2022 december 2 péntek
KezdőlapEmberek11 meghökkentő tény a bangladesi életről

11 meghökkentő tény a bangladesi életről

-

  1. Hagyományosan a helyi nők nem viselnek fehérneműt

Pár évtizeddel ezelőtt még a legtöbb helyi nő egyáltalán nem viselt alsóneműt. Mostanra már némileg megváltozott a helyzet : és a legtöbben adaptálták saját életmódjuk a nyugati szokásokat, és elkezdték a fehérneműk viselését a szabadban.

A helyi lakosok azt mondják, hogy a szülők nem vásárolnak fehérneműt lányoknak, és általában szégyent okoznak ezeknek a ruhatáraknak a használatában.

2. Ebből adódóan nem használhatnak normál egészségügyi betéteket

A bangladesi hölgyek a menstruációs időszak során speciális, hevederrel rögzített betéteket használnak.

3. Még a férfiaknak is konzervatívan kell öltözniük. Nem hordhatnak fürdőnadrágot.

Banglades egy nagyon konzervatív ország, a lakosok többsége muszlim vallású. Ezenkívül az országban nincs nagy turista forgalom, ezért számukra a nyugati strandolási szokások igencsak szokatlanok, nincsenek hozzászokva, hogy a helyiek félmeztelen nőket és férfiakat lássanak. A fürdőruha lenge viselete számukra még a strandokon is elfogadhatatlan : a bangladesi nők saját hétköznapi ruhájukban úsznak .

Vannak azonban olyan rejtett vagy nagy közönségtől elzárt helyek, ahol lehet bikiniket viselni, ezek pedig többségében a szállodák területén található medencék vagy eldugott rejtett kis partszakaszok ,strandok, ahol senki sincs.

A férfiak sem viselnek semmilyen jellegű rövidnadrágot. Bár ez nem annyira a csupasz lábak felfedése miatt alakult így, inkább a helyi gondolkodásmódról szól: a rövidnadrágról azt tartják, hogy gyermekruházat, a felnőtteknek pedig hosszú nadrágot kell viselniük.

4. A helyi lakosok nagyon barátságosak a külföldiekkel

Mivel az ország turizmusa nem különösebben fejlett, a bangladesiek ritkán látnak európai vagy amerikai polgárokat. Ez az egyik oka annak, hogy ennyire barátságosak és vendégszeretőek az ide utazókkal. Mindenki szívesen beszélgetne és ismerkedne egy külföldivel, megtudni, mivel foglalkozik , honnan érkezett.

5. Amit a helyiektől gyakran hallhatsz, az a „szelfi!”

Mivel a külföldi látogatók nem gyakori vendégek az országban, kitüntetett figyelemben részesülnek ha ide látogatnak. Gyakran rohamozzák meg a turistákat és kérnek közös fotókat egy külföldi vendéggel , különösen, ha feltűnő az illető eltérő megjelenésű , fehér bőrű vagy szőke.

Ha beleegyezünk a közös fogózkodásba, érdemes felkészülni arra, hogy a felnőttek és az idősebben nem mosolyognak szélesen a kamerába. Ez nem azt jelenti, hogy boldogtalanok: egyszerűen úgy vélik, hogy a széles mosoly a gyermekiség és az éretlenség jele.

Fel kell tovább készíteni magunkat az állandó bámulásra is, ugyanis várhatóan szinte az összes helybeli követni fog a tekintetével, persze ezt nem sértésnek szánják egyszerűen csak kíváncsiak.

6. Ha kényelemhez és a higiéniához vagyunk szokva, akkor ez az ország nem lesz a legjobb céldesztináció

Egyrészt a turisták kis száma miatt nincs az országban kifejezett turisztikai ágazat és a kereskedelmi egységek sincsenek felkészülni a nyugati igényekre , sem a boltok választáka , sem pedig a kifejtett közlekedési kultúra tekintetében. Például az ország egyik végéből a másikba haladás meglehetősen problematikus. Az utak rossz minőségűek, az utak többsége burkolatlan és a közlekedési eszközök többnyire meglehetősen zsúfoltak.

7. Az utakon, különösen a fővárosban, rendkívül lassú a forgalom

Dhaka, Banglades fővárosa útjain igazi sokk vár a turistára . Rengeteg autó és egyéb jármű van, a közlekedési szabályok nem igazán kidogozottak és nagyjából úgy vezetnek, ahogy akarnak. Óvatosan körül kell néznünk, ahhoz hogy ne végezzük egy vakmerő sofőr kerekei alatt. Ennek eredményeként gyakran alakulnak ki forgalmi dugók is ,amikor is számíthatunk rá, hogy akár órákig is állhatunk egy helyben , bármilyen előre haladás nélkül. Kellemetlen, de igaz. Így például az iskolába jutáshoz a gyerekek hajnali 5-kor hagyják el otthonukat, bár az órák 8: 30-kor kezdődnek.

8. A természeti katasztrófák mindennapos események a helyi lakosság számára

Ha természeti katasztrófákról van szó , Banglades az egyik legkevésbé biztonságos ország az egész világ tekintetében. Az ilyen természeti csapások rendkívül gyakoriak az országban , a védekezést ellenük pedig az is megnehezíti , hogy jellegükből adódóan igazán sokfélék lehetnek: árvizek, aszályok, szökőárak, elektromos viharok, tornádók, jégeső, földcsuszamlások stb. Sajnos e katasztrófák bősége erősen rányomja a bélyegét a helyi gazdaságra és általa az emberek életszínvonalára.

9. Nem tanácsos a csapvíz fogyasztása, és szűrt vizet találni is kihívás

A csapvíz közvetlen elfogyasztása Bangladesben a mérgezés egy közvetlen útja. A turisták által megszokott vízadagolók pedig nem túl gyakoriak az országban. Ezért a legjobb megoldás az, ha több adag palackozott ásványvizet megvásárolunk egy szupermarketben. Különösen, ha Banglades távoli, kieső területeire tervezünk utazni.

10. Bangladesben nagyon olcsó élni

Az ázsiai országok tekintetében Banglades bíz az egyik legalacsonyabb megélhetési költségvetéssel .

Ami az ország fővárosában érvényes árakat illeti , hoztunk egy kis szemléltetőt :

taxi (1 km): 150 FT.

85 m2-es lakás közüzemi számlái: 14.000 Ft

1 szobás kiadó lakás bérleti díja a belvárosban: 43.000 Ft

A termékek is meglehetősen könnyedén megfizethetőek: például 12 tojás ára körülbelül 300 Ft; 1 liter tej , körülbelül250 Ft; 1 kg burgonya, 170 Ft.

11. A helyi üzletekben elképzelhetetlen mennyiségű autentikus ékszer, ajándéktárgy és ruha található

Banglades piacai kézműves termékekben igencsak gazdagok . Fából készült termékeket, festményeket, különleges szőnyegeket (ezeket shital pati- nak hívnak), nemesfém ékszereket és kagylókat, és még sok minden mást árulnak.

Az egyik leghíresebb helyi termék a természetes gyöngy. A külföldi árakhoz képest Bangladesben nagyon olcsók .

Ezek is érdekelhetnek