2022 június 30 csütörtök
KezdőlapÉrdekességek10 hullámvasút, amire már soha nem ülhetsz fel!

10 hullámvasút, amire már soha nem ülhetsz fel!

-

Egyesek állítása szerint az első hullámvasutat az oroszok készítették el 1784-ben, míg mások abban hisznek, hogy az első hullámvasút elkészítése a franciáknak volt köszönhető. Manapság rengeteg olyan vállalat létezik, ami olyan parkok üzemeltetésével foglalkozik, ahol a világ legfélelmetesebb hullámvasutait találhatják meg a látogatók. A legtöbb esetben az embernek nem is kell olyan sokat utaznia, hogy egy egy ilyet kipróbálhasson. Az egészséges félelem mindenkiben ott van, ami a hatalmas magasságnak, a sebességnek és a G hatásoknak köszönhető. Ezzel nincs is semmiféle probléma egészen addig, míg az egészséges félelem át nem alakul egy borzasztó rettegéssé. A világon számos hullámvasút zárta be a kapuit a hanyagságnak köszönhetően, de sajnos olyan esetek is előfordultak, ahol csak egy kegyetlen tragédia során derült ki az, hogy a bizonyos attrakció rendkívül rossz állapotban volt.

Mantis

A Mantis az egyesült államok egyik leghíresebb vidámparkjában volt megtalálható, ami nem más mint a Cedar Point. A Cedar Point nem a legnagyobb vidámpark az egyesült államokban, de talán ez az egyik legszebb, amit az Erie tó melletti elhelyezkedésének köszönhet. Rengeteg utasnak okozott hátsérülést, ami pereskedéshez és hatalmas veszteséghez vezetett.

Jet star

A Sandy hurrikán a 2012-es év legpusztítóbb hurrikánja volt, ami hatalmas pusztítást végzett. A Sandy hurrikán New Jersey partjait elérve, a vártnál sokkal nagyobb erővel csapott le ami számos épületen kívül a Casino Piert is teljesen tönkretette, ami egy csodálatos hullámvasútnak, a Jet Star-nak adott otthont. A Jet star évtizedeken keresztül a New Jersey partjain található látnivalók közül az egyik legnagyobb volt, de sajnos a hurrikán ezt az építményt is tönkretette.

Gatlinburg

Gatlinburg egy olyan város, amit a világ minden részéről látogatnak a turisták, de arra, hogy miért, még senki nem tudott értelmes magyarázatot adni. A turisták egyik kedvenc időtöltése az a Gatlinburgi hegyen található óriás hullámvasút meglátogatása volt, ahol az erdő közepén kétszemélyes kocsikban száguldhattak le a látogatók. Egy 2016-os balesetet követően zárták be. Egy kislány kirepült az egyik kocsiból és csúnyán összetörte magát.

Hypersonic XLC

Az lehet, hogy a listán felsorolt hullámvasutak közül a legtöbb azt a hatást kelti, mint ha azok az őskorban épültek volna, de ez nem jelenti azt, hogy egy modern hullámvasút nem okozhat sérüléseket az embereknek és erre a legjobb példa, az a Hypersonic XLC. Túl gyors volt és nagyon sok sérülés történt. Kiugrott vállak, ájulások stb.

Rollo coaster

A hullámvasút elnevezése nem a legeredetibb és valószínűleg a járat tervezésére is pontosan annyi energiát fordítottak, mint annak az elnevezésére. A rollo coaster, a Pennsylvaniai Idle wild vidámparkban épült fel és sajnos rengeteg karbantartáson ment keresztül, ami odáig vezetett az évek során, hogy a hullámvasút többet volt karbantartás alatt, mint használatban, míg egy nap véglegesen bezárták.

Son of beast

A Son of beast nevű hullámvasút az ohio-ban található kings island nevű vidámparkban épült fel, azzal a céllal, hogy az számos világrekordot megdöntsön. A son of beast megdöntött a leggyorsabb fa hullámvasút sebesség rekordját, valamint ez volt a legmagasabb a fa hullámvasutak közül is, de akkor mi itt a probléma? Nos, nyilván meg van az oka annak, hogy a fából készült hullámvasutak miért nem közelítik meg az acélból épült hullámvasutakat, de ez a tény a Son of beast tervezőit nem nagyon érdekelte. Nagyon sok baleset történt már az építkezés során is.

Fujin raijin

Az osakában található fujin raijin nevű hullámvasút története rendkívül szomorú. Ez az álló hullámvasút volt a japánban található vidámpark egyik legkedveltebb attrakciója, egészen addig a tragikus balesetig, amikor is az egyik kocsi egy törött tengelynek köszönhetően kisiklott a sínekről, amiről később kiderült, hogy a járat egy évtizeden keresztül nem volt rendszeresen karbantartva.

Derby Racer

A bostoni derby racer hatalmas sikereknek örvendett, még annak ellenére is, hogy a hullámvasutat szó szerint életveszélyesre tervezték. Nagyon sokan sérültek meg és több halálos áldozatot is követelt.

Big dipper

A Battersea vidámpark 22 éven keresztül üzemelt a huszadik század második felében és ez a park adott otthont a Big Dipper nevű hullámvasútnak is, ami a park egyik legnagyobb látványossága volt, amit már húsz évvel azelőtt be kellett volna tiltani, hogy ez a kegyetlen baleset megtörtént volna. Elszakadt a drótkötél, ami a kocsikat húzza fel az emelkedőn. Több halálos áldozatot követelt ez az baleset.

Ghost train

A Sydneyben található Luna parki Ghost train nevű szellemvasút egy brutális tragédia során egy ártatlan kis kalandból egy valódi szellemvasúttá alakult át 1979 június 9-én. A járat hatalmas sikereknek örvendett és szinte minden korosztály felült rá, a luna park látogatói közül, de ezen a bizonyos napon a Ghost train ismeretlen okokból kigyulladt és néhány percen belül a teljes járat lángokban állt.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezek is érdekelhetnek