2022 július 1 péntek
KezdőlapÉrdekességek10 ország, mely az évek során változtatta meg nevét

10 ország, mely az évek során változtatta meg nevét

-

A föld elosztása, a gyarmatosítás, a háborúk, a kormányváltások, a függetlenség vagy épp egyszerűen a kiejtés megkönnyítése érdekében néhány ország úgy döntött, hogy nevet változtat. Vannak olyan helyek, amik évszázadokkal, évtizedekkel ezelőtt változtattak, ám akad olyan is, aki csak nemrég döntött emellett. Egy ország nevének megváltoztatása nem kis feladat, hisz mindent befolyásol és aszerint kell bizonyos dolgokat, például vállalatokat, vagy futball-klubokat megváltoztatni. Sőt egy ilyen döntés nem két fillér, viszont a cikkben szereplő országok nem féltek milliós összegeket kiadni, hogy megtegyék, amit úgy éreztek meg kell tenniük. Ma bemutatunk nektek 10 olyan országot, akik bizony az évek során változtatták meg nevüket.

1, Hollandia “Néderland” lett.

Hollandiának két régiója is van melynek nevei észak és dél Hollandia. 2020. januárjától azonban a kormány úgy döntött, hogy egységes nevet vezet be, ami nem más lett, mint “Néderland”. Ez persze számos más módosítást is magába foglal, például a labdarúgó-válogatott nevének megváltoztatását is.

2, Ceylon Srí Lanka-ra változott

A ma sokak által ismert Sri Lanka 1505-ben kapta meg ezt a nevet, amit a portugálok adtak neki. Előtte Ceylon névre hallgatott a hely. Később a Brit Birodalom részévé vált és 1948-ban megszerezte függetlenségét. Évekkel később azonban a kormány elhatározta, hogy változtatni fog. 2011-ben minden olyan hivatkozást töröltek, melyben a Ceylon név szerepelt, beleértve a hivatalos testületek illetve a különböző társaságok neveit is.

3, A Macedón Köztársaság Észak-Macedón Köztársaság lett

A Macedón Köztársaság még 2019-ben változtatta meg nevét Észak-Macedón Köztársaságra. A névváltozás fő oka az volt, hogy el szerettek volna határolódni Görögországtól, ugyanis míg NATO tagok voltak, addig erre a két országra egy régióként tekintettek.

4, Csehország (Czech Republic) “Czechia” lett

Annak érdekében, hogy a különböző sporteseményeken könnyebben meg tudják jeleníteni a nevüket, az ország Cseh Köztársaságról (Czech Republic) “Czechiara” változtatta a nevét. Ezt még 2016 áprilisában lépte meg a cseh kormány. Ha hiszed, ha nem ezt az intézkedést 20 éven keresztül próbálták megvitatni s végül úgy döntöttek, hogy lerövidítik nevüket. Úgy gondolták, hogy előnyük is származhat belőle, mert sokkal könnyebb lesz az ország nevének kiejtése 6 hivatalos nyelven. Például: angolul, franciául, oroszul, kínaiul, spanyolul és arabul.

5, Szváziföld Eswatini lett

2018 áprilisában Szváziföld királya olyan nyilatkozatot tett közzé, melyben elmondta, hogy az ország nevét Eswatini-ra változtatja. A módosítás nem igazán lepte meg az ott élő embereket, mivel ezt a nevet már egy ideje “nem hivatalosan” használták. Kiderült, hogy “Szváziföld” és “Eswatini” egy és ugyanaz, csak utóbbi a helyi fordítás szerint van írva. A régi név igencsak zavaró volt, ugyanis nem egyszer tévesztették össze Svájccal.

6, Burma Mianmar lett

1989-ben az ország kormánya úgy határozott, hogy Burma nevét megváltoztatja Mianmarra. Viszont akadtak, akik nem értettek egyet ezzel a döntéssel. A világ egyes része továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ezt az ázsiai országot Burmanak hívj.

7, Siam, Thaiföld lett

Thaiföldet régen Siamnak hívták, de csak rövid ideig. 1939-ben nevezte el az akkor uralkodó király, s helyi nyelven úgy ejtik: Prathet Thai vagyis “Szabad emberek országa”. Ezzel a névvel az első telepesek előtt tisztelegtek, akik Kínából érkezve keresték a szabadságot.

8, A Német Délnyugat-Afrika, Namíbia lett

Amikor ennek az országnak sikerült Németországtól teljesen függetlenné válni, akkor kapta meg a Namíbia nevet. Ez a változtatás 1990-ben történt. Egy kicsivel később a német városok és régió neveit is megváltoztatták, viszont ez nem igazán nyerte el az emberek tetszését, mert mindenki a régi neveket tanulta meg és tudta kívülről.

9, Zöld-foki Köztársaság “Cabo Verde” lett

Egy másik nemrégiben bekövetkezett változás a Zöld-foki-szigeteken történt. 2013-ban úgy döntött az ország vezetése, hogy az eddig Cabo Verde Köztársaságként ismert ország simán csak Cabo Verde lesz. Régi nevét portugál tengerészek adták 1444-ben.

10, Ír Szabadállam, Írország lett

1937-ben meg akarta szüntetni az Egyesült Királysággal fennálló összes kapcsolatát, így az Ír Szabadállam simán csak Írország vagy, ahogy a helyiek hívják Éire lett.

Ezek is érdekelhetnek