2023 március 21 kedd
KezdőlapEmberek10 jel, ami a szülés utáni depresszióra figyelmeztet - Ezeket nem szabad...

10 jel, ami a szülés utáni depresszióra figyelmeztet – Ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni

-

Egy tanulmány szerint a nők 15% -a küzd szülés utáni depresszióval. Ez természetesen kapcsolódik a hormonok hirtelen csökkenésével, ami a szülés után következett be. Sokan egyáltalán nem foglalkoznak ezzel, pedig kellene. A nőket körülvevő családnak és barátoknak kellene az újdonsült édesanyára figyelni, és ha olyan tüneteket vesznek észre rajta, ami depresszióra utal akkor bizony cselekedni kell. Mai cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tünetet, hogy könnyebben fel lehessen ismerni.

1, Kételkedik abban, hogy jó anya-e

Minden anya fél attól, hogy nem lesz jó anya és nem fog rendes gyermeket nevelni. Ha van az ismerőseid körében olyan ember, aki nemrég szült és többször megfordult már a fejében, hogy jó anya-e, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy depressziós. Ez abból is fakad, hogy fél attól, hogy kudarcot vall.

02 17

2, Eltávolodik a családtól, barátoktól

Van, aki úgy dolgozza fel a szülés utáni depressziót, hogy nem szól egy szót sem, sőt eltávolodik szeretteitől is. Azért nem nyit mások felé, mert tart attól, hogy rossz anyának fogják őt tekinteni és valaki a gyermekét el fogja vinni.

03 16

3, Elvesztette érdeklődését a hobbijai iránt

Ha valaki teljesen közömbös lesz azok iránt a dolgok iránt, amiért régen rajongott akkor nagy a valószínűsége annak, hogy szülés utáni depresszióban szenved. Igaz némi időt vehet igénybe mire az újdonsült édesanya visszarázódik az életbe, viszont ha látod, hogy egyáltalán nem élvezik az életet, akkor az aggodalomra ad okot.

4, Étvágytalanok lesznek, vagy túl sokat esznek

Ha egy nőnek szülés után megváltozik az étvágya, az is aggodalomra adhat okot. Elképzelhető, hogy megtagadja az evést vagy épp ellenkezőleg túl sok mindent fal fel. Ennek eredményeként sokat fogyhat, vagy hízhat, ami pszichológiai szempontból nem túl egészséges. Az evés egyébként az anyatejet is befolyásolja.

04 15

5, Baljós gondolatok cikáznak a fejében

Ez talán az egyik legfeltűnőbb jel mind közül. Ha az új édesanyának baljós gondolatai vannak, vagy túl sokat beszél a halálról azt bizony komolyan kell venni. Ha egyedül hagyják ezekkel a gondolatokkal, akkor annak komoly következményei lehetnek.

05 15

6, Túl sokat sírnak

Egy új élet világrahozatal nem kis feladat, ez pedig érzelmileg leterhelheti az édesanyát. Ha egy nő túlságosan is sokat sír, akkor valószínű, hogy valami más van a felszín alatt. Ha megkérdezed tőle miért sír előfordulhat, hogy nem tud rá válaszolni, mert ő maga sem tudja, ennek okát. A legvalószínűbb sajnos, hogy szülés utáni depresszióban szenved.

06 15

7, Nem tudnak koncentrálni vagy döntéseket hozni

Előfordulhat, hogy egy nő szülés után nem tud rendesen koncentrálni vagy nehezen emlékszik vissza dolgokra. Ezek nagyon frusztrálttá tehetik a hangulatát, ennek eredményeként van, hogy rossz döntéseket hoznak, ami igazából csak olaj a tűzre.

07 11

8, Nem tudnak aludni, vagy túl sokat alszanak

Egyértelmű, hogy a pici születés után az édesanya alvási rutinja is megváltozik. Ha a nő kimerült, de mégsem képes aludni mikor a baba is alszik, vagy épp ellenkezőleg, állandó jelleggel alszik akkor az egy jel, ami arra figyelmeztet, hogy ideje odafigyelni az édesanyára.

9, Sokszor mérges

Az újdonsült édesanyánál előfordul, hogy stresszes, és ideges, ilyenkor pedig sokszor érzik magukat mérgesnek is, viszont nem tudják megmondani ennek okát. A legnyilvánvalóbb, hogy szülés utáni depresszió alakult ki náluk amire igenis oda kell figyelni.

10, Megmagyarázhatatlan fizikai fájdalomtól szenved

A nemrég szülő édesanya sok mentális és fizikai változást tapasztal, ami sajnos lehet fájdalom is. Ilyen például a gyakori fejfájás, gyomorproblémák és izomfájdalom. Ez lehet, hogy a test egyfajta segélykiáltása, ami az elme problémáira is figyelmeztethet.

08 9

A fent felsoroltak közül valamelyiket tapasztaltad a baráti körödben esetleg családodban?

Ezek is érdekelhetnek