2022 december 4 vasárnap
KezdőlapTech & Tudomány11 dolog, amit korábban teljesen más célra használtak, mint napjainkban

11 dolog, amit korábban teljesen más célra használtak, mint napjainkban

-

Rengeteg dolgot, tárgyat használunk életünk során, amelyet feltalálója eredetileg teljesen más célra szánt. Például a Play-Doh-t eredetileg tisztításra, törlésre szánták, a tetováló pisztoly tollát pedig Thomas Edison készítette a dokumentumok másolására.

Cikkünkben olyan találmányokról olvashatsz, amelyeket ma már egyáltalán nem úgy használunk, mint kezdetben.

Play-Doh

Az 1930-as években a Kutol Products szappangyártó cég egy olyan anyagot készített, amely alkalmas a szénpor eltávolítására a falról vagy a tapétáról. Az amerikai házakban annak idején szénfűtés volt, tehát, rengeteg szénpor került a lakásba. A termék célja az lett volna, hogy eltávolítsa a porrészecskéket anélkül, hogy a fal vagy a tapéta sérülne.

A második világháború után már gázfűtés volt az amerikai otthonokban, így a Play-Doh már haszontalanná vált. A vállalat tulajdonosának unokaöccse azzal akadályozta meg a társaság csődjét, hogy a terméket gyerekjátékká alakították át. Ekkor találták ki a Play-Doh nevet, amelyen ma is ismerjük ezt az azóta is népszerű játékot.

Tetováló pisztoly elektromos tolla

Thomas Edison megalkotott egy gépet, amelyet abban az időben elektromos tollnak nevezett. Űrlapok és dokumentumok másolására használták, ezáltal nagyon népszerű volt az üzletemberek és alkalmazottaik körében.

1891-ben Samuel O’Reilly, New York-i tetováló művész egy kicsit korszerűsítette a gépet és tetoválások készítéséhez kezdte használni azt. A formatervezés még ma sem változott.

Magassarkú cipő

Kezdetben a magassarkú cipőt lovagláshoz használták. A lovasok számára ugyanis lehetővé tette, hogy stabilan tartsák a lábukat, akár álló helyzetben is. Ma már csak a nők viselik ezeket a lábbeliket.

Buborékcsomagolás

A buborékcsomagolást 1957-ben találta fel Alfred Fielding és Marc Chavannes, amerikai mérnökök. Mosható tapétát akartak készíteni, amelyhez két műanyag zuhanyfüggönyt ragasztottak össze, végül pedig légbuborékok lettek a függönyök közé.

Az ötlet kudarcot vallott, de a feltalálók úgy gondolták, hogy nagyszerű csomagolóanyag lehet belőle. Az első ügyfél az IBM volt, amely a burkolóanyagot számítógépének védelmére használta a szállítás során. Végül a találmány nagyon igényessé vált és még ma is használják.

A mesterséges édesítőszer, az aszpartám

A mesterséges édesítőszert, az aszpartámot (E951) 1965-ben fedezte fel James M. Schlatter, kémikus. Az aszpartámot Schlatter szintetizálta, mint egy közbenső lépést a gastrin hormon előállításában, fekélyek kezelésére. A kísérletek során a tudós fogott egy darab papírt, megnyalta az ujját, hogy megkóstolhassa, ekkor jött rá, hogy az aszpartám édes.

16 évvel később pedig az aszpartámot már édesítőszerként kezdték használni az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, végül pedig a világ többi részén is.

MTV

1981. augusztus elsején a Zene Televízió csatorna csak zenei videókat sugározott. Az évek során azonban különféle műsorok, TV-sorozatok és rajzfilmek is helyet kaptak a csatorna műsorsávjában.

TLC

Ugyanez vonatkozik a TLC-re is. 1972-ben az Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgáltatások Minisztériuma és a NASA indította el. A TLC-nek eredetileg oktatási csatornának kellett lennie, ezért a rövidítés a The Learning Channel.

Az évek során azonban több sorozatot, valóság-show-t kezdtek sugározni a divatról és életmódról, a főzésről, a fogyásról, az utazásról, az esküvőkről, a gyerekekről és így tovább. Tehát 1998 óta a TLC már nem képviseli a The Learning Channel-t.

Facebook

A Facebook eredetileg egy olyan platform volt, amelynek célja a Harvard Egyetemi hallgatók (és más helyekről származó hallgatók) kommunikációja és kapcsolattartása. 2006-ban a weboldal hozzáférhetővé vált minden 13 évesnél idősebb internethasználó számára. Azóta pedig az egyik legnépszerűbb közösségi oldalnak számít.

Kézfogás

A kézfogás a lovagi rituálékból származik, amelynek célja az volt, hogy a résztvevők megmutassák, nincs fegyverük. Ma pedig már a köszönés, a gratuláció és az elismerés egyik formája.

Egészségügyi betétek

Az egészségügyi betéteket korábban a katonák vérző sérüléseinek csillapítására használták. De 1888-ban a Johnson & Johnson kiadta az első betétek a nők számára, hogy megkönnyítsék életüket azokon a bizonyos nehéz napokon.

Telefon

Mindannyian tudjuk, hogy a telefonokat, ideértve a mobiltelefonokat is, a hívások kezdeményezésére és fogadására találták fel. Manapság azonban egyre kevesebbet használjuk erre a célra, hiszen elsősorban az interneten szörfözéshez, fényképek készítéséhez, szórakoztatáshoz és vásárlások fizetésére használjuk leginkább.

Ezek is érdekelhetnek