2023 március 28 kedd
KezdőlapEmberek10 testi dolog, aminek valódi funkcióját sokan nem ismerik, de most lerántjuk...

10 testi dolog, aminek valódi funkcióját sokan nem ismerik, de most lerántjuk róla a leplet

-

A test egy igazi csodaország! Nézz csak bele a tükörbe és nézd meg magad tetőtől-talpig. Biztos, hogy találsz majd valamit magadon, ami magával ragadja a tekinteted. Legyen az az alakod, a hajad, a szemed színe… stb. A testnek vannak olyan részei, gondolunk itt a bölcsességfogakra, testszőrre, körmökre, melynek valódi funkciójával nem vagyunk tisztában. A mostani cikkünket viszont azzal a céllal hoztuk létre, hogy lerántsuk róluk a leplet. Elképzelhető, hogy eleinte ezeket a részeket haszontalannak tartottátok, de ezután máshogy fogtok hozzájuk állni.

1, Anyajegy

Az anyajegy akkor jelenik meg, mikor a sejtek egy csoportban növekednek, ahelyett, hogy elterülnének a bőrön. Ezek általában nem veszélyesek, de néha meg kell vizsgáltatni őket, mert akadnak olyanok melyek rákos sejteket tartalmaznak.

02 38

2, Hónalj szőr

Egyes tanulmányok szerint a testszőrzet egyik fő feladata, hogy feromonokat bocsásson ki, hogy így vonzza a potenciális partnereket. S ebbe beletartozik a hónalj szőr is, mely továbbítja a szagokat. Csakúgy, mint az állatoknak, az embereknek is különböző szaguk van. Pontosan ez az oka annak, ha valaki a párja piszkos ingét is finom illatúnak tartja.

03 38

3, Bölcsességfogak

A bölcsességfogakra valójában őseinknek volt szüksége, hogy meg tudják rágni a kemény ételeket. Például ettek gyökeret, leveleket, nyers húst, diókat… stb. Eme fogak nagyon jól jöttek, ugyanis mellettük sok más fog kihullott mert nem voltak alkalmasak az előbb említett ételek rendszeres fogyasztására.

04 34

4, Szemöldök

A szemöldök megóvja a szemet az esőtől és az izzadságtól azáltal, hogy felszívja azt. Mivel akarattal mozgathatók, ezért fontos szerepük van az érzelmek kifejezésében és a kommunikációban is. Egy 2003-as tanulmány szerint, a szemöldök igenis fontos szerepet játszik az arc felismerésében.

05 37

5, Kömrök

A körmök védik meg az ujjhegyeket a sérülésektől. A köröm megjelenése egészségügyi problémákra is figyelmeztethet, így nyomon lehet követni az egészségi állapotot is. Ha a köröm színe nem normális, akkor mielőbb orvoshoz kell fordulni.

06 34

6, Nyelvcsap (uvula)

Az uvula más néven a nyelvcsap egy kis szövet, ami a torok hátuljában látszódik, mikor ásítasz vagy nagyra tátod a szád. Csak az embereknek van ilyenje, és egy tanulmány szerint segít a beszédben.

07 34

7, Lábszőrzet

A lábszőrzetnek ma már nincs semmi funkciója azon kívül, hogy a nőket rettenetesen idegesíti. Régen viszont őseink életében elég nagy szerepe volt, ugyanis ez tartotta melegen őket a hideg napokon, mikor még nem találták fel a nadrágokat. Hideg időben a szőrtüszőt körülvevő apró izmok megfeszültek, mellyel hőt ejtettek csapdába. Egyszóval ezek természetes takaróként funkcionáltak régen.

08 28

8, Vakbél

A vakbél egy kis rész, ahol a vastag és vékonybél találkozik. Sokan úgy gondolják, hogy haszontalan szerv, pedig valójában a jó bél baktériumok védelmére szolgál. Ha hasmenésed van, a vakbélben lévő baktériumok segítenek helyreállítani az egészséget.

09 28

9, Szeplők

A szeplők a genetika és a nap miatt alakulnak ki az ember bőrén. Ezek a foltok egyébként a világos és vörös hajú emberek egyik különleges védjegyei. A szeplők azért is alakulhatnak ki, hogy megvédjék a bőrt a napkárosodásoktól, vagyis olyan, mint egy természetes fényvédő.

10 25

10, Szakáll és bajusz

A szakáll és a bajusz nem csupán arcszőrzet, hanem egy meghatározó védjegy is. Egy tanulmányban arra tértek ki, hogy eme arcszőrzet nagyban hasonlít a hím oroszlán sörényére. Lehetséges, hogy a szőrzet megvédi a viselőjét a támadásoktól, így kevesebb esély van például egy állkapocs törésre.

11 17

Titeket mi lepett meg a legjobban?

Ezek is érdekelhetnek