2023 március 21 kedd
KezdőlapÉletmód10 élelmiszer, amit nem szabad nyersen fogyasztani.

10 élelmiszer, amit nem szabad nyersen fogyasztani.

-

A mai világban már nagyon sokan próbálnak egészségtudatos ételeket, élelmiszereket enni, amik pozitív hatással van a szervezetre és a testsúlyra. Sokan átszoktak arra, hogy bizonyos élelmiszereket nyers formában fogyasztanak el. Ám ezzel az a baj, hogy vannak olyan termékek, amelyeket nem célszerű nyersen megenni, mert negatív hatással lehetnek az egészségre. Mivel sokan nem tudják mely élelmiszereket, ételeket nem célszerű nyersen fogyasztani, csináltunk egy listát és elmondjuk, hogy miért kell ezeket hőkezelésnek alávetni.

1, Tej.

Egyesek szerint a legegészségesebb, ha frissen lefejt tejet fogyasztunk, ám ez óriási tévedés, ugyanis azok a tejek, amik nincsenek pasztőrözve, rengeteg baktériumot tartalmaznak, amik egyáltalán nem tesznek jót a szervezetnek. Olyan betegségek is kialakulhatnak tőle, mint a szalmonella.

1 25

2, Tojás.

Bizonyos kutatásokból sikerült kideríteni, hogy a tojás felszívódása főtt állapotban 90%-os, nyers állapotban viszont csak 50. Így butaság azt hinni, hogy nyers tojással indítani a reggelt olyan jó dolog. Továbbá ezen termék héján szalmonella baktériumok vannak, mely a legnagyobb körültekintés mellett is belekerülhetnek a tojásba, amikor feltöröd.

2 24

3, Alma.

Mindenki ismeri azt a mondást, hogy „Mindennap egy alma, az orvost távolt tartja.” Viszont ezzel is vigyázni kell mivel az alma magjában cianid van, mely mérgező. Igaz a kutatók rájöttek arra, hogy körülbelül 40 alma magját kellene megenni ahhoz, hogy halálos dózist kapjon a szervezet, de az „Agency for Toxic Substances and Disease Registry” nevű kormányügynökség szerint még egy kis mennyiségű cianid is veszélyes lehet.

3 20

4, Kesudió.

alakulhat

4 18

5, Tonhal.

Meg kell jegyeznünk, hogy a nyers tonhalnak nagyon magas a higanytartalma, amely mérgező hatással lehet a szívre, érrendszerre valamint a központi idegrendszerre. Egy tanulmány keretein belül azt is megállapították, hogy a nyers halakban 40-60%-kal több higany van, mint a főtt halban.

5 17

6, Paradicsom.

A Cornell Egyetemen végzett tanulmányok arról adnak tanúbizonyságot, hogy a főtt paradicsomban lévő antioxidánsok aktivitása sokkal magasabb, mint a paradicsom nyers változatában. Szóval ennek tükrében célszerű elfogyasztás előtt megfőzni ezt a zöldséget, legalábbis ha hasznosítani kívánjuk a benne található antioxidánsokat. Fontos megjegyeznünk, hogy eme terméket mindig minden körülmények között meg kell mosni, mert felületén olyan növényvédőszerek maradékai találhatók, amik nem tesznek jó a szervezetnek.

6 12

7, Burgonya.

Ez leginkább a gyermekekre vonatkozik, hiszen előfordulhat, hogy beleharapnak a nyers burgonyába. Ez a zöldség azonban antinutrienseket tartalmaz, ami negatívan érinti az emésztést, valamint a tápanyagok felszívódási folyamatát. Ha a burgonyát megfőzzük, akkor 50-60%-kal csökken benne az egyik fő antinutriens, vagyis a lektin. Továbbá emésztési problémákat, viszketést, fokozott érzékenységet és álmosságot is okozhat a benne található glikalkaloid.

7 13

8, Csirkehús.

Szalmonellát, hasi görcsöket, magas lázat, hasmenést idézhet elő, ha a csirkehúst nyers állapotban megízleljük. A történelem bizonyítja, hogy ez a termék mennyi probléma okozója volt, például 1998-ban több járványt is kirobbantottak a baromfi termékek. A „Centers for Disease Control and Prevention” közegészségügyi hivatal szerint a csirkét 74 fokon kell főzni, sütni ahhoz hogy a raja lévő baktériumok elpusztuljanak.

8 15

9, Gomba.

A nyers gombák agaritint tartalmaznak, amelyek egyáltalán nem tesznek jót a szervezetnek, ugyanis rákos megbetegedéseket is okozhatnak. Ennek tudatában célszerű ezeket a termékeket megfőzni, mielőtt elfogyasztjuk. Egyébként a magas hőmérsékleten való sütés, főzés csökkenti a gombaételek higanyszennyezettségét is.

9 12

10, Rebarbara levél.

Tény, hogy a rebarbarát nyers formában is el lehet fogyasztani, ám csak akkor, ha az nem tartalmazza a leveleket. A rebarbara szárat az ókori Kínában gyógyászati célokra használták. Már akkor tudták, hogy levelei mérgezőek, ezért semmilyen körülmények között nem volt szabad elfogyasztani. Ezek olyan oxálsavakat tartalmaznak, melyek hasmenést, piros színű vizeletet, hányingert és hányást okoznak.

10 24

Te tudtál ezekről?

Ezek is érdekelhetnek