Állj meg egy perccel tovább a tükör előtt. Ha az arcod egyes területeit tüzetesebben megvizsgálod, kiderülhet mennyire vagy egészséges valójában.

 1. Homlok – Ha homlokod feszül, sápadt vagy éppen piros, azt mutatja, hogy az anyagcseréd nem működik megfelelően. Itt láthatod, ha problémák vannak a májaddal, mely a méregtelenítésért felel. Ezenkívül zavart epehólyag működésre is utalhat.
 2. Halánték – Ha halántékod piroslik vagy duzzadt az túlterhelt vesére utalhat. Tulajdonképpen annak a jele ez, hogy túl sok méreganyag van a szervezetedben. A foltok vagy dudorok annak következményei, hogy túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztasz.
 3. Felső szemhéj – Ha a lép egészséges a szem feletti terület eleven, friss, ragyogó. A lép felel az erős immunrendszerért, hiszen feladata a fehérvérsejtek tárolása, és ellenanyag termelése. Ha a felső szemhéj sápadt, piros, vagy egyszerűen máshogy néz ki, mint szokott, akkor könnyen lehet, hogy a lép működésével valami nincs rendben.
 4. Karikás szem – Egy átmulatott éjszaka vagy más okból megrövidült éjszaka után sokan  sötét karikákkal ébredünk  a szemünk alatt. Ha azonban ezek a karikák tartósan megmaradnak és egy kiadós alvás után sem tűnnek el, érdemes elgondolkodni. Sok esetben ugyanis a vese a felelős a szem alatti terület sápadt vagy szürkés voltáért. Ha inkább a könnyzacskó alatt látszik az elszíneződés akár pszichikai stresszre is gondolhatunk. A túl sok vagy túl kevés ételmennyiség is előidézheti ezt a “szépségtapaszt”. A szarkaláb fiatal férfiaknál a máj elégtelen működésére is utalhat. De a sok negatív érzés: pl. szomorúság, csalódottság is eredményezheti.
 5. Felső orca, járomcsont – Aki ezen a területen küzd elszíneződéssel vagy megnagyobbodott pórusokkal esetleg lógó bőrrel, annak nagy valószínűséggel túlzottan igénybe van véve a tüdeje. Gyakran dohányzás áll a háttérben.
 6. Alsó orca – Ezen terület foltossága helytelen táplálkozás, túl sok zsíros étel eredménye. Az elszíneződések mögött ugyanis a túlterhelt gyomor áll. Emésztési zavarokra is utalhat, ha a bőr megnyúlása is társul hozzá. Dudorok, pattanások jelezhetnek akár ételérzékenységet is.
 7. Az orr felső része, orrgyökér – Mély keresztránc vagy duzzadás az említett területen a pajzsmirigyműködés zavaraira utal. Megdagadt orrcimpa megnagyobbodott tüdőt feltételez, mely az asztmások körében gyakran előfordul. Egy pirosló orrcimpa hörgők gyulladását jelezheti. Ha az orr rendkívüli módon máshogy néz ki, mint egyébként, akkor a tüdő számos funkciójával lehetnek gondok.
 8. Orrhegy – Ha olyan az orrod, mint Rudolfnak a rénszarvasnak, az a legkevésbé sem kellemes. Valójában többről van itt szó, mint “szépséghiba”, a szív problémáit rejthetik. A legjobb, ha orvossal vizsgáltatod meg magad, ha ezt a tünetet véled magadon felfedezni.
 9. Felső ajak és orr közötti terület – A stressz okozhat bőrelváltozásokat, foltokat az orr alatt, hiszen a pszichikai terheltség gyakran befolyásolja a hormonháztartást is. Az ösztrogénszint megváltozik és ez befolyásolja a nemi szervek működését. A hormonális egyensúly megbomlik, és ez a külsőn is meglátszik.
 10. Ajkak – Hogy beteg-e a vékonybeled azt sok minden más mellett az ajkaidon is észreveheted. Herpesz vagy seb és színelváltozások az első jelek. Ha az alsó ajkak duzzadtabbak szorulás lehet a háttérben. Ha az ajkak inkább sápadtak hasmenésre gyanakodhatunk. Az ajkak elváltozása sok más szervi problémára is utalhatnak, mint a lép, epe, máj vagy vastagbél.
 11. Áll – A nőknek gyakran jelennek meg pattanások a ciklus második felében. A megváltozott hormontükör az oka. A bőr egyéb változásai az alhasi szervek működési zavarait jelezhetik. Előreugró áll férfiaknál megnagyobbodott prosztata jele lehet.