2022 május 22 vasárnap
KezdőlapÉrdekességek11 turisztika látványosság, ami nem is olyan rég népszerű volt, ma már...

11 turisztika látványosság, ami nem is olyan rég népszerű volt, ma már azonban nem is létezik

-

A különböző turisztikai látnivalók népszerűsége rendkívüli mértékben függ a szociális hálóktól is. Az utazók fele az internetes hirdetések és vélemények alapján választja ki és tervezi meg utazását. A kedvelt úti célok azonban nem szerencsések a sok látogató és nyaraló miatt, ugyanis a turisták amellett, hogy szemetet és rongálást hagynak hátra maguk után, teljesen meg is semmisíthetik az adott helyet.

A következőkben olyan helyeket mutatunk meg, amelyeket a turisták tettek semmissé.

Phiphi-szigetek, Thaiföld – Maya Bay

Ez a hely A part című filmnek köszönheti ismertségét. Leonardo DiCaprio felejthetetlen alakítása a szigetet is felejthetetlenné tette a rajongók és az utazók számára. Abban az időben naponta 5000 turista látogatott el ide. 2018-ban azonban végleg be kellett zárni, ugyanis helyreállítást végeztek a szigeten.

Ausztrália – Korall a Karácsony-szigeteken

Ennek a korallzátonynak a 90 százaléka pusztult el, mindössze 10 hónap alatt. A megemelkedő hőmérséklet miatt a korallok egy része kifakult, míg a többi teljesen elpusztult.

Brazília és Paraguay határán – Guaíra-vízesés

A lépcsőzetes vízeséseket 1982-ben az Itaipu-gát által létrehozott víztározóval árasztották el, a sziklákat pedig dinamittal robbantották fel.

Spanyolország – Altamira-barlang

A barlangot 2002-ben zárták be, ugyanis a turistacsoportok károkat okoztak a barlangfestményekben. Természetesen nem szándékosan, hiszen a lélegzetvételük által képződött párától és a szén-dioxidtól penész jelent meg a falakon. Ezek után egy replika barlangot és múzeumot hoztak létre a turisták számára.

Bolívia – Chacaltaya-gleccser

Dél-Amerika egyik legnagyobb gleccsere 18 ezer évvel ezelőtt keletkezett. Az 1980-as évek óta azonban a terület állapota folyamatosan romlott, a globális felmelegedés miatt pedig 2009-ben teljesen el is tűnt.

Belize – Noh Mul-i piramis

A De-Mar’s társaság rombolta le 2013-ban a maja piramist, amely már 2300 éves volt. A piramis mészköveit a város útjainak feltöltésére használták fel. A vállalat két ügyvezető igazgatója, a művezető és a kotrógép vezetője súlyos bírságot kapott az eset után.

Bolívia – Poopó-tó

A klímaváltozás, a közeli mezőgazdaság és a bányák miatt a tó 2016-ban teljesen kiszáradt. Nem ez volt az első pusztulása, ugyanis 1994-ben száradt ki először, de akkor a hatalmas esőzések újra feltöltötték vízzel.

Ausztrália – Esküvői torta szikla

Ez a szikla 2015-ben lett népszerű, de mivel túlságosan is instabilis volt, le kellett zárni a területet a látogatók elől. A turisták azonban egyetlen fotó kedvéért átugrották a kerítést, nem törődve azzal, hogy mekkora károkat okoznak. A szikla végleg zárva marad, amíg a természet erői el nem pusztítják majd.

Indonézia – Korallzátony a Raja Ampat-szigeteken

Az utasszállító hajók 2017-ben körülbelül 1600 négyzetméternyi korallzátonyt romboltak le. A kár értékét 18,6 millió dollárra becsülik, az újjáépüléshez azonban évtizedekre lesz szükség.

Oregon – Duckbill

2019. augusztus 29-ig állt ez a sziklaképződmény. Ekkor azonban néhány turista átmászott a kerítésen és lerombolta azt, mivel néhány barátjuk korábban már eltörte itt a lábát.

Párizs – Pont des Arts

Ez a híd a szerelmesek lakatjait őrizte, amelyeknek súlya összesen körülbelül 45 tonna volt. A Szajnába dobott kulcsok miatt és az összeomlástól tartva a kormány eltávolította a több tízezer lakatot és üvegpaneleket helyezett a helyükre, hogy megakadályozzák a további lakatok felcsatolását.

Bónuszként pedig, amire nem is gondolnánk, a Kínai Nagy Fal.

Ez az építmény is rajta van a listán és eltűnhet a Föld felszínéről. Az eredetileg védelmi vonalként épült fal napjainkban rendkívül népszerű turista látványosság. A látogatók azonban hatalmas károkat tesznek benne. Graffitiket rajzolnak a falakra vagy hazavisznek belőle emlékül néhány darabot, mert eszükbe sem jut, hogy a jövőben emiatt elveszik másoktól a lehetőséget, hogy láthassák ezt a monumentális építményt. Emellett a Colosseum, Velence, a Holt-tenger és az Antartisz is veszélynek van kitéve a jövőben.

Ezek is érdekelhetnek