Fontos, hogy rendszeresen tornáztassuk az agyunkat is, ehhez pedig a feladványok a legjobbak.
Az alábbiakban 10 olyan érdekes rejtvényt gyűjtöttünk össze, ami garantáltan megdolgoztatja majd az elmédet. Persze akkor sem kell elkeseredni, ha nem sikerül megoldani őket, hiszen a feladványok után ott vannak a megfejtések is.
Plusz érdekessége ezeknek, hogy játszva tanítanak, ezért valószínűleg a megfejtéseket egyszer s mindenkorra meg fogod jegyezni.

1. 1445-ben Moszkvában az összes templom összes harangja egyszerre kondult meg önmaguktól, az emberek pedig azt hitték, hogy itt a világvége. Ugyanez történt 1091-ben Kievben és 1802-ben ismét Moszkvában. Mi okozhatta ezt?

2. Mianmarban (Burma) a helyi lakosok szarvasmarhákat és baromfikat nevelnek, amiket aztán eladnak a piacokon. Ők maguk pedig amikor húst szeretnének enni, megveszik másoktól. Mi lehet az oka ennek a pénz- és időpazarlásnak?

3. A Föld minden egyes nap kb. 60 tonnával lesz nehezebb. Mi okozhatja ezt?

4. Mi a közös Oroszországban, Egyiptomban és Törökországban?

5. 1965-ben Pelé arany medált kapott a brazíliai oktatási minisztériumtól, a 'Pelé' című könyvéért. Mi köze van Pelé könyvének az oktatáshoz?

6. Néhány szaharai törzsben elterjedt szokás, hogy rovarokkal teli zacskót kötöznek a lábukra az éjszakai vadászat előtt. Miért van szükségük erre?

7. 1997-ben Mexikó egyik tagállamában (Tobasco-ban) a kormány elhatározta, hogy betiltja a sört, népegészségügyi okok miatt. Ez akkora felháborodást váltott ki, hogy a kongresszusnak újra kellett gondolnia az egészet, majd egy briliáns ötlettel rukkoltak elő: csak egy bizonyos típusú sört tiltanak be (nem az alkoholmenteset). Melyik lehetett ez?

8. Egy andalúziai (Spanyolország) kisváros volt az első a történelemeben, aki díjat szabott ki a saját kikötői használatáért a kereskedőknek. Mi a neve ennek a városnak?

9. A színvakok nem teljesíthettek katonai szolgálatot az amerikai légierőnél 1941 előtt. Ez azonban megváltozott a II. Világháború kezdetével, mivel kiderült, hogy valamiben nagyon ügyesek. Mi lehetett ez?

10. Jöjjön a végére egy könnyű, logikai feladvány! Tedd váltakozóvá (üres-teli, vagy teli-üres) az alábbi poharakat úgy, hogy csak egyetlen pohárhoz nyúlhatsz hozzá.

Következzenek a megfejtések!

1. Földrengés volt.

2. Ők vallási okok miatt nem esznek baromfit és marhát.

3. Az olyan, világűrből származó objektumok miatt, mint amilyen a meteoroid is.

4. Mindhárom ország 2 kontinensen terül el.

5. Mert a könyve miatt több ezer analfabéta brazil kezdett el írni és olvasni tanulni.

6. Szentjánosbogarakat gyűjtenek össze, hogy lássanak és látszódjanak.

7. A hideg sört. :(

8. A város neve: Tarifa.

9. Mivel ők meg tudták különböztetni a terepmintás álcázást a környezettől.

10. A 2. pohár tartalmát kell átönteni az 5.-be.

Nos, mennyit sikerült megfejtened? Írd meg hozzászólásban!