2023 március 21 kedd
KezdőlapÉrdekességek11 cikk, amit a légitársaságok kitiltanak a kézipoggyászból

11 cikk, amit a légitársaságok kitiltanak a kézipoggyászból

-

Ha utaztál már valaha repülővel, akkor nagyjából tisztában vagy azzal, hogy mit vihetsz fel magaddal a gépre és mit nem. Vagyis, mit rakhatsz a kézipoggyászba és mit a bőröndödbe. Fegyvereket, robbanó vagy mérgező anyagokat és egyéb veszélyes dolgokat tilos felvinni a repülőgépre. A tiltott cikkek listája nagyjából minden légitársaságnál megegyező. Vannak viszont, olyan légitársaságok vagy kormányhivatalok, amelyek kibővítik a kézipoggyászban tiltott tárgyak listáját.

Abban az esetben pedig, ha nem tudod pontosan, mi az, amit szabad és amit nem szabad, hatalmas galibába keverheted magad. Egyrészt hosszadalmas folyamat, amíg a vámosok átvizsgálják a holmid, másrészt el is kobozhatnak tőled bármit, illetve a repülőgépről is lemaradhatsz emiatt.

Cikkünkből megtudhatod, mi engedélyezett és mi nem az és mik azok a holmik, amiket biztonságosan szállíthatsz csomagodban.

1 14
11 cikk, amit a légitársaságok kitiltanak a kézipoggyászból

Játékpisztoly

Bár teljesen veszélytelen, a szkennereken keresztül viszont, aggodalomra ad okot. Mivel fegyvert nem szabad a repülőgépre vinni, az azokra hasonlító tárgyakat sem. Mindegy, hogy pisztoly vagy kard, tiltólistán van.

Dugóhúzó

56 0301063 500x500 1
11 cikk, amit a légitársaságok kitiltanak a kézipoggyászból

Például Franciaországban vagy Olaszországban nagy szükségünk lehet a dugóhúzóra, mégsem vihetjük magunkkal, azt az utazás helyszínén kell beszereznünk. Mivel éles, szúrós vége van, szintén fegyvernek minősül.

2 9
11 cikk, amit a légitársaságok kitiltanak a kézipoggyászból

Sajt: A lágy sajt megolvadhat, így a vámtisztviselők folyadéknak tekinthetik. A folyadékok szállítására külön szabályok vannak. Egyes csomagok nem haladják meg a 100 millilitert és teljes térfogatuk legfeljebb egy liter lehet. Az összes folyadékot átlátszó tasakba kell csomagolni, vagyis az „olvasztott” brie sajtot külön-külön, legfeljebb 100 milliliteres zsákban kell szállítani.

Szempillafesték: Ez nem teljesen nyilvánvaló, ugyanis a szempillaspirál is folyékonynak tekinthető, így az arra érvényes szabályok lépnek hatályba. Vonatkozik ez a szájfényekre vagy más folyékony kozmetikumokra is. Mindig légy óvatos a folyékony anyagok mennyiségének kiszámításakor.

Méz és lekvár: Ezek a finomságok szintén folyadéknak minősülnek, így a szabályok egyértelműek. Nem haladhatják meg a 100 milliliter, ellenkező esetben a repülőtéren kell hagyni őket.

3 8
11 cikk, amit a légitársaságok kitiltanak a kézipoggyászból

Kávé: A poros anyagokkal nagyon kell vigyázni. 2018-ban az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Igazgatósága megváltoztatta az ilyen anyagok szállításának szabályait. A porokat tartalmazó tartályok nem haladják meg a 350 millilitert. Ebbe a kategóriába sorolható a kávé, liszt és fűszerek.

Ajándékok: Ha valakit ajándékkal szeretnél meglepni, akkor legjobban teszed, ha érkezés után csomagolod be vagy ajándéktasakba rakod. Mivel a vámtisztviselők ellenőrzik a csomagokat, a szépen becsomagolt ajándékokat kénytelenek kibontani, hogy meggyőződhessenek arról, hogy nem szállítunk semmi illegálisat.

Angol puding: Viccesen hangzik, hogy valaki angol pudingot szállítson, de a látogatók az Egyesült Királyságból gyakran visznek haza hagyományos angol pudingot. Viszont jobb, ha nem teszed, mert a szkennereken keresztül pontosan úgy néz ki, mint egy bomba.

30290011 2325453 3b3c0ae548cf661828eb0db0a67fa1b8 wm
11 cikk, amit a légitársaságok kitiltanak a kézipoggyászból

Erős illatú termékek: Ha egzotikus országba utazol, légy óvatos az erős illatokkal, mint például a durian elnevezésű gyümölccsel, mert rendkívül erős illatot bocsájt ki. Ugyanez érvényes a svéd pácolt heringre, ugyanis ezek szállítását a legtöbb légitársaság nem engedélyezi.

Zselés, gél állagú gyertyák: Ezeket csak a feladott poggyászban lehet szállítani.

Biliárdgolyók: Ha az Egyesült Államokban vásárolsz ilyen játékot és haza szeretnéd vinni, akkor tedd a feladott poggyászodba. Ott ugyanis, tilos a „labda” kézipoggyászban való szállítása. Ennek oka talán a belsejében lévő folyadék.

Bónusz: Amit a kézipoggyászodban biztonságosan felvihetsz a fedélzetre.

4 9
11 cikk, amit a légitársaságok kitiltanak a kézipoggyászból

Parfüm: Az aeroszolok felvitele a fedélzetre szigorúan tilos. Ám, ez nem teljesen igaz. A kézipoggyászban felvihető a parfüm vagy a hajlakk, ha a palack térfogata nem haladja meg a száz millilitert. Helyezd őket műanyag tasakokba és ellenőrizd a mennyiséget.

Olló: Tilos lyukasztó vagy daraboló tárgyakat az utastérbe vinni, de ha ollódon kerek pengék vannak, amelyek hossza nem haladja meg hat centimétert, akkor engedélyezik.

Ezek is érdekelhetnek