2022 december 2 péntek
KezdőlapÉrdekességek10 gyakori filmes jelent, amely a valóságban soha nem következhetne be

10 gyakori filmes jelent, amely a valóságban soha nem következhetne be

-

A hollywoodi filmekben mindig is próbálták elferdíteni a valóságot, amivel nem is lenne túl nagy probléma, ha az átlagemberek nem próbálnák meg bebizonyítani, hogy ez nekik is menni fog. A mozifilmek nagyon kemény ellentmondásba ütköznek a fizikával, a tudománnyal és a logikával is. Ezeket a filmbeli jeleneteket már többen is megcáfolták.

1.Kezdjük csak a legegyszerűbbel! A hatalmas nagy esések. A főhősök akkora zuhanásokat, eséseket élnek túl, úsznak meg apró karcolásokkal, amelyek a való életben biztosan halálhoz vagy ahhoz közeli állapotokhoz vezetnének. Bárki megpróbálja ezeket utánozni, vagy csak hasonlóan cselekedni, biztosra veheti, hogy a kórházban fog kikötni, és még akkor is ez a jobbik eset.

2. Fegyverrel bombát robbantani

Azt mindannyian sokszor láttuk ahogy a hollywoodi mozikban egy fegyverrel, nagy távolságból, egyetlenegy lövéssel hatalmas robbanás következik be. Ezek a jelenetek mostanra az akciófilmek elengedhetetlen részévé váltak. És még csak modern fegyverre sincs szükség hozzá. Vegyük csak a Wonderwoman című filmet, ahol egy második világháborús puskával, egy lövéssel eltalálva egy bomba segítségével robbantanak be egy ajtót.

A Mythbusters azonban megcáfolta ezt a mítoszt. A teszt során egy gránátra lőttek rá, amely nemcsak, hogy nem robbant fel csupán megroncsolódott. Ugyanez érvényes az üzemanyagtartályokra, amelyek a filmekben hatalmas robbanást produkálnak. Egyetlen golyótól azonban soha nem robbannának fel.

3. Forró láva

A vulkánkitörések lenyűgöző természeti jelenségek, azonban ezek a katasztrófa filmek nagyon is távol állnak a valóságtól. Egy kitörés esetén nemcsak a forró lávával kell számolnunk a való életben, hanem a vegyi anyagok felszabadulásával és a hamuval is, amelyek veszélyesek és nem utolsó sorban nagyon is mérgezőek.

A Tűzhányó című filmben a egyik szereplő beleugrik a lávába, hogy azzal megmentsen egy életet. A következő képen pedig már teljesen elnyeli őt a forró anyag. Ehhez azonban azt is tudni kell, hogy a láva háromszor sűrűbb, mint a víz, így tehát nem süllyednénk el benne azonnal, hanem súlyos égési sérüléseket szereznénk. Valamint nagyon gyorsan hűl, ha már elhagyja a vulkánt, így elkezd szilárdulni, amely még inkább lehetetlenné teszi a filmben látott jelenetet.

4. Hatalmas tűzgolyók

Szintén az akciófilmek egyik elengedhetetlen kellékéről beszélünk. A robbanás után keletkezett tűzgolyóval való versenyfutás végkimenetele szinte minden moziban ugyanaz. A nevetségesen lassan haladó tűzgolyó soha nem éri utol az előle menekülő főhőst, vagy ha mégis, csak és kizárólag akkor, amikor ő már biztos fedezéket talál magának. Ez azért is lehetetlen, mert a tűzgolyó a hang sebességével terjed, vagyis ha nem vagyunk villámgyorsak lehetetlen, hogy ezt bárki is túlélje.

5. New York és a cunami

A hatalmas hullám, ami maga alá temeti New Yorkot teljesen lehetetlen. A Deep Impact című filmben egy meteor okoz cunamit, a Holnapután című moziban szintén hatalmas mennyiségű víz önti el a várost, majd fagy meg teljesen. A legegyszerűbb magyarázat erre az, hogy a keleti part nem határos a nyílt vízzel, melyet a rendezők egyáltalán nem tartanak szem előtt.

6. Ablakok

A hollywoodi mozikban túlságosan is könnyen törnek az ablakok. A valóságban tényleg vannak olyan ablaküvegek, amelyek egy kis ütésre könnyen darabokra hullanak szét, de ezekben a filmekben erről szó sem lehetne. Ugyanis a felhőkarcolók és a hozzá hasonló épületek ablaküvegeit nem sikerülne kitörni vagy simán kiugrani rajtuk. Ezeket az üvegeket tízszer nehezebb eltörni, mint egy üvegpoharat. Nemes egyszerűséggel felkenődnénk az üvegre nem kis sérüléseket szerezve magunknak.

7. Elhagyatott autó

Az idő vasfoga jól megrágcsálja azokat a járműveket, amelyeket hosszú évekre magukra hagynak. A filmekben viszont rövid idő alatt megjavítják őket és folytatják útjukat a főszereplők. Ez azonban a valóságban soha nem működne. Ha csak a gépjármű akkumulátorát vesszük alapul, soha nem tudnánk akkora árammal ellátni, hogy az újra elinduljon. A gumikról és a felnikről nem is beszélve, amik ennyi idő után már rég lerohadtak volna az autóról.

8. A piráják (piranha)

Ezeknek az állatoknak éles foga és hatalmas gyomra van, amelyek a holttesteket is eltüntetik, valamint az élő embert is csontig lerágják másodpercek alatt.

A valóságban viszont a piráják elkerülik az embert, sőt madaraknál nagyobb élőlényekre nem is támadnak. Ami pedig a legfontosabb, hogy nem falják fel az embert tetőtől talpig.

9. Folyékony nitrogén

A Terminátor 2 című moziban látványosan fagy meg másodpercek alatt a T1000. Ezek után úgy törik apró darabokra, mintha üvegből lenne.

Nos a folyékony nitrogén veszélyes, de nem képes megfagyasztani senkit pillanatok alatt. Ha beletennénk akár csak a kezünket, akkor is hosszú időre lenne szükség, hogy ez bekövetkezhessen. A nitrogén esetében sokkal inkább jelent veszélyt a mérgezés, főleg zárt térben.

10. A Tőzsde

Az 1983-as Szerepcsere című vígjátékban a Duke testvérek megtévesztő információt kapnak, miszerint a narancs-és citrompiac nem lesz kedvező a jövőben, ezért megkérik ügynöküket, vásárolja fel az összes részvényt, hogy mesterséges úton feltornászhassák azok értékét. Egy másik páros a megnövelt árakon adja el részvényeiket, amelyeket a jelentések napvilágra kerülése után alacsonyabb áron vissza is vásárolnak. A tőzsde zárása után az utóbbi páros hatalmas nyereségre tesz szert, míg a Duke testvérek 400 millió dolláros adósságba keverednek.

A film hatására alkották meg a törvényt, amelyben a kiskapukat lehetetlenné teszik, így a való életben ez nem fordulhat elő. A szabályt Eddie Murphy szabálynak nevezik. Ennek a filmnek a sikere az, hogy ez a szabály a való világban is létezhet.

Ezek is érdekelhetnek