2022 december 8 csütörtök
KezdőlapÉrdekességek10 mítosz a háziállattartásról, amit minden egyes ember vakon elhitt

10 mítosz a háziállattartásról, amit minden egyes ember vakon elhitt

-

Statisztikák szerint a világon élő családok 57%-a rendelkezik háziállattal. Mindannyian megpróbálják háziállataikat a lehető legnagyobb szeretetben és gondoskodásban nevelni, ám gyakori félreértések, pletykák, szóbeszédek miatt néha hibákat követnek el. Mai cikkünkben összegyűjtöttünk néhány mítoszt a háziállattartásról, amit az emberek vakon elhittek, pedig nem kellett volna.

1, mítosz – A meleg orr azt jelenti, hogy kutya beteg

Valójában nincs bizonyíték arra, hogy a kutya orrhőmérséklete bármilyen problémát jelezne. A hőmérséklete különböző okok miatt változhat: túlmelegedés, genetika vagy akár hőmérséklet-ingadozás miatt.

Ha úgy gondolod a kutyád beteg, az orvosok azt tanácsolják, hogy inkább a viselkedését, étkezését, ürítését figyeld. Persze használhatsz hőmérőt a kutya hőmérsékletének tényleges meghatározására.

2, mítosz – Nem taníthatsz idősebb kutyádnak új trükköket

A kutyák valójában életkortól függetlenül kiképezhetők, viszont egy idősebb kutyánál több türelmet kell a gazdinak tanúsítani, valamint hatékonyan kell motiválni. Biztos hallottál már Chaserről a világ legokosabb kutyájáról, aki még öreg korában is képes volt új trükköket elsajátítani. miért ne történhetne meg ugyanez más kutyával is?

3, mítosz – Az emberi ételek nem károsak a háziállatokra

Vannak olyan ételek melyeket mind az emberek mind az állatok egyaránt megehetnek, ilyen a hús, a párolt zöldségek és a gyümölcsök. Persze csak és kizárólag az egészséges ételek maradékait kaphatják meg a kedvtelésből tartott állatok. Semmilyen gyorskajával nem lehet őket megetetni, különben az egészségük fogja bánni.

Nem szabad elmennünk amellett sem, hogy vannak olyan emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek, melyek súlyos bélkárosodást okozhatnak a háziállatoknál, ilyen a szőlő, az avokádó, a hagyma és a fokhagyma.

4, mítosz – A háziállatoknak évente kell oltást adni

A vakcinázások valóban nagyon fontosak, viszont nem kell őket túlzásba vinni. Kutatások szerint a parvovírus és a panleukopenia vírus ellen csak egyszer kell oltást adni és az hosszú távú védelmet biztosít a háziállatnak.

Egy nagyon egyszerű vérvizsgálat kimutatja, hogy a háziállat rendelkezik-e elegendő antitesttel a fertőzés ellen vagy sem. Ha az állatorvos újabb oltást javasolna, először kérd meg, hogy végezze el ezt a vérvizsgálatot.

5, mítosz – Ha a háziállatok a sebeiket nyalogatják azzal felgyorsul a gyógyulás

Ez nem igaz, ugyanis sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy a seb el fog fertőződni.

Az állatorvosok antiszeptikus spray-k használatát javasolják kis sérülések esetén. A mély sérüléseket viszont mindenképp meg kell mutatni egy orvosnak.

6, mítosz – Jó, ha a halakat kis üvegedényekben tárolod

Annak ellenére, hogy a legtöbb aranyhalat ilyenben árusítják, hosszútávon ez nem a legjobb közeg nekik. Ezek az edények kicsik és nem tartalmaznak elegendő vizet ahhoz, hogy a halak jól érezzék magukat. Sőt a kis közeg nem biztosít elegendő mennyiségű oxigént sem.

Ha halat szeretnél kedvtelésből tartani, akkor jobb ha téglalap vagy négyzet alakú tartályt, választasz neki.

7, mítosz – Bármelyik papagájt meg lehet tanítani beszélni

Nyilvánvaló, hogy a legtöbb papagáj képes beszélni, ám vannak olyan típusok, melyek sajnos nem tudnak. Ha olyan madarat akarsz, ami beszél, akkor utána kell járni, hogy mely példányok tudnak biztosan. Egyes papagájok csak néhány szót tudnak megtanulni, mások viszont egész nap be sem fogják a lepénylesőjüket.

8, mítosz. – Az ételek variálása hátrányosan befolyásolja a háziállat emésztését

A kedvtelésből tartott állatok ételeinek variálása egészséges és jobb is, legalábbis addig, míg kiváló minőségű alapanyagból készül. Az állatorvosok szerint, ha ugyanazt az ételt kapják minden egyes alkalommal, majd hirtelen egy másikra váltanak, ételallergia vagy valamilyen érzékenység alakulhat ki náluk.

9, mítosz – A macskáknak szükségük van a tejre

A közhiedelemmel ellentétben a macskák nem képesek megemészteni a laktózt, amelyet a szokásos tehéntej tartalmaz. A tej fogyasztás hányást, hasmenést és egyéb bélproblémákat okozhat. Az állatorvosok emellett kifejtik, hogy a tej sokkal több kalóriát tartalmaz, mint amire egy cicának szüksége van.

10, mítosz – Nem biztonságos kutyával aludni

Ha te és a háziállatod egyaránt egészségesek vagytok, akkor teljesen biztonságos a közös alvás. Ezenkívül egyes tanulmányok is azt igazolják, hogy ez a tevékenység valójában jót tesz az egészségének és segít a pihenésben is.

A pletykákkal ellentétben a közös alvás nem okoz magatartási problémákat a kutyánál így nincs mitől tartani.

Te hittél valamelyik mítoszban?

Ezek is érdekelhetnek