2022 július 3 vasárnap
KezdőlapÉrdekességek11 modern hétköznapi tárgy, aminek prototípusai hihetetlenül néztek ki!

11 modern hétköznapi tárgy, aminek prototípusai hihetetlenül néztek ki!

-

A technika manapság rettentő gyors iramban fejlődik, ha megnézzük a 100 évvel ezelőtti képeket, ami egyébként a hétköznapi tárgyak prototípusát ábrázolja, alig tudunk hinni a szemünknek, mekkorát változott a világ. Ezek az eredeti tárgyak talán haszontalannak tűnhetnek méretük miatt, hiszen van olyan tárgy melynek felemeléséhez 15 emberre volt szükség, de mégis előkészítették az utat a jövőbeni technológiák előállításához.

Fürdőruha.

Régen még a 18-19. században a nők csak bokáig érő, minden testrészt fedő fürdőruhát viselhettek. Ahogy az idő múlt, lazítottak ezen a divaton is. 2006-ban egy New York-i tervező, Andrew Schneider bemutatott egy napelemes bikinit, ami állítólag képes tölteni a telefont, ha kijöttünk a vízből.

Számítógépes egér.

Az első számítógépes egeret Douglas Engelbart találta ki, az 1960-as években, és az “XY Position Indicator for a Display System” nevet kapta. Az egér téglalap alakú volt és fából készült. A modern játék egér, mint például a “RAT7” fém alapú, USB-csatlakozós, nehéz súlyú, és jó tapadást biztosít.

Babakocsi.

Az első babakocsit 1733-ban találta fel William Kent. Első körben úgy tervezték, hogy egy kecske, kutya vagy törpeló fogja húzni. A 19. században, Charles Burton megalkotta az első általunk ismert babakocsit “perambulator” elnevezéssel. A babakocsi gyorsan divattá vált, erős szerkezetű, díszes, luxus tárggyá nőtte ki magát, amit a gazdag arisztokraták számára készítettek.

Porszívó.

Az első porszívó, amit Hubert Cecil Booth 1901-ben vezetett be, “Puffing Billynek” hívtak. A szerkezet olyan nagy volt, hogy lovaskocsival kellett szállítani. 1906-ban a Siemens elkezdte értékesíteni az úgynevezett szennyvízszivattyúkat, ami 300 kilós is lehetett.
A modern porszívók intelligens robot tisztítószerek, amit akár okostelefonnal is lehet vezérelni.

Virtuális valóság szemüvegek.

A modern virtuális valóság szemüvegének prototípusát már 1963-ban elkészítette, egy bizonyos Hugo Gernsback. Ezeknek a szemüvegeknek a súlya körülbelül 140 grammot tettek ki, és kis katódsugarú csövek köré épültek, amelyek kisfeszültségű áramból indultak ki. A szemüveg mindkét szem számára külön képernyőt tartalmazott, és sztereoszkópikus képeket jelenítettek meg.

Motorkerékpárok.

A 19. században a tudósok és a feltalálók rájöttek, hogy két új találmány, a kerékpár és gőzgép kombinálható. 1867-ben egy amerikai feltaláló, Sylvester Howard Roper bevezetett egy kéthengeres, gőzhajtású velocipédet. Később, 1885-ben, a gőzmozdony, gázmotorrá változott. Manapság több mint 200 millió motorkerékpár van használatban a világ minden táján.

Mikrofonok.

A bal oldali mikrofont, Thomas Edison fedezte fel 1876-ban, az első gyakorlatban is alkalmazható szénmikrofont. A membrán mozgása ellenállás változást hoz létre. Az eddig alkalmazott szénmikrofonok 1920-ban alakultak ki.

Repülőgépek.

A 20. század elején, Wilbur és Orville Wright majdnem 30 év kísérletezés után “Flyer I.” nevű szerkezetükkel 1903. december 17-én egy 12 másodperces repüléssel végrehajtották az első történelmi jelentőségű repülést. A baloldali képen látható repülőgépnek nem igazán nevezhető tárgyat, Horatio Phillips mérnök tervezte 1907-ben, saját modelljét 1893-as években fejlesztette tovább, és hozta létre a “multiplane”modellt, ami körülbelül 200 különálló szárnnyal rendelkezett, a feltaláló pedig nagyjából 150 méter magasra tudott vele felrepülni.

Skype

A Skype alkalmazást első körben, hangátvitelre tervezték, de a program, mint videotelefon és azonnali üzenetküldő alkalmazás is tökéletesen megállja a helyét. Az 1956-ban megrendezésre kerülő New York-i világkiállításon, legnagyobb szenzációnak számított az akkor “picturephone”-nak nevezett tárgy, ami kicsi, fekete-fehér képes, és az űrexpedíciók által használt videokamerákhoz hasonló, hangszóróval ellátott szerkezet volt.

E-book olvasó.

Az E-book első verzióját 1922-ben Bradley Fiske admirális találta fel. A férfi olvasómasinája apró lencsékkel, hengerrel volt ellátva, és kártyákat lehetett beletenni, amikre majdnem 100.000 szó ráfért. A találmány legfőbb célja az volt, hogy a könyvgyártás költségeit lecsökkentsék, és, hogy megóvják a fákat, ám nem lett olyan népszer, mint amire számítottak.

Kamera

A baloldalon látható kép a legnagyobb kamerát ábrázolja. Az 1900-as években építették meg. Körülbelül 400 kg volt, konkrétan 15 ember kellett, hogy meg tudják emelni. Egy óriási fényérzékeny lemezt használtak, amivel le lehetett fényképezni még egy vonatot is. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ma egy sokkal kisebb verziót tudhatunk magunkénak.

Ezek is érdekelhetnek