2022 július 2 szombat
KezdőlapÉletmód10 érdekesség Svédországról, ami Magyarországon elképzelhetetlen lenne

10 érdekesség Svédországról, ami Magyarországon elképzelhetetlen lenne

-

Svédország rendkívül különleges és sajátságos skandináv ország. Nagyon egyedi elképzeléseik vannak bizonyos dolgokkal kapcsolatban, melyekre mi, magyarok csak a fejünket vakarjuk. Kinek jutna eszébe pizzát enni banánnal? Elképzelni is szörnyű. Még az ananászos pizza is megosztja a közvéleményt. Svédország nincs közel, de az ABBA zenekarról mindenki tudja, hogy kikre kell gondolni.

Nézzünk pár érdekességet Svédországról, hogy jobban megismerhessük őket.

“Eco” jelöléssel ellátott ország.
A svédek rendkívül környezettudatosan élnek. Ez az első olyan ország, amely benzin helyett bioüzemanyagot kezdett használni. A svéd hulladéktermelés és újrahasznosítás pedig olyan ügyesen van megoldva, hogy kiváló példával szolgál a világ többi országának.

Egy szálloda, amelyet minden évben újjáépítenek.
Svédországban található a világ első jégszállodája. Minden jégből van. A falak, bútorok, bár, de még a poharak is. Évről évre újjáépítik. Az ICE HOTEL szobáit sosem ugyanolyanra csinálják, mint előző alkalommal. Híres művészeket hívnak meg, hogy újabb dizájnt tudjanak kialakítani minden évben.

Hangulatos hálószoba.

Ki kér egy pohár italt?

A Jante törvénye szerint kell élni.
A Jante törvénye egy magatartási kódex, amely széles körben ismert a skandináv országokban. Az odautazó turisták észrevehetik, hogy a svédek nem dicsekednek a pénzükkel, tudásukkal és soha nem próbálják bizonyítani a felsőbbrendűségüket mások felett. Ez a szabályok fő üzenete.

A törvény 10 szabálya kimondja, hogy:

“Ne gondold, hogy bárki lennél.

Ne gondold, hogy egyenrangú lennél velünk.

Ne gondold, hogy okosabb vagy, mint mi.

Ne is gondolj arra, hogy jobb lennél nálunk.

Ne gondold, hogy többet tudsz, mint mi.

Ne gondold, hogy fontosabb vagy, mint mi.

Ne gondold, hogy jó vagy bármiben is.

Eszedbe ne jusson nevetni rajtunk.

Ne gondold, hogy bárki is törődik veled.

Ne gondold, hogy bármit is taníthatsz nekünk.”

Samboende, särbo, iblandbo
Svédországban a családi állapotnak több fajtáját különböztetik meg. Arrafelé nem rohannak egyből az oltár elé, hogy összeházasodjanak. Képesek akár 10 évet is leélni együtt anélkül, hogy elköteleznék magukat. Mindezt úgy, hogy már gyermekeik is vannak.

Samboende: Ebben a kapcsolatban a pár együtt él és közös háztartást vezet.
Särbo: A férfi és a nő kapcsolata hosszú ideje tart, de nem élnek együtt, csupán a hétvégéket töltik együtt.
Iblandbo: Partnerek, akik együtt is élnek, meg nem is.

Fika
Nem…nem az a “fika”. Ez egy kötelezően megtartott kávészünet. A svédek nagy kávéfogyasztók. Soha ne próbáljuk meg felhívni egy svéd ember figyelmét arra, hogy túl sok kávét iszik. Létezik egy mókás történet, melyre hivatkoznak ilyenkor.

III. Gusztáv, svéd király fel szerette volna hívni a nép figyelmét a kávézás ártalmas mivoltára. Kiválasztott egy halálraítélt testvérpárt majd megparancsolta nekik, hogy minden nap inniuk kell. Egyikőjüknek napi 3 kávét, másiknak 3 teát. Orvosok figyelték az állapotukat minden nap és jelentettek a királynak. A dolog apropója, hogy a testvérpár túlélte az orvosokat és a királyt is. A teázó testvér 83 éves kort élt meg, a kávézós talán még ma is él. 🙂

Banános vagy kivis pizza
Ki a fenének juthat eszébe banános pizzát enni, ha nem a svédeknek. 🙂 Szeretik az olasz ételeket, így nyilván a pizzát is. Ők szeretik egy kicsit felturbózni a saját ízlésük szerint. Tény, hogy nálunk is népszerű a magyaros pizza, de azért az valahogy jobban hangzik, mint egy kebabos, vagy banános pizza.

Ez pedig egy sonkás-banános pizza.

Intim szféra
A svédek odafigyelnek saját maguk és mások személyes terére. Nem is feszegetik a határokat, kivéve ha valami sürgős dolog történt. A buszmegállóban is szépen távolságot tartva állnak.

Nemzeti szórakozás
A svéd karnevál a legnagyobb esemény. Tipikus cirkuszi játékokkal mulattatják a népet. Célba lövés, horgászat stb.


Készpénzmentes élet
Az elmúlt években rohamosan csökkent a forgalomban lévő készpénz mennyisége Svédországban. A nyilvános illemhelyeken is bankkártyával kell fizetni. Nem kell a zsebünkben tartogatni mindig egy 200 Ft-os érmét erre a célra.

ABBA
Nemzeti kincs. De miért viseltek ilyen fura ruhákat? Vicces történet. Az akkori svéd törvények szerint a ruhák csak akkor voltak adókötelesek, ha bebizonyítható volt, hogy napi viseletre használták őket. Így az “űrruhák” miatt kevesebb adót kellett fizetniük.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek