2022 július 2 szombat
KezdőlapÉrdekességek10 dolog, amit napi rendszerességgel csinálunk és rontja otthonunk állapotát

10 dolog, amit napi rendszerességgel csinálunk és rontja otthonunk állapotát

-

Mindannyian legalább heti rendszerességgel takarítjuk otthonunkat, hiszen ellenkező esetben megenne minket a “retek”. Port törlünk, söprünk, porszívózunk, felmosunk, pakolunk, mosunk és így tovább. Számos olyan dologról tudunk, amit nem tanácsos házimunka közben csinálnunk, de ez még korántsem minden. Az például nyilvánvaló, hogy a mosott ruhát nem hagyjuk a gépben vagy nem a porszívózással, hanem a portörléssel kezdjük a takarítást.

Miközben véget vetünk a rendetlenségnek és a kosznak, olyan hibákat követünk el, amikről még csak fogalmunk sincs. Az eljárások helyesnek tűnnek, de a takarítás veszélyes is lehet. Cikkünkből megtudhatod, hogy otthonod tisztaságának érdekében milyen szabályokat, előírásokat kell követned, hogy megőrizd a magad és családod egészségét.

A padló felsöprése

A padló felsöprése egy rendkívül gyors, de korántsem hatékony módszer. Ez a fajta takarítás ugyanis, az otthoni szennyeződések egytizedét sem távolítja el. A porrészecskék a levegőbe emelkednek és lerakódnak a bútorokon. A söprű helyett inkább használjunk porszívót. Ez alaposabbá teszi a takarítási folyamatot és a lakás hosszabb ideig tiszta marad.

Használj műanyag vágódeszkát fa helyett!

Egy mítosz szerint a műanyag vágódeszka higiénikusabb, mint a fa, de ez nem teljesen igaz. A fa magába szívja a baktériumokat, mivel porózus anyag. A műanyag vágódeszka biztonságosabb, de csakis addig, amíg nincs tele karcolásokkal. A szintetikus anyag kiváló tenyésztő talaj a baktériumok számára. Sőt, még egy alapos fertőtlenítés sem képes teljesen megsemmisíteni minden baktériumot.

Vágódeszka mosása mosogatószerrel

A mosogatószer hatékonyan eltávolítja az élelmiszer maradványokat a vágódeszkákról. De a karcolások és vágások tartalmaznak olyan, a szem számára láthatatlan mikroszkopikus élelmiszer-hulladékokat, amelyek nem tűnnek el. Valamint, egy újabb használat esetén a mosogatószeres oldat feloldódik és azon az ételen köt ki, amit éppen készítünk. A vágódeszkák fertőtlenítésére a legalkalmasabb a hidrogén-peroxid.

Kávézaccot és vizet öntünk a mosogatóba (tészta/rizs főzése után).

A mosogatóba öntött kávézacc elzárhatja a csöveket. A zsíros lerakodások könnyedén dugulást okozhatnak. Ugyanez történik akkor is, ha a mosogatóba szűrjük le a tészta vagy a rizs főzővizét. A ragacsos folyadék gyorsan leülepedik a csövek falán és meglehetősen nehezen oldódik fel, így a csatorna eltömődésének kockázata jelentősen megnő.

Az ágy bevetése közvetlenül ébredés után.

Minden ágyban atkák élnek, sajnos ez elkerülhetetlen. A poratkák olyan mikroszkopikus szervezetek, amik az emberi bőr holt sejtjeivel táplálkoznak. A meleg és a pára pedig, ideális környezet számukra. Ha az ágyat közvetlenül ébredés után bevetjük, akkor kiváló légkört teremtünk ezeknek az élőlényeknek. Ez pedig a későbbiekben súlyos allergiás reakciókat válthat ki, mint az asztma, a porallergia és a kötőhártya-gyulladás. Ennek elkerülése érdekében hagyjuk, hogy az ágy kiszáradjon, tehát, csak később vessük be azt.

Folyamatosan elhúzva tartod a függönyt.

Ha a te lakásod is napsütéses oldalon található, vagyis leginkább nyugati fekvésű, akkor most nagyon figyelj. Ha azt szeretnéd, hogy bútoraid és a parkettád minél tovább megőrizzék eredeti állapotukat, akkor a nap azon szakaszában, amikor a nap betűz az ablakon, húzd el a függönyöket vagy engedd le a redőnyöket. Az UV-sugarak miatt ugyanis, a bútorok és a fapadló gyorsabban roncsolódik és elszíneződik.

A törülköződet a fürdőszobában tartod.

A fürdőszobában lógó törülközők a gombák és a baktériumok melegágya. A nedvesség, a hő és az oxigén ideális táptalaj. A bőröd egészségi állapotának megőrzése érdekében érdemes két-három naponta törülközőt cserélned. Sőt, nagyon fontos dolog, hogy megszárítsd őket, mert egy nedves törülközővel csak a baktériumokat kened el magadon.

A vécékefét közvetlenül a tisztítás után a tartóba rakod.

Ha közvetlenül a használat után visszateszed a vécékefét a tartóba, akkor a vécéből származó mikrobák a tartóba kerülnek. Ott pedig, aktívan tovább is fejlődnek majd. A vécékefét támaszd meg a vécében addig, amíg az extra nedvesség kicsepeg belőle és csak ezután tedd vissza a tartóba.

A maradék teát a vécécsészébe öntöd.

Furcsán hangzik, de van, aki a teát és a tealeveleket és vécébe önti. Ez egyrészt esztétikailag nem jó, ugyanis a vécécsésze felülete sötétbarnára színeződik a benne lévő tanninok miatt. Másrészt nagyon nehéz visszanyerni a vécé eredeti fehér színét.

Közvetlenül a felületre permetezed a tisztítószert.

A tisztítószereket közvetlenül a bútorok és az üveg felületére permetezve az oldat vékony, a szem számára láthatatlan réteget képez. Ennek eredménye lehet, hogy a por és a szennyeződés még inkább ragaszkodik a bútorokhoz és egyéb felületekhez. Tisztítószert mindig csak úgy alkalmazzuk, hogy használat előtt azt egy rongyra vagy szivacsra fújjuk.

Ezek is érdekelhetnek