2022 május 20 péntek
KezdőlapÉletmód10 spórolási módszer, amivel rengeteg pénz a zsebedben maradhat

10 spórolási módszer, amivel rengeteg pénz a zsebedben maradhat

-

Gyermekkorunkban mindannyian arról álmodtunk, hogyha majd dolgozni fogunk, akkor azt veszünk meg magunknak, amit csak szeretnénk. Nos, felnőttünk, de ez az álom általában álom is maradt. Ugyanis most már nem a játékok megvétele az elsődleges cél számunkra, hanem hogy minden számla be legyen fizetve, valamint, hogy tudjunk mit rakni a családi asztalra. Néha talán megengedhetjük magunknak, hogy kiránduljunk vagy pihenjünk néhány napot valahol, de ez sem túl gyakori, főleg, ha már gyerekei is vannak az embernek.

A következőkben viszont megmutatunk tíz működő spórolási módszert, amellyel vagyonokat tehetünk félre.

1. Egy hétvége mindenféle kiadás nélkül

Rengeteg felmérés kimutatta, hogy a családok hétvégenként sokkal több pénzt költenek, mint a hét többi napján. Úgy spórolhatsz a legkönnyebben, ha nem nézelődsz a bevásárlóközpontokban, nem mész drága éttermekbe, hanem ehelyett a családoddal töltöd az időt. Az is lehet, hogy otthon főzöl nekik valami finomat, de ha az időjárás engedi elmehettek piknikezni is, hisz az sem kerül sok pénzbe, emellett pedig a szabadban lehettek.

2. Üdítő helyett igyunk csapvizet

A palackozott vagy a csapvízzel sokat spórolhatunk, emellett pedig megóvjuk egészségünket is.

3. Ne bankkártyával, hanem készpénzzel fizessük vásárlásainkat!

A bankkártyás fizetéseknél nagyságrendekkel több pénzt költünk el, mintha készpénzt használnánk.. Készpénzes fizetésnél sokkal jobban érezzük azt, hogy mennyit fizetünk, mivel nekünk kell kiszámolni és odaadni a pénztárosnak az összeget. Bankkártya esetében azonban még azt is megvesszük, amire nincs szükségünk, hisz nem mérjük fel pontosan, hogy mi mennyibe kerül. A készpénzes vásárlás sokkal “fájdalmasabb”, mint kártyás fizetés.

4. A “halasztott vásárlás” módszere

Ahelyett, hogy hirtelen felindulásból berohannánk az első üzletbe és megvennénk az adott terméket, inkább hanyagoljuk a dolgot 48 órán keresztül. Ennyi idő elteltével a vásárlási vágy lankadni kezd, így józan döntést tudunk hozni az ügyben – tehát könnyebben el tudjuk dönteni, hogy valóban szükségünk van-e a korábban kiszemelt termékre vagy sem.

5. Spórolás szokatlan módszerekkel…

Az esős és hideg napokon sokkal kevesebb pénzt költünk el, mint azokon a napokon, amikor csakúgy ragyog a nap. Ez azért van, mert a rossz idő elveszi a kedvünket mindentől, nem akarunk kimozdulni otthonról. Érdemes a hét legcudarabb napján vásárolni indulni, mert így megkímélhetjük pénztárcánkat is.

6. Gyűjtsük az aprópénzt

“Sok kicsi, sokra megy” – szól a mondás. Ha a vásárlásból megmaradt aprópénzt elkezdjük gyűjteni, akkor biztosan nem szórjuk el valami haszontalan dologra. Sőt, motiváló is lehet a rögtönzött persely, méghozzá azzal, hogy az ember késztetést érez arra, hogy minél hamarabb megtöltse és minél több pénz legyen benne a végelszámolásnál.

7. Mellőzd a márkás dolgokat!

A termékek nagy részénél nem a minőséget, hanem a termék nevét fizetjük meg. Ezért nyugodtan vásárolj olcsóbb termékeket, ugyanis azok is vannak olyan finomak, mint drágább társaik. Szinte semmi különbség sincs az adott termékek között, maximum az érzés változik meg bennünk, hogy most éppen nem márkás terméket fogyasztunk, ezért érezhetjük akár másmilyennek is az ízeket. Az agyunk játszik velünk.

8. Spórolj a telefonod akkumulátorának segítségével

Naponta az emberek átlagosan három órát bámulják okostelefonjaikat és 24 óra alatt 58 alkalommal veszik ki azt a zsebükből. Ezzel a módszerrel azonban két legyet ütünk egy csapásra, vagyis nemcsak spórolhatunk, de kiküszöbölhetjük telefonfüggőségünket is.

Esténként ellenőrizzük telefonunk töltöttségi szintjét. Ha az 35%-on van, akkor 65%-ot “költöttünk”. Arra kell törekednünk, hogy ez a szám minél magasabb legyen. A telefon állandó bámulása helyett pedig foglalkozhatunk családunkkal is.

9. Bizonyos címletű bankjegyek mellőzése

Körülbelül egy hétig mellőzd a nagyobb címletek, mint például a tízezres és a húszezres használatát, méghozzá úgy, hogy próbáld a vásárlásaidat ezek alatt az összegek alatt tartani, hogy ne kelljen hozzájuk nyúlni. Ha valami hirtelen kiadás jön közbe, arra természetesen ez nem vonatkozik.

10. Éljünk úgy, mint Elon Musk fiatalkorában

17 éves korában Musk kitalált egy egydolláros módszert, amelyet alkalmazott is. Mindennap csak egy dollárt költött.

1990-ben a férfi kizárólag hot-dogot, narancsot és tésztát evett.

Egy újságíró megpróbálta utánozni őt 2015-ben, de ő már két dollárra emelte a napi limitet. Ő mogyoróvajat, tésztát, lisztből készült termékeket és banánt evett. A kísérletező hölgynek néha még arra is maradt pénze, hogy néha gyorséttermekben egyen és szórakozzon barátaival. Ezt mind annak köszönhette, hogy jól osztotta be a pénzét, egyik nap kevesebbet, míg a másik napokon többet költött.

Ezek is érdekelhetnek