2022 augusztus 7 vasárnap
KezdőlapCeleb10 világhírű színész, aki nem használ kaszkadőrt

10 világhírű színész, aki nem használ kaszkadőrt

-

A hollywoodi produkciók számtalan olyan jelenetet tartalmaznak, amik bizony rendkívül veszélyesnek minősülnek. Éppen ezért a színészeket a legtöbb esetben képzett kaszkadőrök helyettesítik, hogy ne essen bántódásuk. Lövöldözés, autósüldözés, üvegen átugrálás, bukások, robbanások és még sorolhatnánk azokat a filmkockákat, amikben nem a főszereplők vesznek részt, hanem kaszkadőreik.

Cikkünkben viszont olyan színészeket mutatunk nektek, akik szembe néztek a kihívással és saját maguk vettek részt a legveszélyesebb jelentekben is. A tehetséges és bátor színészek azonban a stúdiók és a producerek miatt olykor kénytelenek a “kispadról” végignézni, hogy a tapasztalt kaszkadőrök a helyükbe lépnek, ugyanis a filmek készítői nem vállalnak felesleges kockázatot.

Jackie Chan

Chan 56 éves pályafutása során több, mint kétszáz filmet forgatott, amik alatt számtalan sérülést szerzett és ezek listáját holnapig olvashatnánk. Ezek között volt áramvezeték okozta égés, valódi üvegen átugrás a bekészített hamis helyett, törött koponya, megvakulás az izzó parázson fetrengés miatt és így tovább. A színész annyira merész volt, hogy még legrizikósabb jelenteket is képes volt többször megismételni. Jackie Chan tehetsége egyáltalán nem kétséges, hiszen számos alkalommal tett erről tanúbizonyságot. 2016-ban elismerték munkásságát és tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták.

Tom Cruise

Tom Cruise már bőven elmúlt ötven esztendős, de ez nem jelenti azt, hogy nem teszi próbára védőangyala kitartását. A színész az egyik legmerészebb kollégái közül, aki bizony szereti kihagyni kaszkadőreit még a legrizikósabb jelenetekből is és ő maga elvégezni a “piszkos munkát”. A legkeményebb mutatványokat a Mission Impossible filmekben mutatta be, amikor magas épületekre mászott fel és szaladt le rajtuk, természetesen kötelek és tapadókorongok segítségével, de megcsinálta. A hatodik részben már helikoptert vezetett és ejtőernyős ugrásokat hajtott végre. Persze neki is voltak kisebb-nagyobb sérülései, ami nem is csoda, hiszen a profik sem mindig ússzák meg az akciójeleneteket csak úgy.

Arnold Schwarzenegger

Bennie Dobbins, kaszkadőr elmagyarázta a színésznek, hogy mennyire fontos, hogy ő maga játssza el a legrázósabb jeleneteket is. A Kommandó című film forgatásán találkoztak egymással, ahol Schwarzenegger valódi kaszkadőr-kiképzést kapott. Dobbins sok mindenre rávette a színészt, mint üvegen átugrás, magasban lógás, motor után húzás… A Vörös zsaru című forgatása alatt Bennie elhunyt, de továbbra is ő maradt Schwarzenegger legnagyobb példaképe. A Terminátor című filmben viszont már szükség volt a kaszkadőrökre is, hiszen a színész rendkívül értékes volt ahhoz, hogy ő maga játsszon a veszélyes jelenetekben. Mostanra pedig már korából kifolyólag sem engedik dublőrök nélkül forgatni, de a verekedős és lövöldözés részekhez még mindig ragaszkodik és ő vesz részt bennük.

Harrison Ford

Ford nem éppen az ijedős színészek közé tartozik, ugyanis képes egy kényszer leszállásra is egy golfpálya területén. A kaszkadőrök úgy nyilatkoztak a színészről, hogy sokszor nagyon nehéz volt lebeszélni őt arról, hogy saját maga végezze el a dublőrök munkáját. Harrisont még az sem érdekelte, hogy élete is veszélybe kerülhet, de a producerek nem engedték, hogy kockáztassa saját életét és veszélybe sodorja a film befejezését.

Keanu Reeves

Reeves már a Mátrix-filmek forgatása alatt is részt vett a verekedős jelentekben, ehhez pedig harcművészeteket tanult, hogy minden mozdulata valósághű legyen. A Jonh Wick filmek forgatása alatt még inkább erősödött ez a hatás. Sőt, mivel rengeteg golyó repked filmjeiben, egy speciális lövésztréningeken készítette fel magát a jelentekre. Egyébként már a Féktelenül című filmben is ő maga ugrott fel a buszra és tette mindezt a producereknek ellenszegülve.

Jason Statham

A válogatott műugró, modell, harcművész, majd színész bizony semmit sem bíz a véletlenre. Statham már az első filmje óta vásárra viszi a bőrét, ugyanis ő hisz abban, hogy kockázat nélkül nincs siker sem. A szállító és a Halálos iramban című filmek sztárja már a Crank első részében is megmutatta, mire képes, amikor egy helikopter ablakában csimpaszkodott Los Angeles felett 600 méter magasan. A feláldozhatók című filmben pedig egyenesen belehajtott teherautójával a vízbe, ahonnan persze sikerült sértetlenül kijutnia.

Ryan Reynolds

Ryan az egyik olyan színész, aki nemhogy ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül vegyék fel jeleneteit, hanem még élvezte is a veszélyes helyzeteket. A védhetetlen című film forgatása alatt eltört egy nyakcsigolyája, ami miatt azonnal kórházba szállították. Reynolds ebben az évben, vagyis 2012-ben már hetedszer járt kórházban sérülései miatt. Az őt kezelő doktornő már megelégelte a színész gyakori látogatásait és fogott egy papírt, amire csak annyit írt “KASZKADŐR”. Az üzenet teljesen egyértelmű volt, a színész pedig vette is a lapot. A Deadpoolban már kimaradt a kockázatos jelenetekből, de tény, hogy korábban nem ismert határokat.

Christian Bale

A Batmant alakító színészről nemcsak hízásai és fogyásai miatt mondható el, hogy alárendeli magát szerepeinek, hanem bátorsága sem az utolsó. A denevérember bőrébe bújva felhőkarcolókról ugrált le. Még Tom Hardy is azt mondta róla, hogy egyben ijesztő és nagyon kemény srác.

Sylvester Stallone

A színész napjainkban már a dublőrökre bízza a munka nehezebb részét, ám évekkel ezelőtt ez korántsem volt így. Részt vett a verekedős, lövöldözős és robbanásos jelenetekben is, amiket kisebb sérülésekkel megúszott, de a Rocky 4-ben gazdagodott néhány törött bordával is. A feláldozhatókban mozgó repülőgépre ugrált, egy verekedés során pedig kis híján a nyakát törte. Szóval a színész sem szűkölködik a forgatásokon szerzett sérülésekben, de szerencsére megúszta ezeket a veszélyesek jeleneteket. Egyik kaszkadőrje azonban nem volt ilyen szerencsés, ugyanis ő életét vesztette az egyik robbanásos jelenet forgatása során.

És végül, hogy a nők se maradjanak ki a sorból…

Angelina Jolie

Angelina kemény szerepekben is megmutatta már magát. Ilyen volt például a Salt ügynök, amihez már a film forgatása előtt thai-boxot és Krav Magát kellett tanulnia, illetve egy tizenkét emeletes épület tetején egyensúlyozott. Ám a színésznő élvezte a tanulási folyamatot, amit persze önként vállalt. Minden percét élvezte és nem bánja, hogy nem a kaszkadőrökre bízta a munkát.

Ezek is érdekelhetnek