2022 augusztus 8 hétfő
KezdőlapEmberek10 felnőttkori probléma, ami egyértelműen visszavezethető egy gyerekkori sérülésünkre.

10 felnőttkori probléma, ami egyértelműen visszavezethető egy gyerekkori sérülésünkre.

-

A gyermekkor minden ember számára nagyon meghatározó időszak volt, hiszen akkoriban fejlődött ki a gondolkodás, a habitus, étkezési szokások és egyéb dolgok, amik a felnőtt életbe elkísérnek. Akarva-akaratlanul is nagyon sok mindent eltanultunk a szüleinktől, amik bizony nagyon negatív hatást gyakoroltak a felnőtt létünkre. Vannak bizonyos mentális problémák, amik a szüleinkkel kapcsolatos helyzetek miatt alakultak ki bennünk, úgymint táplálkozási zavar, immunrendszeri és párkapcsolati problémák valamint anyagi jellegű gondok. Mostani cikkünkben 10 olyan felnőttkori problémát hoztunk el, amik egyértelműen visszavezethetők a gyerekkorra.

1, Családon belüli agresszivitás és törődéshiány. – felnőttkori elhízás, táplálkozási zavar.

Azok a gyerekek, akik megtapasztalták már a családon belüli agresszivitást, illetve a törődés hiányát, felnőttkorban nagyobb eséllyel híznak el. Az ilyen dolgokon átesett gyerekek ötször hajlamosabbak az étkezési rendellenességekre, mint azok, akiknek a családjában csend és béke honolt.

2, Káros szenvedélyben szenvedő szülők. – Merevség, túlzott felelősségtudat.

Azok a gyerekek, akiknek mindkét szülője valamilyen káros szenvedélynek élt, felnőtt korban túlságosan is felelősségteljesek lesznek, akiknek fogalmuk sem lesz arról, hogyan kell szórakozni és jól érezni magukat. Ez főleg akkor fordul elő, ha a gyereknek kell voltaképpen a szülei, anyjának vagy apjának lennie és bele kell folynia a felnőtt dolgokba. Ennek azaz eredménye, hogy a gyermek kétszer nagyobb eséllyel lesz merev és feszült természetű, de nemcsak gyerekként, hanem felnőtt korban is.

3, Érzelmi zsarolás gyermekkorban – valódi érzelmek és vágyak elrejtése.

Ha valaki gyermekkorban érzelmi zsarolásnak esett áldozatául annak komoly negatív következménye lehet. Az ilyen emberek egyáltalán nem tudják kezelni a konfliktusokat, sőt félnek kimondani az amit valójában gondolnak, mert attól tartanak, hogy ezzel megbántják beszélgetőpartnerüket. Az ilyen emberek képtelenek lesznek kiállni magukért.

4, Sok órányi tévézés gyerekkorban – kommunikációs problémák.

A szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy a gyerekeket negatívan befolyásolja a rendszeres TV nézés. Egy tanulmány során kiderült, hogy a TV-képernyő előtt eltöltött órák száma nagy mértékben hat a gyermek kommunikációs képességeire.

A kutatók elvégeztek egy kísérletet az elmélet nyomatékosítása érdekében:

3 csoportra osztották anyákat és gyermekeiket. Az első csoportban olyan gyerekek és anyák voltak, akik könyvet olvastak, a másodikban TV-t néztek és a harmadikban pedig játszottak. Kiderült, hogy a TV nézés negatívan befolyásolta az anyák és gyermekeik közti kommunikációt. Sok tudós egyetértett abban, hogy a gyermek és az édesanyja közti kommunikáció fontos a gyermek egészséges fejlődése szempontjából. Ennek hiánya felnőttkori kommunikációs problémákat idézhet elő.

5, Gyermekbántalmazás – nem tudja felnőttként hol vannak a határok.

Azon emberek, akik gyermekbántalmazásnak estek áldozatául könnyen manipulálhatók és nem tudják hol vannak a személyes határaik. A legtöbbször ők azok, akik mindenre és mindenkinek szemet hunynak és megbocsátanak.

6, Gyermekkori szegénység – rövid távú memória felnőttkorban.

Az Oregon-i Egyetemen végzett tanulmány szerint azok az emberek, akik szegény családban nőttek fel, felnőttként sokkal rosszabb lesz a rövidtávú memóriájuk, mint azoknak, akiknek a családja tehetős vagy átlagos jövedelemmel rendelkező volt. A stresszes környezet negatívan hat a gyermek fejlődésére és képességeire, melyek a gondolkodáshoz, tanuláshoz, összpontosításhoz, tervezéshez, fejlesztéshez és szókincshez kapcsolódnak. Ez a probléma a gyermeket egészen felnőttkorig kíséri.

7, Döntésektől megfosztott gyermek – kapcsolatfüggőség.

A legtöbb szülő sajnálatos módon nem ad választási lehetőségeket a gyermekének, amivel szép lassan azt érik el, hogy nem kell felelősséget vállalnia majd a későbbiek folyamán a döntései miatt, hiszen mások úgy is döntenek helyette. Ez a probléma egészen felnőttkorig kíséri az embert és akarva-akaratlanul is kapcsolatfüggő lesz. Mindig olyan partnert fognak választani maguknak, akik meghozzák helyettük a fontos döntéseket és dominánsak a kapcsolatban. Ezt a jövőt valószínű egyetlen szülő sem szeretné saját gyerekének. A szülőknek figyelembe kell venniük gyermeknevelésnél azt, hogy voltaképpen mit is szeretne maga a gyerek. Ha választási lehetőséget kínálna neki, akkor a probléma elkerülhető.

8, Válás gyermekkorban – magas elvárások a párkapcsolatban.

Sajnos azok a gyerekek, akik végignézték, hogy szüleik házassága és kapcsolata, hogy ment tönkre, magasabb elvárásokat fognak támasztani felnőtt életük során a potenciális partnerükkel szemben. Ez azért van, mert ők nem akarják ugyanazt átélni, amit a szüleik, hiszen tökéletesen tudják, milyen hűség, szeretet és tisztelet nélkül együtt élni. Ez addig jó, míg nem várnak el olyan magas követelményeket, ami már teljesíthetetlen.

9, Pszichológiai trauma gyermekkorban – autoimmun betegségek és krónikus fájdalom felnőttkorban.

A gyermekkorban bekövetkezett negatív hangvételű események nemcsak az illető jellemét és másokkal való kommunikációját befolyásolja, hanem egészségi állapotát is. Szóval, akik traumatikus dolgokon estek át gyerekként nagyobb eséllyel alakul ki náluk valamilyen autoimmun betegség, például reumás ízületi gyulladás, álmatlanság, depresszió, szorongás vagy krónikus fájdalom. Sőt, ez az immunrendszer működését is negatívan befolyásolja.

10, Tabu téma gyerekkorban a pénz – felnőttkori pénzügyi problémák.

A gyerekek fiatalon még nem igazán tudják mi a pénz és mire lehet használni, viszont nagyon sok minden ragad rájuk szüleikről, ha folyamatosan a pénz miatt marakodnak egymással. Az ilyen helyzetek következtében felnőttként félni fognak a pénztől és az azzal kapcsolatos ügyektől. Képtelenek lesznek például megoldást találni a pénzügyi problémákra, adósságok rendezésére, költségvetés megtervezésére… stb.

Ti mit gondoltok?

Ezek is érdekelhetnek