2022 július 6 szerda
KezdőlapCeleb10 világhírű színész, aki mesteri módon alakult át bűnözővé egy film kedvéért

10 világhírű színész, aki mesteri módon alakult át bűnözővé egy film kedvéért

-

A színészek jelentős része tart attól, hogy megragad egy szerepben és a későbbiekben nem tudja levetkőzni magáról az adott karaktert. Sok emlékezetes alakítást láthattunk már a különböző műfajokban és még nagyon sokat fogunk. Mindannyiunknak megvan a kedvenc műfaja, amit a legszívesebben nézünk, illetve az emberek kilencven százaléka szereti az életrajzi filmeket, függetlenül attól, hogy a főhős pozitív vagy negatív személyiség. A történelem során bőven találkozhattunk bűnözőkkel, csalókkal, banditákkal, akikről aztán később film is készült.

Ilyen volt például Billy, a Kölyök. Al Capone vagy éppen Pablo Escobar. A legnagyobb színészek, világsztárok pedig büszkén vállalták el azt, hogy megszemélyesítik őket a filmvásznon. Többen is eljátszották már az alvilág képviselőit, méghozzá mesteri módon. Egytől-egyig kétségtelenül zseniális alakítást nyújtottak, amire mind a mai napig szívesen emlékezünk vissza.

Brad Pitt, mint Jesse James

Jesse James a vadnyugat hírhedt banditája volt. James Missouriban született, apja farmer volt, de a kaliforniai aranyláz idején életét vesztette, Jesse születése után néhány évvel. Bandája egyfajta családi vállalkozásként működött, ugyanis bátyja, Frank és unokatestvérei, a Younger-fivérek is csatlakoztak hozzá. Jesse rendkívül meggondolatlan és forrófejű ember volt. 1866-ban Liberty-ben rabolt bankot bandájával és hatvanezer dollárt zsákmányoltak.

1869-ben kis híján elfogták az egész bandát, ezért két évig rejtőzködő életmódot folytattak. 1873-ban kisiklattak egy vonatot, ami aranyrudakat és több, mint százezer dollárt szállított, de végül csak pár ezer dollárra tettek szert. A banda nem adta fel, folytatta a vonatrablásokat. Bukásukat éppen ez okozta. Ekkor Jesse fejére már hatalmas vérdíjat tűztek ki és egyik embere alkut kötött a hatóságokkal. Tízezer dollárért és büntetlenségéért felajánlotta, hogy végez Jesse-vel. Mindössze arra várt, hogy a bandavezér fegyvertelen legyen. Egy reggelen Jesse letette a pisztolyövét, akkor eljött az idő és Ford hátulról fejbe lőtte őt.

Sírfelirata:

“Jesse James
Meghalt 1882. április 3-án
Élt 34 évet, 6 hónapot és 28 napot
Egy gyáva áruló gazfickó lőtte le, aki nem érdemli meg, hogy nevét ideírják.”

A Jesse James-ről készült produkcióban, melynek címe Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford, Brad Pitt testesítette meg a hírhedt bűnözőt.

Dane DeHaan, mint Billy, a Kölyök

Billy, a Kölyök Henry McCarty néven született New Yorkban 1859. november 23-án. Hírhedt amerikai törvényen kívüli volt, aki leginkább ló-és marhatolvajlásból élt. Ő volt a vadnyugat leghíresebb pisztolyhőse is. 1875-ben kirabolt egy kínai mosodát, amiért le is tartóztatták, de bebörtönzése másnapján megszökött. A szökevény farmokon dolgozott és Arizona vidékein vándorolt, keresetét pedig szerencsejátékokon vesztette el. Aztán később ismét börtönbe került, de újra megszökött.

Később súlyos sérüléseket szerzett, de felépült belőlük, aztán később lelőtték. Másnap eltemették a Fort Sumner régi katonai temetőben, bajtársai mellé. Sírkövét háromszor ellopták, majd az 1940-es években nyughelyét teljesen elkerítették.

Dane DeHaan játszotta el a bandavezér szerepét a Billy, a Kölyök című filmben.

Johnny Depp, mint John Dillinger

A Dillinger Gang nevű banda 24 bank és négy rendőrőrs kirablásával vádolták. Dillinger kétszer szökött meg a börtönből. A média felkapta a sztorit és Robin Hood-ként emlegette őt. Egy évig bujkált, majd 1934-ben visszatért Chicagóba és a rendőrséget is értesítette hollétéről. Szövetségi ügynökök le is tartóztatták őt, majd menekülése alatt fegyvert rántott, de lelőtték.

A 2009-ben készült film főszerepében Johnny Depp látható. Mivel az FBI közellenségnek nevezte Dillingert, a film címe is ez lett.

Leonardo DiCaprio, mint Jordan Belfort

Az amerikai íróból, brókerből elítélt bűnöző lett. Történetét a Wall Street farkasa című filmben mutatták be a nézőknek. Belfort 1999-ben bűnösnek vallotta magát tőzsdei manipuláció, csalás és átverés vádjában. Az egykori bróker 22 hónapot töltött börtönben, mivel megállapodást kötött a bírósággal, hogy tanúskodik társai ellen.

