2023 március 21 kedd
KezdőlapÉrdekességek11 gyanús jel, amit ha az otthonodban észlelsz akkor azonnal hívd a...

11 gyanús jel, amit ha az otthonodban észlelsz akkor azonnal hívd a rendőrséget

-

Az otthonodba telepített biztonsági rendszerek támadása egyre több családot érint, ugyanis az ügyes hackerek olyan könnyen meghackelik a csúcstechnológiás biztonsági rendszereket, hogy az ember csak pislog utána. Ők képesek intelligens izzókkal, okos zárakkal, riasztókkal, mozgásérzékelőkkel úgy játszani, ahogy csak akarnak. Természetesen ezek az emberek hagynak maguk után nyomot, ami nagyon könnyen kiszúrható, főleg, ha rendszeresen ellenőrzöd ezeket a berendezéseket. Például a kamerának megnézed a beállításait, megnézed melyik pontra szokott nézni és a többi. A mai cikkünkben olyan gyanús részleteket hoztunk el nektek, melyek arra engednek következtetni, hogy az otthonod biztonsági rendszerét feltörték.

1, Adatáramlás hiánya.

Jó ötlet, ha kamerákat telepítesz a házadba, viszont ha észleled, hogy az adatáramlással valami probléma van, akkor nagy a valószínűsége, hogy meghackelték a rendszert. Az érvénytelen bejelentkezések és hálózati megszakítások ellenőrzése megakadályozhatja a szokatlan zavarokat.

02 27

2, Véletlenszerűen villogó LED-es lámpák.

A biztonsági kamera felvételeinek ellenőrzésekor figyelj a piros LED lámpára. Ha észreveszed, hogy azok véletlenszerűen villognak, az azt jelezheti, hogy a kamerarendszert feltörték, amit érdemes jelezni a rendőrség felé.

03 27

3, A kamera különös zajai.

Legbiztosabban onnan lehet tudni, hogy behatoltak a kamerába, hogy fura zajokat és hangokat ad ki magából. Ennek előfordulásakor is célszerű felvenni a kapcsolatot a rendőrséggel.

04 27

4, Probléma a babafigyelő monitoron.

Az elmúlt években sokféle babafigyelő rendszer került a piacra, melyeket wifin keresztül is lehet nézni. Sajnos ezek az eszközök is hajlamosak arra, hogy meghackeljék őket, sőt akár ki is zárhatnak a rendszerből. Ezekkel jobb vigyázni, és célszerű biztosítani a hálózatot.

05 32

5, Intelligens ajtók veszélyei.

A kulcs nélküli intelligens zárak meglehetősen népszerűek most, mivel sokkal könnyebb velük bemenni a házba, hiszen csupán csak egyetlen ujjlenyomatra van szükség. Ezeket az eszközöket azonban Bluetooth segítségével meg lehet hackelni, így manuálisan ki lehet nyitni az ajtót.

06 29

6, Instabil riasztórendszer.

Ha állítottál már be riasztórendszert az otthonodban akkor biztos megfigyelted már, hogy minden aktiváláskor sípolást és szirénaszerű hangot hallasz, ami azt jelzi, hogy működik a rendszer. Ha valaki a házon kívülre teteti ezt a rendszert, akkor sokkal könnyebb benne kárt tenni, sőt meghackelni.

07 28

7, Mozgásérzékelő jelzése.

A mozgásérzékelők általában két érzékelővel rendelkeznek. Egy mikrohullámú érzékelővel és egy PIR érzékelő egységgel, melyek együttesen működnek. Ha a betolakodó bármelyiket is megzavarja az érzékelő már nem fog észlelni. Egy biztonsági kamerával tudod ellenőrizni, hogy az érzékelőt kikapcsolták-e vagy sem.

08 23

8, WiFi vezérelt izzók.

Ma már vannak olyan izzók melyek kompatibilisek a Wifi-vel így kényed-kedves szerint tudod kapcsolgatni. Viszont ennek az az egy hátránya van, hogy más is irányíthatja őket. A hackerek könnyen tudják manipulálni az ilyen lámpákat, sőt a színüket is meg tudják változtatni.

09 23

9, Kamera szokatlanul forog.

Íme egy másik dolog, amire érdemes odafigyelni az otthoni kamrák esetében. Ha észreveszed, hogy szabálytalanul mozog, vagy a szokásostól eltérő irányba néz, akkor annak rendszerét feltörték.

10 35

10, Kamera egy kampóra rakva.

A kamerák meglehetősen sokoldalúak, szinte bármilyen tárgyra rátehetők, még a lakásodban lévő akasztókra is fel lehet tenni. Ezt egyébként bárki bármikor betudja ültetni, szóval ha ilyet látsz, azonnal hívd a rendőrséget.

fdbdf

11, Beállítások megváltozása.

Célszerű rendszeresen ellenőrizni, hogy a kamera beállításai ugyanazok, amiket kezdetben megadtál. Ha azon kapod magad, hogy megváltoztak, vagy visszakerültek alapértelmezettre, akkor ez bizony egy hacker műve. Ezt azonnal jelezd a rendőrségnek.

12 24

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek