2022 december 8 csütörtök
KezdőlapÉrdekességek10 hiba, amit szinte minden ember elkövet lefekvéskor

10 hiba, amit szinte minden ember elkövet lefekvéskor

-

A 21. századi emberek 20%-kal alszanak rosszabbul, mint 100 évvel ezelőtti őseik. Minden harmadik ember valamilyen alvászavarral küzd, például inszomniával, vagy álmatlansággal, alvási paralízissel…stb. Annak érdekében, hogy minden ember minőségi alvásban részesüljön a tudósok összegyűjtöttek néhány nagyon fontos dolgot, ami nagy mértékben befolyásolhatja az alvást. Ha te is úgy ébredsz minden egyes reggel, mint akin átment az úthenger, akkor bizonyára hasznosnak fogod tartani a cikket.

1, Rossz ötlet a fürdés után egyből lefeküdni

Nem jó közvetlenül lefekvés előtt fürödni, mert a forró víz növeli a test hőmérsékletét, amely megakadályozza azt, hogy könnyen el tudj aludni. Célszerűbb inkább lefekvés előtt egy-két órával zuhanyozni.

2, Különleges esetek kivételével jobb, ha a nem töltesz sok időt az ágyban.

Szakértők azt javasolják, hogy az ágyat kifejezetten alvás céljára, valamint természetesen a hitvesi kötelezettségek elvégzéséhez kell használni. Tévénézés, olvasás, munka vagy tanulásra tökéletes a nappali vagy a dolgozószoba. Az ok egyszerű: az alvást tudatosan társítod az alváshoz. Amint lefekszel rá az agy nem képes aktív munkát végezni. Ha túl sok időt töltesz az ágyban, akkor nem lesz ilyen kapcsolatod vele, vagyis a későbbiek folyamán nehezebben fogsz majd tudni elaludni.

3, Ha süt a nap, akkor legyél minél több időt a fényen, főleg a biológiai órád miatt.

A legjobb, ha az ember sok időt tölt a szabadban, a napfényben, de persze ez nem minden esetben lehetséges. Annak érdekében, hogy hatékonyan tudj dolgozni fontos, hogy a terembe, szobába, irodába sok természetes fény jusson be. Ez azért fontos, mert így kevesebb eséllyel akarsz majd délután szundítani.

4, Ha olyan étrendet követsz, mely szerint este hatóra után már nem ehetsz, akkor jobb ha új étrend után nézel.

Az üres gyomor nagyon káros az alvás minősége szempontjából. Szakértők szerint a késő esti könnyű snack-ek evésétől sokkal jobban fogsz aludni. Ha a súlyod miatt aggódsz, akkor legalább egy pohár meleg tejet igyál meg. Ez az ital triptofánt tartalmaz, mely nyugtatóan hat.

5, Ha állítható otthon a fűtés, akkor éjszakára állíts alacsonyabb hőmérsékletet.

Egy meleg, jól felfűtött szobában sokkal nehezebb elaludni, mint egy hűvösben. Tudjuk furcsán hangzik, de az alváshoz való ideális hőmérséklet 15-19 °C között van. A csecsemők és a kisgyermekek esetében ez az érték magasabb nagyjából 18-21 °C.

Egy egyszerű módszerrel ellenőrizhető, hogy megfelelő hőmérséklet uralkodik-e a szobádban. Feküdj le és takarózz be. Ha meleged van és úgy érzed ki kell takaróznod, hogy el tudj aludni, akkor csökkenteni kell a hőmérsékletet.

6, Az orrspray-k az alvás ellen is hatnak

Nagyon nehéz úgy elaludni, ha folyik az orrod vagy be van dugulva. A legegyszerűbb megoldás természetesen az orrspray használata, mely azonnal kitisztítja a légutakat. Ezt azonban nagyon óvatosan kell használni ugyanis az éjszaka közepére nagy valószínűséggel újra el fog dugulni, amire fel fogsz ébredni, sőt reggel fejfájást is tapasztalhatsz. Célszerűbb inkább sós vízzel átöblíteni az orrot.

Ezenkívül az orrsprayk olyan anyagokat tartalmazhatnak, melyek növelik a vérnyomást és szorongásérzetet okoznak.

7, Ha hason szoktál aludni, akkor rossz hírünk van.

A hason alvás az egyik legrosszabb póz mind közül. A legjobb, ha a hátadon fekszel és kinyújtod a karjaidat, lábaidat. Először kényelmetlen lehet, de a szakértők szerint a test gyorsan hozzászokik.

Ezenkívül ha izomfájdalmad van, akkor a következők hasznosak lehetnek számodra:

A ha hátad alsó része fáj, akkor jobb, ha a hátadon alszol úgy, hogy a térdeid alá teszel egy párnát;

Ha vállfájdalmaktól szenvedsz, akkor feküdj az oldaladra és tegyél egy kispárnát az alkarod alá.

8, Ha a pároddal élsz és álmatlanságban szenvedsz, akkor aludjatok külön.

Normál esetben a férj és a feleség egyszerre szokott elmenni aludni. Ha külön napszakban dolgoztok, akkor kínkeserves lehet a közös alvás. Az élettani hatások is képesek befolyásolni az alvást. Ha a férfi horkol, az a nőnek lehet rossz, ha pedig a nő beszél álmában, az a férfinak lehet kínszenvedés. Ilyen helyzetben a legegyszerűbb megoldás, ha a felek külön hálóban alszanak.

9, A háziállatok rontják az alvás minőségét.

A házi állatok nagyon aranyosak és tudjuk, hogy sokan szeretnének velük aludni, de nincs értelme mert rontják az alvás minőségét. Ráfekhetnek a takaróra, horkolhatnak, rugdalózhatnak álmukban és ez nagyon nem kellemes a gazdiknak. A legjobb, ha nem engeded fel őket az ágyra.

10, A telefont a lehető legtávolabb kell tenni az ágytól.

Alvásszakértők szerint az emberek a telefonjukon keresztül nézik meg mennyi az idő. A telefon által kibocsátott fény megakadályozza a melatonin termelést, mely köztudott, hogy az alvás hormonja. Annak érdekében, hogy ne zavard meg ezt a folyamatot, jobb ha a telefont jó messzire elteszed az ágyadtól.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek