2022 augusztus 17 szerda
KezdőlapEgészség10 napig küzdött a koronavírusos anyuka. A gyerekei nélküle töltik a karácsonyt

10 napig küzdött a koronavírusos anyuka. A gyerekei nélküle töltik a karácsonyt

-

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik túl sok felelősséget vállalnak egyszerre. Szerintük mindent nekik kell elvégezniük és nincs szükségük segítségre. Ez a fajta viselkedés azokra a nőkre jellemző, akik számára semmi sem lehetetlen. Legalábbis így gondolják. Már az is hatalmas szó, ha egy anyuka egyedül nevel két gyermeket és mellette dolgozik is. Egyesek számára ez elképzelhetetlen. Mekkora felelősség nyugszik a vállán? Egyszerre kell megfelelnie a munkában és otthon, anyaként is. Sok év múlva ütnek ki a következmények, melyek nem biztos, hogy jók. A sok stressz és az, hogy önmaga egészségét háttérbe szorítja utat enged a betegségeknek és ez néha tragédiával végződik.

Egy nő megindító üzentet írt és arra kérte az embereket, hogy figyeljenek magukra. Egyik rokonával történteket meséli el és a szörnyű, megható történet végigsöpört az interneten.

“Egy hozzám közel álló személy csütörtökön halt meg. Egy 7 és egy 2 éves gyermek édesanyja. Tökéletes anya, aki képes volt megteremteni egyedül is a megfelelő családi környezetet két gyermeke számára. Az utolsó anya-lánya program egy közös mézeskalács sütögetés volt, majd örökre elhunyt. Elvégezte a házimunkákat, a munkahelyén is megbecsült munkaerő volt és mi, a rokonai láttuk, hogy anyaként is példásan szerepelt. Olyan béke és rend volt a házába, amilyen az enyémben soha nem lesz. Segítőkész volt és szervezett. Lekvárokat, befőtteket készített. A pizzához való paradicsomszószt is saját kezűleg gyártotta természetes, bio alapanyagokból. Nekem soha nem lett volna ehhez türelmem. Ő megtette és csak azért, hogy a családja egészségesen, kemikáliáktól mentesen étkezhessen.”

“Ha valami betegség ütötte fel a fejét a piciknél, akkor azonnal az orvoshoz rohant. Nem ismert tréfát ilyen téren. Egy dologról megfeledkezett. Saját magáról. Egy szokványos influenzának tűnt, amiből a legtöbb ember hamar kigyógyul. Azonban egyik napról a másikra, hirtelen romlani kezdett az állapota.”

“Az ünnepek előtt kezdődött mindez. Nem foglalkozott vele különösebben, mert úgy gondolta, hogy ez a sok tennivaló miatti stressz és kimerültség. Egyik percről a másikra, olyannyira legyengült, hogy képtelen volt felsétálni az első emeleti lakásukig a lépcsőn. Felhívta a klinikát és kapott időpontot, de csak két nappal későbbre. Magyar viszonylatban még ez is csodának számít. Oda még eljutott. Ahogy meglátták az orvosok egyből át is szállították a kórházba. Először egy szívizomgyulladást diagnosztizáltak, majd megindult az egész, mint egy dominó.”

“Megnagyobbodott a máj, kétoldali tüdőgyulladás. A víz mindkét tüdőbe bejutott. A veséje leállt. 10 napon keresztül volt légzőkészüléken kómában. Majd meghalt és ezzel magára hagyta két csodálatos gyerekét.”

“A gyerekek azóta is várják. A kisfia folyton azt kérdezgeti, hogy mikor hívhatja fel az anyukáját. A nő 37 éves korában hunyt el.”

Az emberek egyértelműen alábecsülik a vírus erejét. Azt hiszik, hogy egy szokványos nátha. Miért lenne pont koronavírus? Amúgy is tél van. Az emberek ilyenkor fáznak meg nem? Szívfájdalmaink vannak? Ez 37 éves korban egyáltalán nem szokványos. A gond, hogy a legtöbb ember úgy érzi, hogy a rossz csak mással történhet. Velük soha. Ez a mérhetetlen felelőtlenség az, ami miatt eljutottunk idáig. Otthon ülünk. Karanténban. Vannak, akik munka nélkül…és vannak, akik anyuka nélkül.

Számtalan tünete van a betegségnek. Ezek közül sok olyan, amire nem gondolnánk. Emelkedett pulzus, mellkasi fájdalom, nehézkes légzés. Persze a tévében csak azt halljuk, hogy “nem fogunk szagokat és ízeket érezni pár napig”. Ez nem igaz. Ezen kívül bármi lehetséges és nem vagyunk mindig felkészülve rá. Pláne az ünnepek idején, amikor amúgy is nagyobb a hajtás.

Azt még most sem tudják a tudósok, hogy mik lesznek a vírus későbbi következményei, szövődményei. Egyet viszont igen. Nincs ember, aki mindig képes lesz vele megbirkózni. De ez igaz egy általános influenzára is. Van olyan időszak az életünkben, amikor gyengébb az immunrendszerünk. Ilyenkor nincs esélyünk. Annyit tehetünk, hogy nem vesszük félvállról a dolgokat. Ha rosszul vagyunk, akkor el kell menni orvoshoz. Meg kell adnunk magunknak az esélyt, különben tragédiával végződhet. Egy hétköznapi influenzának is lehetnek szörnyű következményei. A mostani koronavírusról pedig nem is beszélve.

Tegyünk meg mindent a saját és a családunkért! Vigyázzunk egymásra.

*a képek illusztrációk

Ezek is érdekelhetnek