2022 július 5 kedd
KezdőlapTech & Tudomány10+1 trükk, hogy megvédd a gyermeked az emberrablóktól

10+1 trükk, hogy megvédd a gyermeked az emberrablóktól

-

Minden évben gyermekek ezreit rabolják el. A rendőrség sok esetben sajnos tehetetlen. Az emberrablók gyakran rendkívül felkészültek mind fizikailag, mind pedig szellemileg. Pillanatok alatt képesek megnyerni maguknak a kisgyerekek bizalmát ezzel pedig megidézve minden szülő rémálmát.

Hogy mit tehetünk? Lehetünk felkészültek! Összeírtunk nektek egy listát melyben pontokra szedtük, hogy milyen esetekben kell különösen óvatosnak lennünk az idegenekkel szemben.

1: Az emberrablók egyik legnépszerűbb trükkje az, hogy megpróbál segítséget kérni a gyerekektől. Felnőtt fejjel teljesen abszurd jelenet, ha egy idősebb ember egy kisgyerek segítségéért könyörög egy játszótérhez közel. Miben tudna neki segíteni? Persze a picik ezt még nem fogják fel és sokan közülük azonnal egy idegen segítségére sietnének. A legnépszerűbb “kérések” általában ilyen esetekben:
“Elveszett a kutyám / macskám. Segítenél megkeresni?”
“Megfognád a kocsim ajtaját, amíg bepakolom a csomagjaimat?”
Ha bárki olyan eset szemtanúja lenne, ahol egy kisgyermek segítségét kéri egy teljesen idegen ember, avatkozzunk közbe. Először ajánljuk fel a mi segítségünket, de közben alaposan nézzük meg az illetőt, ha személyleírást kellene adnunk róla.

2: Tegyük fel, hogy látunk egy kissrácot, aki üvöltve rúgkapál, miközben egy felnőtt ember a kezét fogva cibálja valamerre. Természetesen ez még önmagában kevés. Mindnyájan láttunk már hisztiző gyereket. Azonban ha úgy látjuk, hogy a dolog kezd eldurvulni és nem egy átlagos “nem kaptam meg a LEGO”-t hiszti, akkor lépjünk közbe. Kérdezzük meg a feltételes szülőt, hogy minden rendben van-e és esetleg tudunk segíteni? A legtöbb rendes szülő megnyugtat minket és megköszöni a segítséget. Egy emberrabló esetében sokkal valószínűbb egy negatív, agresszív fellépés az érdeklődő fél felé.

3: A felnőttek moziba, meccsekre, presszóba, kávézóba járnak. A játszótér nem igazán egy felnőttes helyszín. Ha egy idegen egyedül lóg egy játszótéren a gyerekeket figyelve, az mindig gyanús. Adjuk tudtára, hogy észrevettük. Csináljunk róla fotót ha lehet, esetleg kérdezzük meg miért van ott gyerek nélkül? Egy ilyen elég, hogy elijessze…

4: Ingyen cuccok?! Ki ne szeretné? A felnőttek bizony tudják, hogy semmi sincs ingyen a világon. A gyerekek ezzel szemben még túl naivak. Cukorka, plüssállat, mobiltelefon, tablet. Mind kecsegtető lehet egy 6 éves számára. Mindig emlékeztessük a gyerekeinket arra, hogy ne fogadjanak el semmit idegentől. Ez a legfontosabb szabály!

5: Az emberrablók 7%-a használja a “kisállat” trükköt. Megmutatja a kutyusát a gyerekeknek, akiknek felajánlja, hogy játszhat vele tovább valahol máshol. Ha egy magányos férfi a kiskutyájával jár gyerekek közé a játszótérre….az mindig gyanús!

6: Kamu-barát. Manapság a közösségi hálózatokról rengeteg információt megtudhatunk másokról. Végiggörgetjük az ismerőseinek a listáját, begyűjtünk pár nevet és máris el tudjuk hitetni bárkivel, hogy szegről-végről ismerősök vagyunk. Tökéletes megoldás, hogy valakinek a bizalmába férkőzzünk.
Népszerű trükk, hogy miután a gyermek bizalmába férkőztek meggyőzik őt, hogy “anyu bajban van, kórházba került… elviszlek hozzá”. Az ilyen eseteknél 10-ből 9 átverés. Célszerű a közösségi hálós profiljainkat priváttá tenni.

7: Egy autó lassít, majd útbaigazítást kér egy gyerektől. Esetleg megkéri, hogy jöjjön el vele mutatni az utat. Az ilyen esetek 99%-a emberrablás.

8: “Elvigyelek egy körre?” Melyik kisfiú ne szeretne utazni egy klassz motoron? Ilyenkor jönnek a szokásos csalogató mondatok.. “Na?! Ki a legbátrabb?”. Csak gondoljunk bele. Egy motoros férfi egy ismeretlen kölyköt szeretne elvinni motorozni. Ugyan?! Ki dőlne be ennek? Hát a kicsik…

9: Az idősebbeket gyakran megpróbálják becsapni azzal, hogy megdicsérik a küllemüket és hírnevet, gazdagságot ajánlva fotósorozatokat akarnak készíteni. Melyik hírességet fedezték fel ismeretlenül egy középiskola hátsó udvarán? Ez egyébként az egyik legnépszerűbb csapda a bűnözők körében.

10: Kinézet sok mindent elárulhat a másikról. Ha egy jól öltözött, ápolt kislány sétál egy hajléktalannak tűnő fickóval az minden esetben gyanús.

11: “Uram – Hölgyem”. Ha esetleg arra lennénk figyelmesek, hogy egy kisgyermek a kezét fogó felnőttet “Uramnak” szólít, akkor joggal feltételezhetjük, hogy semmi keresnivalójuk egymás mellett.

Mit gondoltok? Mivel egészítenétek ki a listát?!

Ezek is érdekelhetnek