2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapNagyvilág10 dolog, ami megtörténhet a bolygónkon, ha az Amazonas esőerdeje teljesen leég

10 dolog, ami megtörténhet a bolygónkon, ha az Amazonas esőerdeje teljesen leég

-

Sajnálatos módon az Amazonas esőerdeje riasztó ütemben zsugorodik. Jelenleg minden egyes pillanatban egy focipálya nagyságú területet veszítünk el. Csak ebben az évben Brazíliában 74 000 tűz volt. Ha az Amazonas teljesen eltűnik, annak súlyos következményei lesznek, mely kihat az egész világra. Ma 10 ijesztő tényt, hoztunk el, melyek könnyedén megtörténhetnek, ha az Amazonas esőerdő elpusztul.

1, A világ növény-, állat- és mikroorganizmus-fajainak közel fele megsemmisül.

Az Amazonas-medencében közel 40.000 növény, 3000 édesvízi hal, 370 hüllő és 2,5 millió rovarfaj él. Szakértők szerint az erdőtűz miatt napi szinten kb 137 állat-, növény- és rovarfajt veszítünk el. Ha az folytatódik egy év múlva 50 000 faj fog elpusztulni, ami nagy mértékben befolyásolja a világot. Ha nem sikerül gyorsan megfékezni a tüzet, akkor nagy esély van rá, hogy a világ fajainak közel felét elveszítjük, melyek között 118 veszélyeztetett faj van.

2, Veszélybe kerül az orvostudomány, mert az emberi betegségek 90%-a olyan gyógyszerekkel kezelhető, ami az Amazonas-medence természetéből származik.

A modern orvostudomány szó szerint az Amazonas esőerdő gazdagságától függ. Ha az esőerdők eltűnnek, sok betegségre nem fognak tudni gyógyszert előállítani. Statisztikai adatok alapján az Amazonas-medence növényvilágából 121 vényköteles gyógyszer alapanyaga származik, melyek olyan betegségeket kezelnek, mint a glaukóma, leukémia, szívbetegség és malária. Az egész Amazonas területén kb. 80.000 növényfaj található, melynek 1%-át vizsgálták csak meg gyógyászati szempontok szerint. Ha elveszítjük a fontos természetes forrásokat, akkor sok betegséget nem fognak tudni kezelni.

3, Elhúzódik az aszály és a dagály időszakai.

Az Amazonas megsemmisülése esetén, csökken az esőzések száma. Ez további változásokat eredményez az éghajlatváltozásban, ami hosszabb ideig tartó aszályt és dagályt fog okozni. A következményeket a bolygó minden egyes pontján lehet majd érezni, mivel több aszály és szélsőséges áradás fordul elő és az állatvilág is nagymértékű pusztuláson fog átesni. Egyre több lesz az erózió, mely a fertőző betegségek fokozott terjedéséhez vezetnek. Az Amazonas egyes régióiban már 25%-kal csökkent a csapadékmennyiség.

4, 5-6-szor több üvegházhatású gáz szabadul fel, ami felgyorsítja a globális felmelegedés folyamatát.

A fák és növények abszorbeálják a szén-dioxidot, de az Amazonas növényvilágának pusztulásával, több milliárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe. Az esőerdő megsemmisülésével a normálnál 5-6-szor több üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, ami befolyásolhatja a levegő minőségét és hőmérsékletét. Ez végül felgyorsítva a globális felmelegedés folyamatát.

5, Kevesebb csapadék és fokozott aszály veszélyeztetné a mezőgazdaságot, a víz- valamint az élelmiszer-ellátást.

A melegebb hőmérséklet hatására egyre hosszabb lesz az aszály időszaka és gyakoribbá válnak az árvizek. Ez nagy mértékben befolyásolja a mezőgazdaság, valamint a víz és élelmiszer-ellátást. Az esőzések csökkenésével nő a rovarok által terjesztett betegségek kialakulása. A kevesebb víz kevesebb forrást jelent a növényvilág számára, ami súlyosan károsítja a mezőgazdaságot.

6, Elveszítjük az élelmiszerfajták 80%-át.

Az Amazonas-medencében közel 3000 gyümölcsfajta található. Az esőerdő megsemmisülésével ezek 80%-át veszíthetjük el. Olyan gyümölcsök pusztulnak el, mint az avokádó, a narancs, a grapefruit, a citrom, a banán, a mangó, az ananász, a kávé, a kókuszdió, a csokoládé és a paradicsom. Ez jelentős mértékben csökkentené az élelmiszer-ellátásunkat.

7, A levegő minősége romlik, és több CO2-t fogunk belélegezni.

Ha az Amazonas esőerdő jelentős része elpusztul, akkor már semmilyen növény nem marad, ami a szén-dioxidot oxigénné alakíthatná, így megnőne a CO2 a levegőben. Ez pedig súlyosan érintené a bolygó levegőminőségét.

8, Az esőzések csökkenése növeli a száraz időjárást, ami további erdőtüzeket okozna.

Az Amazonas területein csökken az esőzések száma így szárazabb időjárás várható, ami további tüzeket okoz. Ez pedig egy olyan láncreakciót indít el, ami nagy mértékben veszélyezteti a bolygót.

9, Körülbelül 30 millió ember veszti el az otthonát.

Az Amazonas-medence több mint 30 millió embernek ad otthont, ebből 2,7 millió őslakos. Körülbelül 350 etnikai csoport az Amazonas esőerdőjétől függ. Annak ellenére, hogy közülük sokan városban élnek, élelmiszer, menedék és orvoslás hiányban maradnak, mert Az Amazonas természeti erőforrásaiból éltek.

10, A világ édesvízének 20% -át elveszítjük.

Az Amazonas a föld édesvízének kb. egyötödét foglalja magába, ami sok előnyhöz juttatja mind a brazil származású embereket, mind a környezetet. Másodpercenként kb. 175 000 köbméter édesvíz kerül az Atlanti-óceánba az Amazonas folyóból. Az édesvíz azért fontos, mert sok tápanyagot tartalmaz, mely növényekből, gombákból, és ásványi anyagokból áll. A csapadék hiánya pusztító hatást gyakorolna az édesvizekre és a folyó tápanyag-bevitelére.

Ezek is érdekelhetnek