2022 május 25 szerda
KezdőlapÉrdekességek10 hétköznapi dolog, amit soha ne vegyél fel a földről

10 hétköznapi dolog, amit soha ne vegyél fel a földről

-

Egy gyönyörű ékszer, pénztárca, régi érme vagy fejhallgatóról is legyen szó, gyakran késztetést érzünk magunkban, hogy a talált tárgyakat és dolgokat felvegyük a földről. Akármennyire is becsületesek akarunk lenni és vissza akarjuk juttatni jogos tulajdonosának ezeket a tárgyakat, nem szabad ebbe a hibába esni. Fontos, hogy ebben a helyzetben józanul gondolkodj és felmérd a következményeket, ha hozzájuk nyúlsz, mert a saját testi épséged és az egészséged is kockára teheted.

Pénztárca

Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy zsebre vágnád vagy sem a földön talált pénztárcát, a lényeg, hogy egyiket se tedd! Hogy miért? Mert bármennyire is jó szándékú vagy és azonnal a rendőrségre mennél vele, nagyon megütheted a bokád. Jól bevált trükk, hogy amikor felveszed a pénztárcát a földről, akkor valaki azonnal megjelenik és megvádol azzal, hogy te loptad el tőle.

Drága ékszerek

Ez a trükk olyan régi, mint az idő. Sétálsz az utcán, belebotlasz egy drágának tűnő ékszerbe és hirtelen melléd áll valaki. Természetesen ő nem akarja majd az ékszert, hanem tőled kérdezi meg, hogy nem te hagytad-e el. Ha pedig igennel válaszolsz a kérdésre, akkor biztosan pénzt fog kérni azért, mert megtalálta, amit te persze ki is fizetsz neki. Jó néhány óra vagy nap múlva azonban rá fogsz jössz, hogy egy vacak hamisítványért adtál ki pénzt.

Fejhallgató vagy fülhallgató

Ahogyan a fogkefe vagy törülköző, úgy a fülhallgató is személyes dolgaink részét képezik, aminek rengeteg baktérium telepszik meg a habszivacs gumijában. Ezért nem célszerű felvenni és használatba venni ezeket a tárgyakat sem, hiszen komoly fertőzésekkel kellene orvoshoz fordulnunk.

Kések és egyéb fegyverek

Plastic bag with a knife – evidence to the police.

Ha nem akarsz problémát a rendőrséggel, jobb, ha nem veszed fel az utcán talált késeket. Ha találsz egy fegyvert ne vedd fel, mert előfordulhat, hogy bűnügyi bizonyíték. Ugye neked sincs szükséged arra, hogy belekeveredj valami olyan ügybe, ami miatt akár börtönbe is kerülhetsz? Ha megtalálnák az ujjlenyomatod valamilyen fegyveren vagy késen, nehezen tudnád tisztázni a neved és megmagyarázni, hogy semmi közöd az egész ügyhöz.

Kézi adó-vevő vagy más kommunikációs eszközök

A walkie-talkie vagy a hozzá hasonló eszközök általában valamilyen bűnüldöző szervvel kapcsolatosak. Akár lopással is megvádolhatnak, pedig te azt hitted, hogy csak valaki elejtette azt.

Gyanús fém tárgyak a katonai tevékenység területén.

Az ilyen tárgyak leggyakrabban valamilyen robbanószerkezetek, például gránátok. A mezőgazdasági dolgozók is találkozhatnak ilyen eszközökkel a földeken, különösen a betakarítási időszakban. Ha felvennéd, akkor a magad és mások testi épségét is veszélyeztetnéd, hiszen nem tudhatod, hogy működnek-e még.

Régi érmék és műtárgyak

Nem biztos, hogy tudod, de egyes országokban tilos a régi érmék és tárgyak keresése. Ez a “fekete ásás” megszüntetése miatt van, így törvénysértés, ha fémdetektorral keresgélsz, például Oroszországban. Mindenképpen utána kell nézni, hogy hol tilos ez a tevékenység, mert könnyedén bajba keveredhetsz.

Tű és fecskendő

Talán mindenki számára egyértelmű, hogy használt tűt vagy fecskendőt nem szabad felvenni a földről. Olyan gyógyíthatatlan betegségeket kaphatsz el, mint az AIDS, de egyéb más fertőzést is könnyen összeszedhetsz, ha megszúrod magad ezekkel.

SIM-kártya és mobiltelefon

Ha bárhol belebotlanál egy SIM-kártyába vagy mobiltelefonba, ne vedd fel és főleg ne akard azt használni! Előfordul, hogy ezek bűncselekményekhez köthetők, szóval, ha nem akarsz rendőrségi ügyet belőle vagy bűnözőkkel összetalálkozni és beszélni, akkor hagyd ott, ahol találtad.

Madarak, aranyos hernyók és sündisznók

Bárhol túrázol találkozni fogsz különböző erdei állatokkal. Ne vegyél fel egy fészekből kiesett fiókát és ne vidd haza, mert az anyja tudni fogja, hogy oda esett és valószínűleg csak arra vár, hogy te elmenj onnan. Az ilyen kismadarakat csak szájból-szájba lehet etetni, ami neked nem menne. Ugyanez a helyzet a sünökkel, őzgidákkal és így tovább. Bízd őket a szüleikre, ők tudják, mi kell nekik.

Ezek is érdekelhetnek