2022 december 8 csütörtök
KezdőlapÉrdekességek10 érdekes tény a Földről, amit eddig te sem tudtál

10 érdekes tény a Földről, amit eddig te sem tudtál

-

Hiába telt el már sok ezer év, mégsem tudhatunk mindent szülőbolygónkról. Manapság szinte mindennap új felfedezésekkel szembesülünk, amelyek néha alapjaiban rengetik meg Földünkről alkotott nézeteinket. Az iskolapadban ülve rengeteg dolgot tanítottak nekünk, mégis legalább ugyanennyi kis is maradt. Ezekből mutatunk meg most néhány rendkívül izgalmas tényt.

Az ózonlyuk mérete csökken

2000-es képest 2015-re körülbelül négymillió négyzetméterrel csökkent az ózonlyuk mérete. Ezt nagy valószínűséggel az 1987-es montreali jegyzőkönyvnek köszönhetjük, ugyanis ebben megtiltották az ózonbontó vegyi anyagok használatát.

A valaha rögzített leghidegebb hőmérséklet -89.2 °C volt.

A rendkívüli hideget a Vosztok kutatóállomáson rögzítették nyári napon, 1983. július 21-én.

A tavasz nagyjából 50 km/nap sebességgel mozog.

A szakemberek a tavasszal az egyes növényfajok virágzatát figyelték meg, illetve azok virágzási idejét, így állapították meg ezt a sebességét. Vagyis, az egymástól 50 kilométerre lévő azonos fajú növények virágzása szinte pontosan 24 óra elteltével követi egymást.

A Tien-san hegység (Kína) az egyetlen olyan hely a Földön, ahol nem kell tartanunk a magas vérnyomástól.

A vérnyomás a hegyi túrázásnak köszönhetően könnyen felmehet. A helyi emberek vérnyomása itt jóval alacsonyabb, mint a síkságon lakóké.

A Kimolos-szigeten (Égei-tenger) a talaj zsíros szappanból áll.

A 37 négyzetkilométeres szigeten, ha esik az eső, a talajt szappanhab borítja. Ez annak köszönhető, hogy a talaj zsíros szappanból áll, amelyet a helyiek természetes szappanként is használnak.

A lemeztektonika megóvja a bolygónkat a túlmelegedéstől.

Földünk lemezes tektonikával rendelkezik. A lemeztektonikának köszönhetően a Föld ismétli az úgynevezett „szénciklust”, ami megakadályozza túlmelegedését.

Az Amazonason van egy föld alatti ikerfolyó.

A Hamza-folyó vize az Atlanti-óceánba ömlik, így ez a földalatti édesvizű folyó beömlése okozza az óceán alacsony sótartalmát ezen a torkolatvidéken.

A Pangea szuperkontinens még visszatér.

Háromszáz millió évvel ezelőtt Földünk egyetlen nagy kontinensből állt, ezt nevezzük Pangea-nak. A szakemberek szerint azonban, ez ismét megtörténik majd, körülbelül 250 millió év múlva. Tehát, a kontinensek újra egyesülnek majd.

Az elmúlt 25 év alatt 3 trillió jég olvadt vagy tűnt el az Antarktiszról.

Antarktisz mérete napjainkra nagyjából három trillió tonnával lett kevesebb.

2034 tavaszán újra láthatóvá válik a Földön keresztülfutó hatalmas árnyék.

2016. március 9-én műhold rögzítette a jelenséget. Ezen a felvételen volt látható először, amikor a napfogyatkozás hatására a Föld sötétségbe borul, valamint a Hold árnyéka keresztül fut bolygónkon. 2034-ben Magyarországról is látható lesz majd a jelenség, igaz, csak részleges napfogyatkozás formájában.

Ezek is érdekelhetnek