2022 július 5 kedd
KezdőlapEmberek10 nevelési módszer, amivel a szülők helyes irányba tudják terelni gyermekeiket

10 nevelési módszer, amivel a szülők helyes irányba tudják terelni gyermekeiket

-

Van, mikor a gyermekek felróják a szüleiknek, hogy a felnőttkori problémák miattuk vannak, ám egyes pszichológusok szerint ez nem egészséges és jó megközelítés. Rengeteg szülő fél attól, hogy nevelési módszere tönkreteszi a gyermek jövőjét. Nos, a nevelés valóban az egyik legfontosabb dolog az életben, de ne felejtsük el, hogy ez nem űrkutatás. A szülők mindent megtesznek, hogy a legjobb életet, leghasznosabb tanácsokat, mintákat és tapasztalatokat átadják gyermekeiknek azért, hogy boldog életük legyen.

Időről-időre minden szülőnek szüksége van egy kis megerősítésre, hogy tudják jó munkát végeznek. Ma összeszedtünk néhány nevelési módszert, amit a jó szülők alkalmaznak , hogy helyes irányba tereljék gyermekeiket.

1, Nem próbálnak tökéletes szülők lenni.

A szülők mindent meg akarnak tenni annak érdekében, hogy gyermekeik boldogok legyenek. Viszont óriási különbség van a “mindent megteszünk” és a “tökéletes”között. Amikor a szülők lehetetlen normákat állítanak fel, megfosztják gyermeküket az értékes tapasztalatoktól. Ennek sajnos nincs hitelessége, mivel a szülők soha nem fejezik ki valódi érzelmeiket. Ennek következtében a szülők bűntudatot éreznek, mert a lehetetlen elvárásoknak nem felelnek meg, így csalódást okoznak gyermekeiknek is.

2, Nem megbüntetik a gyermekeiket, hanem tanítják őket.

A gyermekek utánozzák a szülők viselkedését és tanulnak a tetteikből. Szóval, ah a gyermek valami rosszat tesz, akkor a szülőknek el kell magyarázniuk nekik, hogy, amit tettek az miért elfogadhatatlan viselkedés. A gyerek azért nem fog a büntetésből tanulni, mert nem érti, hogy az amit tett miért rossz.

3, Boldog emlékeket teremtenek gyermekeik számára.

A gyermekkori emlékek segítenek abban, hogy megértsük, hogyan kell reagálnunk bizonyos eseményekre. Kutatások szerint azok a gyermekek, akik sok boldog emlékkel rendelkeznek, egészségesebbek és elégedettebbek az életükkel. Eme gyermekek ritkábban szenvednek depressziótól, és egészségesebb kapcsolatokat tudnak kialakítani felnőtt korukban.

4, Kimutatják szeretetüket.

A szülők nem tudják elrontani gyermekeiket a szeretetükkel, ugyanis a szeretet kinyilvánítása csökkenti a pszichológiai és viselkedési problémák kialakulásának valószínűségét illetve ellenállóbbá teszi őket a stresszel szemben. Ezenkívül a szeretet erősíti a szülő és a gyermek közti érzelmi köteléket, ezáltal jobban ki tudják fejezni ami bennük van. Ez sokat segít nekik a jövőben, egészséges és boldog kapcsolatot kialakítani.

5, Előtérbe helyezik az erőfeszítést az eredményekkel szemben.

Sajnos időnként a dolgok nem úgy alakulnak ahogy előre eltervezzük őket, ezért a szülőknek időben fel kell készíteniük a gyermekeiket a csúnya valóságra, hogy ne csalódjanak olyan nagyot. A gyermekeket meg kell tanítani arra, hogy ne ostorozzák magukat a kudarc miatt, hanem tekintsék őket kihívásnak. Meg kell mondani nekik, hogy a kudarc nem az intelligencia vagy a tehetség hiánya miatt következik be, hanem azért, hogy a jövőben sokkal jobban tudjanak fejlődni. Ez a hozzáállás befolyásolja a gyermek gondolkodásmódját és segít nekik a későbbi problémák gördülékeny megoldásában.

6, Megkérik gyermekeiket, hogy segítsenek a ház körül.

Egy tanulmány szerint azok a gyermekek, akik kiveszik a részüket a házimunkából, felnőttkorukban sokkal boldogabbak, mint társaik. A ház körüli munka megtanítja a gyermeket, hogy ők a társadalom részei és bizony ki kell venniük belőle a részüket. Ennek következtében a gyermekek megértik, hogy a munka nélkülözhetetlen része az életnek, hiszen más nem fogja helyettük megcsinálni. Felnőttkorukban ők sokkal felelősségteljesebbek lesznek és helyt tudnak állni csapatban is.

7, Megtanítják gyermekeiknek az érzelmeik felismerésére.

A szülők ösztönözhetik arra a gyermekeiket, hogy csak a pozitív gondolatokra összpontosítsanak a negatívat pedig engedjék el, ám az utóbbi figyelmen kívül hagyása sokkal több kárt okoz. Célszerűbb inkább megmagyarázni, hogy miért alakultak ki a negatív érzések, így a későbbiek folyamán a gyermek nem lesz összezavarodva. Arra is meg kell tanítaniuk, hogyan reagáljanak bizonyos helyzetekre.

8, Hagyják, hogy gyermekeik maguk legyenek.

A jó szülők nem nyomják el saját gyermekük személyiségét, hanem mindent megtesznek annak érdekében, hogy kibontakoztassák. Vannak szülők, akik gyermekeiket más gyermekekhez hasonlítják, abban a reményben, hogy ettől majd olyanná válik, amilyenre ő vágyik. Viszont a valóságban ez pont ellenkezőleg fog hatni a gyerekre. Ez a hozzáállás befolyásolja az önértékelésüket és még bosszantóbb viselkedést fognak tanúsítani a szülők felé. Ez befolyásolja jövőbeli életüket is, melynek következtében azt fogják érezni, nem elég jók másoknak.

9, Erős érzelmi kapcsolatokat hoznak létre a családon belül.

A gyermekeknek biztonságos környezetre van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat, és felfedezzék a körülöttük lévő világot. Ez segíti őket a stressz kezelésében, és több lehetőséget biztosít nekik, hogy ötleteiket megvalósítsák. A gyermekek olyan szociális készségekre tesz szert, mellyel egészséges kapcsolatokat fog kiépíteni felnőtt korában. Ezek a gyermekek jobb eredményeket érnek el az iskolában, mivel családjuk támogatása és bizalma pozitívan hat a képességeikre.

10, Különbséget tesznek gyermek és viselkedés között

A gyermekeknek el kell magyarázni, hogy bárhogy is viselkednek a szülők mindig is szeretni fogják őket. Viszont fel kell világosítani őket, hogy tetteik bizonyos következményeket vonhat maga után. A fő cél nem az,hogy bűntudatot keltsenek a gyermekben, hanem felelősségteljes személlyé neveljék, aki képes a viselkedését irányítani, de nem a félelem, hanem az empátia miatt.

Szerintetek mi teszi a szülőt jó szülővé?

Ezek is érdekelhetnek