2022 július 5 kedd
KezdőlapEmberek10 dolog, amiről lemondhatunk a környezet megóvása érdekében

10 dolog, amiről lemondhatunk a környezet megóvása érdekében

-

A mai modern világban egyre többen próbálnak tudatosan élni, viszont ez nem csak az életmódra, étkezésre és a sportra vonatkozik hanem arra is, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat. Többen állnak át az eldobható, egyszer használható termékekről azokra, melyeket tartósan és hosszútávon lehet alkalmazni. Mások olyan minimalista módon próbálnak élni, mellyel nem halmoznak fel felesleges dolgokat az otthonaikban. Ez nagyon jó abban az esetben, ha valaki helyet és pénzt is meg akar takarítani. Mostani posztunkban olyan termékeket hoztunk el, melyekről a környezet megóvása miatt ideje lemondani.

1, Üvegedények műanyag helyett

Az üvegből készült edények sokkal környezetbarátabbak, mint a műanyagból készültek. Arról nem beszélve, hogy üvegtartályok tartósabbak, míg a műanyagból készült darabok a magas hőmérséklet hatására eldeformálódhatnak. Az üvegedények alkalmasak minden étel tárolására legyen szó főttről, nyersről, édesről, savanyúról. Az edényeket lehet mosogatógépben is mosni valamint a sütőben használni.

2, Különböző konyhai eszközök használata

Nincs nagy dolgokra szükség egy ételkészítéshez, elegendő egy sütő, tűzhely, mikró. Persze vannak, akik egyszerűen képtelenek élni a kedvenc kenyérpirítójuk, gofrisütőjük nélkül. Viszont, azt jó ha tudják, hogy ezek a gépek csak porfogóként funkcionálnak a polcokon, szekrényekben. Sokkal több pénzt és helyet takaríthatnak meg, ha a felesleges gépek, például joghurtkészítő vagy egy új kávéfőző helyett, olyan dolgokat vásárolnak, melyek valóban hasznosak.

3, Cipő

Sokan csinálják azt, hogy egyszer megvesznek valamit drága pénzért, majd X éven át használják. Ezt általában azért teszik, hogy pénzt spóroljanak. Az embereknek voltaképpen nincs is szüksége olyan lábbelire, amit kb. 3hónapig viselnek, majd kidobnak. A legbölcsebb voltaképpen az a módszer, ha több darabot vesznek, de azok különböző rendezvényre, eseményre jók. Ezzel a módszerrel nem fognak a cipők annyira elkopni, elhasználódni, mintha csak egyet nyúznának mindennap.

4, Étkészlet

Az embereknek egyszerűen nincs szüksége 20 étkészletre még akkor sem, ha vendégek jönnek. Egyszerűen nem kell betárazni a konyhában, mert akkor meg nem lehet elférni. A legbölcsebb az, ha annyi edényt és poharat vesznek, amennyire valóban szükségük van és amennyit valóban ki tudnak használni.

5, Táskák

A mai modern világban a táska nem dekoratív kiegészítőnek, hanem fontos elemnek számít. Viszont időről-időre a táskák fazonja, formája, kialakítása inkább problémát jelent, mint megoldást, illetve a színe sem mindegy, hogy milyen. Ezeknél is pontosan úgy kell eljárni, mint a cipőknél, vagyis legalább 2-3 darabot beszerezni belőle, melyeknek nemcsak a fazonja és a színe jó, hanem a minősége is.

6, Tealevelek, teafilter helyett

Még a legátlagosabbnak tűnő teafilterek is tartalmaznak mikrorészecskéket, melyek nem igen tesznek jót az egészségnek. Viszont ha nem szereted, hogy a teádban tealevél, teavirág darabok úszkálnak, akkor jobb, ha inkább egy fém vagy egy szilikon teafűtartót vásárolsz. Nem kell mást tenni, csak a szárított teafüvet beletenni és a vízbe mártani.

7, Szépségápolási termékek

Lehet használni jó minőségű szépségápolási termékeket, viszont sokkal jobb és bölcsebb ha ezek használatát egy minimum szintre redukálod. A különböző testápolók, krémek és egyéb termékek remekül mutatnak az üzletekben, viszont valóban szükség van mindegyikre a mindennapok során? Nem elég, hogy gyakran rosszat tesznek a bőrnek, de még drágák is.

8, Borotvák

Annak ellenére, hogy a klasszikus borotva sokkal drágább, mint annak műanyag alternatívája, sokkal tartósabb is – és csak a pengéket kell cserélni rajta. Ezek a borotvák általában rozsdamentes acélból készülnek, könnyen moshatók és a pengék sokkal olcsóbbak, mint a híres márkák cserélhető fejei. Érdemes inkább ilyenbe fektetni, mint sok párszor használható, eldobhatóba.

9, Műanyag helyett természetes anyagokból készült fürdőszivacsok

A fürdőszivacs kiválasztásakor győződj meg arról, hogy természetes anyagból készült-e. Választhatsz olyat lufát, vagy olyan darabokat, melyek csalánrostból, háncsrostból készülnek. Ezek az anyagok biztonságosabbak és nem veszélyeztetik, károsítják az egészséget. Biológiailag teljesen jól lebomlanak és a használatuk is egyszerű.

10, Méhviaszos ruha folpack helyett

A műanyag fóliák nem a környezetbarát kategóriába sorolhatók, sőt nem is biztonságosak. Vásárolhatsz méhivaszos pamutszövetet, viaszos vásznat, amivel letakarhatod, a dolgokat. Például étellel ellátott tányérok takarásaként is jól funkcionálnak. A legjobb, hogy ezeket lehet mosni, így sokáig lehet őket használni.

“Pár hónappal ezelőtt próbáltam azt a fajta módszert, ám az elején nem tetszett. 2-3 használat után el kellett dobnom, viszont a következő 2 normálisan és jól működik. Mielőtt rátenném az ételekre, papírtörlővel fedem le őket. Ennek hála az ételek frissek maradnak.

Ezek is érdekelhetnek