2022 június 30 csütörtök
KezdőlapVideókMűvészet11 igaz történet alapján készült film, amiről a legtöbben azt hiszik csak...

11 igaz történet alapján készült film, amiről a legtöbben azt hiszik csak kitalált sztori

-

Érezhető a filmiparban az ötlethiány. Nagyon kevés mostanában az új, eredeti ötlet. A jobb könyveket is már mind megfilmesítették, továbbá rengeteg régi filmet csinálnak meg újra. Ezek az átdolgozások a legtöbb esetben lényegesen gyengébbre sikerültek, mint az eredeti film. Ez a legtöbb esetben nem zavarja Hollywood-ot. Sajnos mostanában sokkal inkább motiválja őket a gyors bevétel, mint egy jól megrendezett izgalmas időtálló film. Nagyon sok esetben dolgoznak fel megtörtént eseményeket. Katasztrófafilmek, életrajzi filmek. Ezek között már találhatunk párat, melyeket az Akadémia is elismert.

Mutatunk nektek egy válogatást olyan filmekről, melyek igaz történeten alapultak. Lehet, hogy nem is gondoltad volna….Persze a legtöbb ilyen történetet “eladhatóvá” kell tenni. Sokszor eléggé szabadon nyúlnak az alapötlethez.

1: Wall street farkasa (2013)

Jordan Belfort egy rendkívül sikeres bróker és tőzsdeügynök volt a 90-es években. A mai napig az Egyesült államok egyik leghírhedtebb csalója. Körülbelül 200 millió dollárt csalt el az ügyfeleitől hamis értékpapírokkal való kereskedelem révén. Jelen árfolyam szerint, heti szinten 230.000 Forintot keresett. Hatalmas tőzsdemogullá nőtte ki magát, de hát a törvény keze előbb-utóbb őt is utolérte. Végül 2003-ban fogták el és négy évnyi börtönbüntetésre ítélték. Örökre eltiltották a tőzsdétől, továbbá 110 millió dolláros kártérítést kellett fizetnie az áldozatainak. Az élet ettől függetlenül nem állt meg a számára. Mai napig dolgozik és értékesítési tanfolyamokat tart. Óránként 10.000.000 Forinttért…

Meglepő módon a film végül nem vitt haza Oscar szobrocskát, pedig 5 kategóriába is jelölték. Ettől függetlenül Leonardo DiCaprio játéka zseniális.

2: Phillips kapitány (2013)

Az Indai-óceánon történt túszdráma az egyik leghíresebb modern-kori kalóztámadás. Ennek eseményeit dolgozza fel a film. 2009-ben szomáliai kalózok támadtak meg egy teherhajót, melynek kapitánya, Richard Phillips rendkívül példás helytállást tanúsított. Érdekesség, hogy az esemény előtti napon már visszavert az említett hajó két hasonló támadást, de ezt a harmadikat nem sikerült. A film próbálta a lehető leghitelesebb módon visszaadni azt, ami valójában történt. További érdekesség, hogy a filmben az eredeti hajó egyik testvérhajóját is sikerült megszerezni a forgatásokhoz.

3: Közösségi háló (2010)

Azt hiszem, hogy a Facebook-ot senkinek nem kell bemutatni. Ennek az oldalnak a történetet mutatja be a film. A készítők próbáltak a lehető leghitelesebbek maradni a karaktereket illetően. A filmben komoly hangsúlyt fektetnek annak bemutatására, hogy Mark Zuckerberg mennyire nehéz eset. Rendkívül körülményes vele a tárgyalás. A film azt sem rejti véka alá, hogy társait rezzenéstelen arccal semmizte ki a cégéből. A férfi azóta is a világ egyik leggazdagabb embere, de persze egykori társait sem kell félteni. A film végül 3 Oscar-t zsebelt be.

4: Everest (2015)

Az Everestet már rég meghódították. Azóta turistalátványosság lett. Egy időben több, nagy létszámú expedíció indult el fel a világ legmagasabb hegyének csúcsára profi vezetőkkel, viszont sok amatőr turistával. A katasztrófa szinte várható volt. Robb Hall kitalálta a fizetős túrákat és, hogy maximalizálni tudja a bevételt sokkal több embert vitt magával. A több induló csoport egymást akadályozta és már csak egy hatalmas vihar kellett a katasztrófa bekövetkezéséhez. Nagyon kevés idejük volt arra, hogy biztonsága jussanak. Sokan vesztették életüket. A film ezt az eseményt dolgozza fel.

