KezdőlapÉrdekességek11 cikk, amit a légitársaságok kitiltanak a kézipoggyászból

11 cikk, amit a légitársaságok kitiltanak a kézipoggyászból

-

Ha utaztál már valaha repülővel, akkor nagyjából tisztában vagy azzal, hogy mit vihetsz fel magaddal a gépre és mit nem. Vagyis, mit rakhatsz a kézipoggyászba és mit a bőröndödbe. Fegyvereket, robbanó vagy mérgező anyagokat és egyéb veszélyes dolgokat tilos felvinni a repülőgépre. A tiltott cikkek listája nagyjából minden légitársaságnál megegyező. Vannak viszont, olyan légitársaságok vagy kormányhivatalok, amelyek kibővítik a kézipoggyászban tiltott tárgyak listáját.

Abban az esetben pedig, ha nem tudod pontosan, mi az, amit szabad és amit nem szabad, hatalmas galibába keverheted magad. Egyrészt hosszadalmas folyamat, amíg a vámosok átvizsgálják a holmid, másrészt el is kobozhatnak tőled bármit, illetve a repülőgépről is lemaradhatsz emiatt.

Cikkünkből megtudhatod, mi engedélyezett és mi nem az és mik azok a holmik, amiket biztonságosan szállíthatsz csomagodban.

Játékpisztoly

Bár teljesen veszélytelen, a szkennereken keresztül viszont, aggodalomra ad okot. Mivel fegyvert nem szabad a repülőgépre vinni, az azokra hasonlító tárgyakat sem. Mindegy, hogy pisztoly vagy kard, tiltólistán van.

Dugóhúzó

Például Franciaországban vagy Olaszországban nagy szükségünk lehet a dugóhúzóra, mégsem vihetjük magunkkal, azt az utazás helyszínén kell beszereznünk. Mivel éles, szúrós vége van, szintén fegyvernek minősül.

Sajt: A lágy sajt megolvadhat, így a vámtisztviselők folyadéknak tekinthetik. A folyadékok szállítására külön szabályok vannak. Egyes csomagok nem haladják meg a 100 millilitert és teljes térfogatuk legfeljebb egy liter lehet. Az összes folyadékot átlátszó tasakba kell csomagolni, vagyis az “olvasztott” brie sajtot külön-külön, legfeljebb 100 milliliteres zsákban kell szállítani.

Szempillafesték: Ez nem teljesen nyilvánvaló, ugyanis a szempillaspirál is folyékonynak tekinthető, így az arra érvényes szabályok lépnek hatályba. Vonatkozik ez a szájfényekre vagy más folyékony kozmetikumokra is. Mindig légy óvatos a folyékony anyagok mennyiségének kiszámításakor.

Méz és lekvár: Ezek a finomságok szintén folyadéknak minősülnek, így a szabályok egyértelműek. Nem haladhatják meg a 100 milliliter, ellenkező esetben a repülőtéren kell hagyni őket.

Kávé: A poros anyagokkal nagyon kell vigyázni. 2018-ban az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Igazgatósága megváltoztatta az ilyen anyagok szállításának szabályait. A porokat tartalmazó tartályok nem haladják meg a 350 millilitert. Ebbe a kategóriába sorolható a kávé, liszt és fűszerek.

Ajándékok: Ha valakit ajándékkal szeretnél meglepni, akkor legjobban teszed, ha érkezés után csomagolod be vagy ajándéktasakba rakod. Mivel a vámtisztviselők ellenőrzik a csomagokat, a szépen becsomagolt ajándékokat kénytelenek kibontani, hogy meggyőződhessenek arról, hogy nem szállítunk semmi illegálisat.

Angol puding: Viccesen hangzik, hogy valaki angol pudingot szállítson, de a látogatók az Egyesült Királyságból gyakran visznek haza hagyományos angol pudingot. Viszont jobb, ha nem teszed, mert a szkennereken keresztül pontosan úgy néz ki, mint egy bomba.

Erős illatú termékek: Ha egzotikus országba utazol, légy óvatos az erős illatokkal, mint például a durian elnevezésű gyümölccsel, mert rendkívül erős illatot bocsájt ki. Ugyanez érvényes a svéd pácolt heringre, ugyanis ezek szállítását a legtöbb légitársaság nem engedélyezi.

Zselés, gél állagú gyertyák: Ezeket csak a feladott poggyászban lehet szállítani.

Biliárdgolyók: Ha az Egyesült Államokban vásárolsz ilyen játékot és haza szeretnéd vinni, akkor tedd a feladott poggyászodba. Ott ugyanis, tilos a “labda” kézipoggyászban való szállítása. Ennek oka talán a belsejében lévő folyadék.

Bónusz: Amit a kézipoggyászodban biztonságosan felvihetsz a fedélzetre.

Parfüm: Az aeroszolok felvitele a fedélzetre szigorúan tilos. Ám, ez nem teljesen igaz. A kézipoggyászban felvihető a parfüm vagy a hajlakk, ha a palack térfogata nem haladja meg a száz millilitert. Helyezd őket műanyag tasakokba és ellenőrizd a mennyiséget.

Olló: Tilos lyukasztó vagy daraboló tárgyakat az utastérbe vinni, de ha ollódon kerek pengék vannak, amelyek hossza nem haladja meg hat centimétert, akkor engedélyezik.

Ezeket is olvasd el

A 40 éves négy gyermekes anya válás után teljesen megváltoztatta a...

Az emberek általában valamilyen meghatározó esemény után döntenek úgy, hogy tetoválást varratnak magukra. Ilyen például egy szeretett családtag, rokon, barát, társ, négylábú elvesztése, aki...