2022 december 2 péntek
KezdőlapÉletmód10 dolog, amit biztosan te is rosszul csinálsz

10 dolog, amit biztosan te is rosszul csinálsz

-

Rengeteg olyan dolog vagy éppen szokás van az életünkben, amelyeket bizonyos szituációkban alkalmazunk is. Ilyen például az, amikor vérzik az orrunk, akkor hátra hajtjuk a fejünket vagy éppen fogat mosunk étkezés után. Soha nem is kérdőjeleztük meg, hogy helyesen tesszük ezeket a dolgokat, most viszont megtudhatod, melyek azok a legalapvetőbb dolgok, amiket te is rosszul csinálsz és még csak fogalmad sincs róla. Nos, jobb később, mint soha…

Ne fújd meg a gyerek ételeit!

Nem tanácsos megfújni a gyermeked ételét, ha az túl meleg, ugyanis mindannyian továbbítunk különböző baktériumokat. A gyerekek a legsebezhetőbbek, főleg kiskorukban. Soha ne oszd meg gyermekeddel az ételed, italod vagy egyéb eszközödet sem, mint például a fogkefét. Inkább várd meg, míg kihűl az étel és fogyasztható lesz számára.

Ne hajtsd hátra a fejed, ha vérzik az orrod!

Ha hátra hajtod a fejed orrvérzéskor, akkor a vér lefolyhat a torkodba is. Inkább fogd össze az orrlyukaidat, ülj le és tartsd a fejed párhuzamosan a padlóval.

Ne emelj fel olyan személyt, aki elájult!

Ha felemelsz egy olyan személyt, aki elájult, akkor megakadályozod, hogy a vér eljusson az agyába. Lényeges, hogy az ember feje a mellkasánál alacsonyabban maradjon.

Ne szívd ki a kígyómérget a csípés helyéről!

A kutatók szerint a méreg kiszívása egyáltalán nem segít az áldozaton. A marás helye mindig maradjon alacsonyabban a szívnél, hogy könnyebben megakadályozható legyen a méreg terjedése. Minden esetben hívni kell a mentőket vagy a legközelebbi kórházba kell vinni a sérültet.

Ne moss fogat közvetlenül étkezés után!

Ha közvetlenül evés után mosol fogat, akkor károsodik a fogzománc. Ha mindenképpen meg akarod mosni a fogad étkezés után, akkor először öblítsd ki a szádat vízzel és várj néhány percet.

Ne csapj a fuldokló hátára, ha egyenesen tartja azt!

Ha az ember fuldoklás közben függőleges helyzetben van, akkor lejjebb csúszhat az elakadt étel vagy bármilyen tárgy. A fuldokló hajoljon előre és köhögjön, lehetséges, hogy már ez segíteni fog. Ha ez nem működik, akkor több kisebb ütést kell gyakorolni a hát közepére.

Ne tegyél jeget közvetlenül a véraláfutásra!

A bőr nagyon érzékeny, a hideg pedig lassítja a véráramlást és a gyógyulást, ezenkívül pedig fagyást is okozhat. Tedd a jeget egy törülközőbe és csak közvetlenül a trauma után jegeld a sérült területet, maximum tíz percig.

Ne tegyél vajat vagy jeget az égési felületre!

Mivel a bőr mélyebb rétege is megéghet, ezért a vaj vagy a jég nem segít. Hideg folyóvíz alá kell tartani a megégett bőrfelületet, legalább húsz percig.

Ne dörzsöld a hideg végtagot!

Ne dörzsöld vagy masszírozd a lefagyott vagy lehűlt végtagjaidat, mert égési sérülésekhez vezethet. Óvatosan, meleg, de nem forró vízzel melegítsd fel a kezed vagy a lábad, viszont, ha a fagyás erősebb, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz.

Ne tölts újra műanyagpalackot!

A műanyagban található egy BPA nevű veszélyes vegyszer, amely kiszivárog a vízbe, és veszélyes baktériumokat termeszt a palack repedéseiben. Ezek a baktériumok befolyásolják a termékenységet és rákot is okozhatnak. Inkább vásárolj újrahasznosított vizes palackot.

Ezek is érdekelhetnek