2022 december 4 vasárnap
KezdőlapÉletmód10 ital és étel, amelytől a klímaváltozás miatt hamarosan búcsút kell vennünk

10 ital és étel, amelytől a klímaváltozás miatt hamarosan búcsút kell vennünk

-

Azt mindenki pontosan tudja, hogy a klímaváltozás jelentős mértékben megváltoztatja életünket, mivel ahogy az időjárás változik, alkalmazkodnunk kell az adott körülményekhez. A hőmérséklet folyamatos emelkedése vagy éppen hirtelen csökkenése azonban nemcsak nekünk okoznak nehézségeket, hanem környezetünknek is. Az extrém időjárás új környezeti feltételeket teremt, és ezzel veszélybe kerül számos olyan alapvető élelmiszer, amiről azt gondoljuk, hogy nélkülözhetetlenek mindennapjainkhoz. A kutatók és gazdálkodók véleménye szerint hamarosan bizonyos termékek boltban történő megvásárlása lehetetlenné válik, mivel nagyon drágák és ritkák lesznek.

Összeállításunkból kiderül, melyek azok az ételek és italok, amelyek a klímaváltozásnak betudhatóan hamarosan veszélyeztetetté válnak, vagy éppen teljesen eltűnnek majd életünkből.

  1. A csokoládé

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor muszáj ennünk valami édeset. Nos, ha a jövőben csokoládéval szeretnénk enyhíteni édesség utáni vágyunkat, előfordulhat, hogy sem a boltokban, sem pedig az otthoni rejtett tartalékban nem fogunk találni belőle. A kakaófákra természetesen nem jelent veszélyt az emelkedő hőmérséklet, de a páratartalom és a csapadék hiánya nagyban befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét.

2. A tea

Mindenkinek jól esik egy hideg téli napon egy forró tea otthon a tévé előtt nyugalomban. Azonban könnyen előfordulhat, hogy az angolok egyik kedvenc itala nagy veszélybe kerül. Az időjárás változásnak köszönhetően a teafa leveleinek minősége meggyengülhet, és ne felejtsük el a rovarokat sem, akiknek, mint tudjuk, rendkívül kedvező a magas hőmérséklet, így könnyen elszaporodnak majd.

3. A méz

Mai világunkban is veszélyeztetett fajként szerepelnek a méhek, de az időjárási körülmények megváltozása akár kihalásukhoz is vezethet. A virágporban lévő fehérje mennyiséget, amely a méhek táplálékát jelenti, csökkenti a levegő megemelkedett szén-monoxid szintje. Így mivel nem a méhek nem jutnak, majd elegendő táplálékhoz, nem tudnak mézet készíteni sem, így mi is búcsút vehetünk életünk egyik megédesítőjétől.

4. A rizs

A jövőben nemcsak a rizs mennyisége, hanem a minősége is jelentős mértékben csökkenni fog a megnövekedett szén-monoxid levegőbe kerülése miatt. A rizs tápértékének csökkenése azt is jelenti majd, hogy azoknak az embereknek, akiknek a rizs étkezéseik fontos alapját képezik, kénytelenek lesznek más forrást találni, amelyből hozzájuthatnak a szükséges tápanyagok nagy részéhez.

5. A gyümölcsök

Az emberiség jelentős százaléka fogyaszt gyümölcsöt nemcsak nyáron a szezonban, hanem télen is, hisz vitaminokra akkor is szükségünk van. A klímaváltozás miatt azonban előfordulhat, hogy valamilyen zöldségfélével kell helyettesíteni majd őket. Ugyanis a telek túl enyhék lesznek majd a termesztésükhöz, míg a nyarak extrém magas hőmérsékletűvé válása hatalmas károkat okoz majd a gyümölcsösökben.

6. A juharszirup

A következő nyolcvan évben jelentős változás állhat be a juharcukorfák élettartamát és a juharszirup mennyiségét és minőségét illetően. Ezek a fák, ha télen nem jutnak elég hóhoz, akkor a gyökereik kiszáradnak, ezzel pedig lassabbá válik növekedésük is. Megfigyelések szerint a csapolási szezont az eddigieknél korábban kell kezdeni, és sajnos előbb be is kell fejezni azt.

7. A kávé

Sokunk reggeli ébresztő italát rövid időn belül frissítő reggeli zuhanyzásra kell cserélnünk, hogy felébredjünk. A kávétermesztés területeit már most komolyan veszélyezteti a klímaváltozás, 2050-re ezek 50%-a is elpusztulhat. Ebben az esetben csökken majd a kávé ízének és aromájának minősége, valamint az egekbe emelkedik az ára is, hisz minél kevesebb a kínálat, annál drágábban juthatunk hozzá a ritka áruhoz is.

8. Búza

A búzaföldek pusztulásával számolnunk kell azzal, hogy a mindennapi kenyerünkről és a péksütemények jelentős részéről is kénytelenek leszünk lemondani.

9. A mogyoró

Az amerikaiak imádják a mogyoróvajat, ez a növény viszont egy nagyon kényes. Igényességét azt is jelzi, hogy öt hónapnyi, folyamatos napsütésre van szüksége ahhoz, hogy a megfelelő mennyiség teljes egésze felhasználható legyen. Emellett a csapadék mennyisége sem elhanyagolható tényező, ugyanis 50-100 cm vízre van szüksége ennek a növénynek.

10. A sör

A sör az USA egyik legkedveltebb itala, amelynek mennyisége a hőmérséklet növekedése miatt gyorsan csökkenhet. A csapadék hiánya és az aszály körülbelül 3-17%-os terméshozam csökkenést okoz. Ez pedig a sör árának drasztikus növekedésében fog megmutatkozni.

Ezek is érdekelhetnek