Javier Bardem és Wagner Moura, mint Pablo Escobar

Nincs olyan ember a világon, aki ne ismerné Pablo Escobar nevét. A kolumbiai d…báró hatalmának csúcsán az egész világon megtermelt illegális szerek kereskedelmének nyolcvan százalékát tartotta a kezében, ezzel pedig évente több, mint kétmillió dollár hasznot tehetett zsebre. 1989-ben a Forbes magazin szerint a világ hetedik leggazdagabb embere volt. Escobar a legszebb éveiben naponta hatvan millió dolláros profitot termelt és őt tartották, sőt, tartják ma is az illegális szerek királyának.

Pablo Escobar bőrébe két világhírű színész is belebújt, Javier Bardem és Wagner Moura.

Charlize Teron, mint Eileen Wuornos

Aileen Wuornos 1956. február 29-én látta meg a napvilágot. Az amerikai sorozatgyilkost ötször ítélték halálra, ugyanis Wuornos beismerte, hogy hét férfi életét életét vette el, akik elmondása szerint bántották őt. Azzal védekezett, hogy mind a hét esetben önvédelemből cselekedett. 2002. október 9-én injekció által végezték ki őt. A rém című szóló filmben Charlize Theron testesítette meg őt.

Robert De Niro és Tom Hardy, mint Al Capone

Al Capone hírhedt bűnöző volt, akinek életét több filmben is feldolgozták. A mai szervezett bűnözés alapjait ő maga fektette le és mestere volt a korrupciónak. Már 26 éves korára valódi gonosztevő lett és mind a mai napig minden idők egyik leghatalmasabb amerikai maffiafőnökeként tartják számon, aki kezében tartotta egész Chicagót. Az általa alapított bűnszervezetnek nagyjából ezer tagja volt, akik érdekeltek voltak a szeszcsempészetben, a szerencsejátékban és egyéb illegális tevékenységekben. Al Capone az 1920-as évek végén felkerült az FBI tíz legkeresettebb bűnözőinek listájára. Végül adócsalás miatt került börtönbe 1931-ben, három évvel később pedig átszállították az Alcatraz-szigetre. Nyolc év után helyezték szabadlábra, de hatalmát már nem tudta visszaszerezni. 1947 januárjában agyvérzést kapott, amiből már nem épült fel.

Robert De Niro és Tom Hardy hitelesen alakította a maffiafőnököt. Előbbi az Aki legyőzte Al Caponét (Az érinthetetlenek), utóbbi pedig a Capone című produkcióban.

Faye Dunaway, mint Bonnie Parker

Bonnie és Clyde. Mindenki hallotta már ezt a két nevet, hiszen hírhedt bűnözőpárról van szó, a ’30-as évekből. A pár beutazta az Egyesült Államokat és több bankot is kiraboltak. Rendőri rajtaütések során ártatlan emberek életét is elvették. A sajtóban többször is megjelent róluk fénykép, főleg Bonnie-ról, de lőni sosem látták a nőt. Két évig dolgozott együtt a páros, amikor Sailes városában rajtaütöttek az autójukon. Bár sok volt a rovásukon, később mégis romantikus hősöket csináltak belőlük.

Ray Liotta, mint Henry Hill

Henry Hill mindig is gengszter szeretett volna, így nem is csoda, hogy már tizenegy éves korában bekerült ebbe a világba. Először tizenhat évesen tartóztatták le, ugyanis a tinédzser bűnöző egy lopott bankkártyával szeretett volna fizetni. Hill egyedül vitte el a balhét, így megnyerte bandája feltétlen bizalmát. 1978-ban 5,8 millió dollárt lopott el a Lufthansa légitársaságtól. A rablás után a bandatagok egymás ellen fordultak és közülük sokan holtan végezték. 1980-ban letartóztatták illegális szerekkel való kereskedelem miatt, de nem került börtönbe, mert egyezséget kötött a szövetségiekkel és a besúgójuk lett. Az 1990-es években kitették a tanúvédelmi programból, mert továbbra is folytatta az illegális szerekkel való kereskedést. Végül egy Los Angeles-i kórházban hunyt el 69 éves korában. Hill koszorúér-betegségben szenvedett és leállt a szíve.

Ő ihlette a Nagymenők című filmet, amiben Ray Liotta játszotta el a főszerepet.

Denzel Washington, mint Frank Lucas

Frank Lucas egy amerikai kereskedő volt, de nem a legális oldalról közelítette meg a dolgot. Illegális szereket terjesztett az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején, Harlemben. Lucas azt állította, hogy amerikai katonák koporsójában csempészte az árut, de ez nem nyert bizonyítást. A róla készült filmben Denzel Washington alakította Lucast, akit 1976-ban ítélték el, méghozzá hetven év börtönre. Ezt követően informátor lett, így büntetését mindössze öt évre csökkentették. Lucas 2019-ben hunyt el, de 1984-ben még elítélték és hét évet ült.

Ez a tíz színész csak töredéke annak, akik bűnözőket formáltak meg karrierjük során és a jövőben bizonyára még sokkal több filmet kell majd górcső alá venni. Ha neked is tetszett valamelyik alkotás, oszd meg velünk hozzászólásodban.

Ezek is érdekelhetnek