2022 november 28 hétfő
KezdőlapVideókÁllatvilág10 élelmiszer, amit soha semmilyen körülmények között nem szabad macskáknak adni

10 élelmiszer, amit soha semmilyen körülmények között nem szabad macskáknak adni

-

Senki se higgye azt, hogy a macskák mindenevők, sőt vannak olyan élelmiszerek és italok, melyeket egyáltalán nem ehetnek vagy ihatnak, mert nagyon veszélyesek a számukra. Olyan élelmiszerek is vannak, melyekről a gazdik azt gondolják, hogy ártalmatlanok pedig egyáltalán nem az, ilyen a tej, a paradicsom, a nyers hús…stb. Mai cikkünkben úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk nektek azokat az élelmiszereket, melyeket nem szabad adni a macskáknak.

1, Tej és tejtermékek

A legtöbb felnőtt macska ha hiszed, ha nem laktózérzékeny. Annak ellenére, hogy szeretik a tej és a tejtermékek ízét, soha nem szabad adni nekik, mert károsan hat a gyomrukra. Az ilyen élelmiszerek, italok lenyelése hányást és hasmenést okozhat. Ha a macska szomjas, adj neki vizet.

2, Csokoládé és cukorka

A csokoládéban 2 összetevő is van, melyek nagyon károsak a macskákra nézve, az egyik a koffein, a másik pedig a teobromin, amit az emberi test könnyedén felszívhat, de a macskáké nem annyira. Ha egy macska csokoládét eszik, májkárosodás is kialakulhat náluk.

A macskáknak szintén nem ajánlott cukrot adni, mert károsan hathat az egészségükre. Egyes édességek megmérgezik a macskákat, sőt meg is fullasztják őket.

3, Nyers hús és hal

A nyers hús és hal rengeteg baktériumot és parazitát tartalmazhat, melyek immúnisak az antibiotikumokra és súlyos betegségeket okozhatnak. A túlzott zsír pedig hasnyálmirigy gyulladást idézhet elő.

4, Nyers tojás

Nyers tojást soha nem szabad adni a macskáknak. A nyers tojás olyan baktériumokat tartalmazhatnak, melyek befolyásolhatják a bélműködést. Ha mindenképpen tojást akarsz neki adni, akkor azt csak főzött állapotban szabad tenni.

5, Hagyma, fokhagyma és metélőhagyma

Ezek az ételek kis mennyiség esetén is veszélyesek lehetnek a macskákra. Ha hagymát, fokhagymát és metélőhagymát esznek vérszegénység alakul ki. Ebben az esetben a macskák légszomjat kapnak, hasi fájdalmat éreznek és elszíneződik a vizeletük.

6, Szőlő és mazsola

Ezek az emberi fogyasztásra alkalmas ételek veszélyesek lehetnek a macskákra. A szőlő és a mazsola mérgező lehet számukra, melynek következtében veseelégtelenség jelentkezhet. Ennek a reakciónak az okai még nem ismertek.

7, Élesztős nyers tészta

Az élesztős tészta bélproblémákat idéz elő a macskáknál. Erjesztés után az élesztő olyan cukrokat hoz létre, melyek olyan alkoholt tartalmaznak, ami mérgező lehet számukra.

8, Dió

A dió nagyon magas zsírtartalmú, így a macskák könnyedén elhízhatnak. Persze tartalmaznak olyan fehérjéket, melyek jótékony hatással vannak, de csak az emberre. A macskák ezeket nem tudják könnyen megemészteni. A magas zsírtartalom gyomorproblémákhoz vezethet.

9, Gomba

Ne adj a macskáknak gombát, mert egy gombafajok olyan toxinokat tartalmaznak, melyek súlyos problémákat okozhatnak. Fontos ellenőrizni, hogy az adott gombafaj megfelelő-e a macska számára.

10, Paradicsom

Az éretlen paradicsomokban, annak leveleiben és száraiban egy úgynevezett tomatin nevű anyag van, amely nagyon mérgező a macskák számára. Ennek lenyelése hányást, tág pupillákat, étvágytalanságot és sok más tünetet idézhet elő.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek