2022 május 20 péntek
KezdőlapÉrdekességek10 szakma, amik a 20. században teljesen eltűntek a föld színéről.

10 szakma, amik a 20. században teljesen eltűntek a föld színéről.

-

Nem titok, hogy a huszadik században több szakma is megszűnt a technológia fejlődése és a számítógépek megjelenése miatt. Mivel minket nagyon is érdekel a történelem, ezért utánajártunk néhány érdekes szakmának, ami a 19. század végén nagyon népszerűnek számított az emberek körében. Gondoltad volna, hogy régen voltak külön emberek, akik szétválogatták és becsomagolták a tyúktojásokat, vagy, hogy bizonyos személyek speciális eszközeik segítségével tartották tisztán és karcmentesen a gazdagok padlóját? Nos, bizony ilyen és ehhez hasonló érdekes munkák haltak ki a világ fejlődésének köszönhetően, ma pedig ezeket fogjuk nektek bemutatni. Az sem kizárt, hogy nagyszüleid, vagy dédszüleid pont ilyen hivatásban dolgoztak fiatalkorukban.

Padlófényesítő

Száz évvel ezelőtt a gazdagoknak egyféleképpen lehetett tökéletes és karcmentes padlója. Hivatásos padlófényezőket hívtak, akik speciális ecsetekkel és egyéb eszközökkel tisztították, valamint ápolták őket. A forradalom után még dolgoztak ebben a hivatásban azonban egy idő után ezeket az embereket felváltották a háztartási gépek.

Tojásválogató és csomagoló

A Szovjetunióban a baromfitartó gazdaságokban, volt egy hivatásos tojásválogató és csomagoló poszt, amit általában az asszonyok végeztek el. Minden egyes nap több ezer tojást szortíroztak szét és amelyik nem volt alkalmas arra, hogy eladják azt összetörték, héját és tartalmát külön edényekbe öntötték. Ma már ezt a monoton munkát inkább gépek végzik.

Kádár

Régen a hordók nagyon nagy népszerűségnek örvendtek, mert mindenre fel lehetett használni. Tartottak benne zöldségeket, gyümölcsöket, húst, lőport, italokat… stb. Ám a huszadik században a hordókat felváltották az üvegből, fémből, és műanyagból készült edények. Manapság a kézzel készített hordókra a bor és pálinka termelés során van szükség, ezért nincs ezekből a mesteremberekből túl sok a világon.

Repülőmérnök

A modern technológia megjelenése előtt a repülőmérnököknek a legénység tagjai között kellett lenniük. Ők voltak, akik a repülőgép összes rendszerét figyelemmel kísérték és észlelték a hibákat. A számítógépek fejlődése miatt már nincs szükség az ilyen emberek munkájára a fedélzeten, ezért ők többnyire az irányító toronyban végzik el a feladataikat.

Riksa húzó

Az 1860-as években jelentek meg a riksa húzó emberek Japánban, akik gyorsan elterjedtek Ázsia és Afrika területén. Ám 1930-ban az autók és a vonatok megjelenése után egyre kevesebben vették igénybe a munkájukat. Más országokban viszont a huszadik század közepéig tovább növekedett irántuk az igény. Ma a riksákat és az azokat húzó embereket csak a turisták veszik igénybe.

Videotékai alkalmazott

A 90-es években a videotéka egy kultikus hely volt, ahol olyan személyek dolgoztak, akik kívülről betéve ismerték a filmeket és emlékeztek azok cselekményeire. Az ügyfeleket látva tudták, hogy milyen filmeket szeretnek és tanácsokat adtak nekik az újdonságokkal kapcsolatban. Az internet és a TV elterjedésével csökkent ezeknek a helyeknek a népszerűsége, mert már mindent le lehetett tölteni a számítógépre és meg lehetett nézni a TV-ben.

Linotypisták

A linotypisták fém mátrixok segítségével nyomtatták ki az újságokat. A vonalak “Gartból” vagyis speciális tipográfiai ötvözetből készültek, amelyek ónt, antimont és ólmot tartalmaztak. A nem légkondicionált műhelyekben szörnyű hőség uralkodott a gépek miatt és a munkavállalóknak fémes gőzt kellett belélegezniük minden egyes nap.

Ezen kívül linotypisták feladatai közé tartozott a gépek karbantartása valamint azok alkohollal és benzinnel történő tisztítása. Egy idő után ezen emberek munkáját számítógépek váltották fel.

Kártyalyukasztó operátor

A számítógépek megjelenése előtt nagy mennyiségű információt (például népszámlálási eredményeket) kilyukasztott kártyák segítségével tudtak feldolgozni. Az operátor egy billentyűzet segítségével lyukakat csinált a kártyákra, majd az első számítógép megjelenésekor dekódolták ezeket az üzeneteket. A hajlékonylemezek feltalálása után már nem volt szükség a kártyákra.

Fűtőember

A hajók és mozdonyok gőzgépébe szilárd tüzelőanyagot kellett lapátolni, ami az úgynevezett fűtőemberek munkája volt. Ám az ő munkásságuk a huszadik század közepén teljesen eltűnt. Ma már csak néhány helyen alkalmaznak efféle embereket. Mivel ez a munka káros az egészségre, ezért Oroszországban a férfi fűtőemberek 50 évesen nyugdíjba vonulnak.

Váltóőr

Ők voltak azok, akik beállították, hogy az érkező vonatok jó sínre fussanak rá. Ám elég veszélyes szakma volt, mert ha nem kapcsoltak időben, akkor tragikus véget ért az életük. Az 1960-as években a kézi váltást felváltotta az automatikus váltó, amit az irányító teremből egy gombnyomással lehetett irányítani.

Tudtál ezekről a hivatásokról?

Ezek is érdekelhetnek