5: Sully – Csoda a Hudson folyón (2016)

2009-ben egy amerikai repülőjárat New York-ból tartott a Charlotte Douglas nemzetközi repülőtérre, amikor egy csapat kanadai lúddal ütközött. Ennek következtében a repülő hajtóművei megsérültek és kényszerleszállást kellett végrehajtania. Mindezt a Hudson folyón. Ez egy rendkívül bonyolult és veszélyes feladat, de a kapitány hibátlanul megoldotta. A légügyi hatóságoknál felelnie kellett tetteiért, de végül elismerték, hogy ez volt az egyetlen lehetőség az utasok megmentésére. Erről az eseményről készült film 2016-ban.

6: Az alapító (2016)

Egy másik világmárka, amit senkinek sem kell bemutatni. Ray Kroc egy utazó ügynök, aki beleszeret a McDonald fivérek általa kitalált hamburgerezőbe. A film végigkíséri, ahogy Ray beszáll az üzletbe és kiforgatja onnan az alapítóit. Nem rejti véka alá a férfi gerinctelenségét, de ez persze még kevés lenne önmagában. Rendkívül jó üzleti érzékkel volt megáldva és volt egy fantasztikus lehetősége, amit nem hagyhatott ki. Ki ne tette volna meg?

7: A király beszéde (2010)

A film Albert herceg beszédproblémáit veszi alapul. Egy záróbeszédet kellene mondania, melyet a rádió is közvetít, viszont rettenetesen dadog. Felfogadnak egy ausztrál logopédust, hogy segítsen rajta. Kettejük közös munkájára és a gyógyulásra fókuszál a film. 4 Oscar díjat zsebelt be, köztük az év legjobb filmjének járó díját is.

8: Izomagyak (2013)

Daniel Lugo egy jobb és menőbb életet akar, de a törvényes út számára kicsit lassú és unalmas. Úgy gondolják az lenne a legjobb megoldás, ha elrabolnának egy gazdag embert, magukra íratnák a vagyonát majd kivégeznék. Ez persze koránt sem megy zökkenőmentesen. Nem sikerül nekik a tervet véghezvinni és ámokfutásuk közepette több ember is meghal. Köztük két magyar származású is. Egyikőjük rokona pert nyer Hollywood ellen, ugyanis szerinte a filmben a gyilkosság meglehetősen el lett bagatellizálva.

9: A visszatérő (2015)

A film melyért végül DiCaprio megkaphatta a jól megérdemelt Oscar díját. A film prémvadászokról és egy meglehetősen erőszakos bosszú hadjáratról szól. Valóban nem volt egyszerű a prémvadászok élete akkoriban ám a film cselekménye több ponton is eltér a valóságtól. Volt medvetámadás és a főszereplő fia valóban meghal ám végül nem állt bosszút a férfi. Egyszerűen megbocsátott.

10: 8 mérföld (2002)

Eminem-et mindenki rapsztárként ismeri, de játszott ő filmben is. Nem is akármilyen filmben. A rapper korai éveit vették górcső alá a filmben. Honnan indult és hová tartott. Ami különlegessé teszi az egészet, hogy maga a rapper játssza el a karaktert, így a nézőnek tényleg olyan érzése lehet, mintha a múltat nézné.

11: 127 óra (2010)

Aron Ralston egy hegymászó, aki Utah-ban tett kirándulása során megsérült és csapdába esett. Egy sziklahasadékba zuhant, ahol egy kő a kezét a falhoz szorította. Így töltött el 5 teljes napot. A férfinek a saját karjával kellett fizetnie a szabadulásáért. Ez egyébként nem vette el a kedvét a sporttól. Továbbra is mássza a hegyeket és éli az életét. Könyvet is írt.

Mit gondoltok? Láttátok valamelyiket?

Ezek is érdekelhetnek