2022 december 2 péntek
KezdőlapFilm10 apróság, amit biztosan nem vettél észre a Reszkessetek betörők! című filmben

10 apróság, amit biztosan nem vettél észre a Reszkessetek betörők! című filmben

-

A Home Alone, vagyis a Reszkessetek betörők! című filmvígjátékot 1990-ben mutatták be Amerikában. A forgatókönyvet John Hughes írta, a producer pedig Mark Levinson volt. A főszerepekben Macaulay Culkin, Joe Pesci és Daniel Stern láthatók. A film minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi mozija lett. Magyarországon 1991. március 29-én mutatták be, a Disney pedig tavaly augusztusban bejelentette, hogy újraforgatják a filmet. A premier óta eltelt harminc év, mégis minden játsszák a tévécsatornák, azzal a szlogennel, hogy nincs karácsony Kevin nélkül. És bizony tényleg nincs.

Mi pedig minden évben újra és újra megnézzük, hogy bánik el a béna betörőkkel Kevin, a “ház ura”. Bár már kívülről tudjuk a film minden egyes mondatát, még ennek ellenére is több olyan érdekességet tartogat számunkra a produkció, amit valószínűleg még te sem vettél észre.

Az első részben Kevin kezdetben nagyon jól érzi magát otthon egyedül. Szánkójával a lépcsőfordulóról tervei szerint kicsúszik majd a ház ajtaján, ami persze a filmben össze is jön neki. De, ha jobban megnézed a következő képet, akkor te is láthatod, hogy ez egy lehetetlen küldetés lenne, mivel Kevin abból a szögből egyenesen a falnak ütközne.

A Reszkessetek betörők! is igényelt kaszkadőrmunkát, bizony Kevint is helyettesíteni kellett a rázósabb jelenetekben. Macaulay Culkin kaszkadőre Larry Nicholas volt, aki a forgatás ideje alatt már harminc esztendős volt, de könnyedén megfelelt egy kilencéves kisfiúnak.

Sajnos az időjárás nem volt kegyes a film rendezőihez, ugyanis a forgatás alatt egyáltalán nem esett a hó. A produkcióban hó helyett burgonyaszirom hullott, ami senkinek nem szúrt szemet.

Amikor Kevin bátyja, Buzz holmijai között kutat, megtalálja a fiú barátnőjének fotóját, aminek láttán elszörnyed. Mivel a rendezők nem akartak senkit kínos helyzetbe hozni, ezért egy fiút sminkeltek lánnyá, majd fényképezték le, mint Buzz barátnőjét.

Kevin az egyik jelenetben egy madárpókot tesz Marv arcára, amire a betörő hatalmasat kiabál a filmben. A valóságban azonban Daniel Stern csak a száját nyitotta ki, hangot nem adott. Ha elordította volna magát, akkor a pók megcsípte volna őt, ezért a színész hangját külön rögzítették és később csatolták a jelenethez.

A “Szennyes lelkű angyalok” című filmet, amit Kevin néz, a Reszkessetek betörők! miatt forgatták le, a produkció valójában nem létezik.

Marv mezítláb kénytelen belépni a McCallister-ház ablakán, ami alatt színes üvegdíszekbe toppan bele. A rendezők itt is trükköt alkalmaztak, ugyanis a valódi üveggömbök szétvágták volna a színész lábát, ennek elkerülése érdekében a díszek cukorkából készültek.

A volt amerikai elnök, Donald Trump is megjelent a Reszkessetek betörők! című film második részében, amiben Kevin rossz gépre száll és New Yorkban landol, pedig családjával eredetileg ő is Floridába ment volna. A Plaza Hotelben Trump irányítja Kevint a telefonhoz. Nos, Amerika volt elnöke azért szerepelt a jelenetben, mert a szálloda az övé volt, amikor a stáb forgatni kezdett és csak ezzel a feltétellel adott engedélyt a film felvételére.

A Reszkessetek betörők! első részének plakátját Edvard Munch A sikoly című festménye inspirálta.

Az első részben feltűnik Mr. Marley, akiről Buzz azt állítja, hogy a kukában rejtegeti családja maradványait. Persze kiderül, hogy ez nem igaz, de Kevin nagyon fél tőle. Marley kezén először egy véres kötés látható, ami később már csak egy sebtapasszá lesz, míg az utolsó jelentben, ahol a férfi kibékül fiával, el is tűnik. A seb gyógyulásának folyamata a megbocsájtás és a lelki gyógyulás menetét szimbolizálja.

Te észrevetted ezeket?

Ezek is érdekelhetnek