hord sisakot, mert szerette volna, hogy a falubeliek tudják, hogy bízik bennük. Helyette fejkendőt visel a kultúrájuk iránti tisztelete jeléül.
Egyébként gyakori, hogy női katonákat küldenek a falvakba, mivel bennük könnyebben megbízhatnak.