2022 november 29 kedd
KezdőlapEmberek10 mondat, ami sokat segíthet a szülőknek, ha a gyerek nem hallgat...

10 mondat, ami sokat segíthet a szülőknek, ha a gyerek nem hallgat rájuk

-

Az emberi természet ellentétes módon viselkedik, mikor megmondják, mit kellene tennünk. Ez alól a gyerekek sem kivételek. Ennek ellenére kiválaszthatod a megfelelő szavakat és intonációkat, hogy befolyásold a gyerekedet és irányítani tudd mikor rosszul viselkedik. Annak érdekében, hogy te is megtudd milyen mondatokkal lehet hatni a kicsikre, elhoztuk ezt a cikket, melyben minden le van írva.

1, Ha a gyereked nem hajlandó enni, vagy nem eszi meg az összes ételt a tányérjáról

“Úgy tudtam, te rendes evő vagy.”

Ösztönözni kell a gyerekeket arra, hogy rendesen egyenek. Mond neki például, hogy nagyon büszke vagy rájuk, viszont azt semmiképp se vágd a fejéhez, hogy válogatós. Utóbbi nem megfelelő motiváció arra, hogy rendesen egyen.

2, Ha a gyereked nem akarja kitakarítani a szobáját

“Szeretnéd egyedül csinálni, vagy segítsek?”

Normális, ha a gyerek ingerült lesz, ha azokat a mondatokat hallja, hogy “Azonnal takaríts ki!”, “Hányszor mondjam még…” Ezek egyáltalán nem motiválják az embereket, hanem csak felbosszantják. Sokkal jobb, ha alternatívaként felajánlod a segítséged ahelyett, hogy kiabálsz vele.

3, Amikor sietnél, de a gyereked még fel sem öltözött

“Szeretnél most menni, vagy 10 perc múlva induljunk?”

A gyerekek néha elkényeztetett módon viselkedhetnek, és gyakran előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor késésben vagy, és arra vársz, hogy a gyereked felöltözzön, ám ő erre nem hajlandó. Sokan ilyenkor dühbe gurulnak és lekiabálják őket, ehelyett viszont nyugodt hangon kell nekik mondani, hogy sietned kell, és ha szeretne segíteni, akkor gyorsan felöltözik.

4, Amikor a gyermek nem akar valamit csinálni

“Szerintem túl fáradt vagy ahhoz, hogy ma bárhova is elmenj”

A gyerekek cselekedetei sokat mondhatnak arról, mit akarnak és hogyan érzik magukat. Lehet, hogy nem mondják ki egyenesen, hogy unatkoznak vagy fáradtak, de a sírás, kiabálás vagy a játékok dobálása egyértelműen arra utal. Kommunikálj a gyerekeddel, kérdezd meg mit gondol, hogyan érzi magát.

5, Amikor a gyerek egy játékot szeretne de már nincs pénzed megvenni

“Adjuk hozzá ezt a játékot a születésnapi listádhoz.”

Amikor a gyerek meglát egy nagyon szép és cuki játékot, amit nagyon szeretne de a költségvetés eléggé korlátozott ezért nem tudod megvenni. Ilyen esetben ne mondd neki, hogy “Nem! Elég! Tedd azt vissza.” Ez bizony még egy felnőttet is megsérthet. Így érdemes lenne neki elmagyarázni, hogy most erre nincs pénz, de a születésnapi listához fel lehet írni.

6, Amikor a piszkos tányérokat otthagyja az asztalon

“Megkérhetlek, hogy ha végeztél tedd a tányérod a mosogatóba?”

A gyerekek miután megették az ebédjüket, vacsorájukat egyből felállnak és elmennek vissza a szobájukba játszani a rendetlenséget pedig otthagyják az asztalon. Ne összpontosíts olyan szavakra, mint a “hagyd ezt abba “, “soha nem” vagy “ne hagyd itt a tányérod”. Jobb, ha a problémád pozitívan és nyugodtan tálalod neki.

7, Amikor a gyerek végre megteszi amit szerettél volna

“Köszönöm, hogy megtetted nekem. Nagyon ügyes vagy.”

Amikor a gyerekek nem hallgatnak rád, akkor frusztráltnak érezheted magad. Viszont ha végre valahára megtették, amit szerettél volna, akkor mindenféleképpen meg kell őket dicsérni. Ez nagyon jól tudja őket motiválni a későbbiek során.

8, Ha azt akarod, hogy a gyerek állítsa le magát

“Tudnál segíteni nekem, ha elolvastam ezt a könyvet?”

Ha látod, hogy a gyereked megint veszélyes helyen játszik, akkor kérd meg, hogy segítsen neked a házimunkában vagy a sütésben. Semmiképp se követeld tőle, hanem szépen, nyugodt hangon kérd meg, hogy segítsen.

9, Ha növelni akarod a gyerek önbecsülését

“Mindent egyedül csináltál. Ügyes vagy!”

Ha növelni akarod a gyereked önértékelését, akkor ösztönözni kell arra, hogy jól viselkedjen és független legyen. Fontos, hogy a kis dolgaira pozitív reakciót adj, mert ezzel fogod tudni arra ösztönözni, hogy ennél is több és jobb dolgot tegyen.

10, Mond el neki, hogy mennyire szereted, még akkor is, ha fizikailag ki tudod neki mutatni.

“Szeretlek, és bármi is történjen mindig is foglak, szeretném, ha te is szeretnél.”

Ha a gyerek rosszul viselkedett, akkor egy ölelés és egy puszi nem oldja meg a problémát. Fontos, hogy ösztönözd arra, hogy többet ne tegyen rossz fát a tűzre. Ilyenkor ülj le, szidd meg, mert rosszat tett, és mond el neki, hogy attól mert rosszaságot csinált te még szereted és szeretni fogod, de amit csinált az nem helyes.

Hasznosnak tartottad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek