2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapEmberek11 rovar csípése, amit fontos felismerni

11 rovar csípése, amit fontos felismerni

-

A nyári hónapokban többször is felfedezhetjük magunkon a különböző rovarok csípését. Némelyik csak enyhe viszketéssel jár, de van amelyikkel már érdemes orvoshoz fordulni. Mivel legtöbb esetben észre sem vesszük, hogy mi csípett meg minket, így általában már csak arra leszünk figyelmesek, ha egy piros folt éktelenkedik a karunkon. Sokféleképpen lehet ellenük védekezni, de igazán hatásos módszert még senki nem talált ki ellenük. Azonban meg kell említeni, hogy vannak olyan rovarcsípések, amire fontos odafigyelni, és ha nem múlik el, akkor pedig orvoshoz kell fordulni vele.

1.Lódarázs.

Már az sem kellemes, ha egy sima darázs megcsíp minket, nemhogy egy lódarázs. Azonban, ha ez megtörtént fontos odafigyelni arra, hogy ilyenkor a megcsípett terület nagyon pirosassá válik és bedagad. A fájdalom eléggé erős, és a megcsípett területen még hólyagok is jelentkezhetnek. Ha pedig azt vesszük észre magunkon, hogy a végtagjaink kihűlnek, az ajkaink bekékülnek és légzési problémáink lesznek, azonnal forduljunk orvoshoz.

2. Méh

Ha egy méh megcsíp minket, azt könnyen meg fogjuk találni magunkon, mivel a fullánkja ott marad. Ezt távolítsuk el. A megcsípett terület pirossá válik és bedagad. Ezt később erőteljes viszketés fogja felváltani. Hideg borogatással próbáljuk meg enyhíteni a fájdalmat. Ha pedig allergiásak vagyunk rá, akkor a csípést követően egyből orvoshoz kell fordulni, mivel légzési nehézségek léphetnek fel.

3. Darázs

Nagyon hasonlóak a tünetei a méh csípéshez. Azonban a darázs többször is megcsíphet, és a megcsípett terület pedig akár vérezni is kezdhet. Tényleg nagyon fontos figyelni magunkon, hogy hányszor csíphetett meg, mivel a mérgük anafilaxiás sokkot is okozhat, amibe bele is lehet halni.

4. Szúnyog

A nyár egyik legidegesítőbb rovarja: a szúnyog. Mivel ezek az állatok többször is megcsíphetnek, így nemcsoda, hogy a legtöbb ember utálja őket. A csípésük nem jelent különösebb veszélyt, viszont rendkívül kellemetlen. A csípett területen, apró, borsószemű duzzanatok jelenhetnek meg, amit erős viszketés kísér. A vérszívás közben a nyáluk is bejut a szervezetbe, ez okozza a viszkető érzést.

5. Kullancs

A kullancs csípését talán a legkönnyebb felismerni, mivel viszonylag hosszú ideig az áldozat testén marad. Alapvetően vörös foltot hagy maga után, de nem is ez a legrosszabb az egészben. A kullancsok több veszélyes betegséget is terjesztenek, mint pl. agyvelőgyulladás, Lyme-kór. Ha sikerült eltávolítani megfelelően a kullancsot, de megcsípett területen a vörös pír nem múlik el, vagy nagyobb lesz, azonnal forduljunk orvoshoz.

6. Bolha

Akinek van háziállata biztos találkozott már bolhával. Csípések nagyon hasonlóak a szúnyogéval, mivel a megharapott bőr bepirosodik és megduzzad. Viszont a fájdalom sokkal erősebb, ahogy az azt követő viszketés is. A bolha alapvetően az ember lábát célozza meg, és többször is harap, ezt jól látni, hogy a csípések között általában 1-2 cm távolság van. Viszont érdemes nem legyinteni rá, mivel a kullancshoz hasonlóan több veszélyes betegséget is hordoz magával. Igen ritkán a patkánybolha hordozhatja a pestis, a macskabolha pedig a pestis és a tífusz kórokozóját, illetve kutyagalandféreggel is megfertőzheti az embert.

7. Hangya

A hangya alapvetően nem jelent különösebb veszélyforrást az emberre nézve, azonban a vörös tűzhangya csípése elég kellemetlen tüneteket produkálhat. A bőrt megharapják, amin pustulák jelenhetnek meg, ami a későbbiekben hegesedhet. A vörös tűzhangya mérge toxinokat tartalmaz, ami az arra allergiás embereknél anafilaxiás sokkot okozhat. A megcsípett területen rózsaszín foltok jelennek meg, ami erős és hosszantartó viszketést okoz, amikor pedig megcsíp, az hasonlít ahhoz, mintha forró víz csöppent volna az ember bőrére.

8. Bögöly

A bögölyt nem nehéz összekeverni egy nagy léggyel. Azonban csípése nagyon fájdalmas. Általában a strandokon szoktak támadni. A megcsípett területen először egy apró, piros folt jelenik meg, de ez később bedagad és viszketni kezd. Számtalan betegséget terjesztenek mint pl: a lépfene. Azonban elmondható, hogy általában állatokat csípnek meg és ritkább esetben embereket.

9.Tetű

A csípései hasonlítanak a szúnyogcsípéshez, de általában a hajjal, szőrrel borított területeken figyelhetőek meg. Nagy ritkán a végtagokon is megjelennek, de ott a csípések inkább egy pókcsípésre hasonlítanak, így könnyű őket összekeverni. Sajnos, figyelni kell, mivel elég veszélyes betegségeket tudnak terjeszteni: tífusz, vagy az ötödnapos láz.

10. Ágyi poloska

Általában ezek az állatok éjszaka táplálkoznak, így a csípéseket leginkább csak reggel vesszük észre. Az ágyi poloska csípése hasonlít a szúnyog, vagy a bolha csípésére, azonban könnyen felismerhető, mivel a csípéseik rendkívül közel vannak egymáshoz, és távolról nézve pedig látni, hogy milyen utat tettek meg a bőrön. A csípése fájdalmasabb mint a szúnyogoké.

11. Pók

A pókok általában egyetlen csípést ejtenek az emberen, és tüneteik is könnyen felismerhetőek. Általában piros, szúró, kissé égető és viszkető érzést okoz, és a duzzanat közepén pedig egy szúrcsatorna jelenik meg. Normál esetben a duzzanat 1-2 nap alatt elmúlik. Általában a vakarás miatti felülfertőződés okoz problémát, ami miatt gennyesedés, ritkább esetben orbánc is kialakulhat, ekkor már érdemes az orvost felkeresni.

Ezek is érdekelhetnek