2022 november 26 szombat
KezdőlapPárkapcsolat12 dolog, amit a szeretet jelének vélsz, de valójában mérgező hatása van

12 dolog, amit a szeretet jelének vélsz, de valójában mérgező hatása van

-

Manapság sokat hallunk a mérgező kapcsolatról, sőt, néhányan abban is élünk. Viszont, nem akarjuk elismerni vagy észre sem vesszük. A mérgező kapcsolat nem egy-egy konfliktust jelent, duzzogást, majd kibékülést. Ezek mind-mind csak elemei egy sokkal komplexebb és kiszipolyozó kapcsolatnak.

A mérgező kapcsolat valójában egy olyan kapcsolat két ember között, ami akár ránk, akár másokra is kedvezőtlenül hat. Nincs kölcsönös tisztelet, elfogadás és csodálat. Egy mérgező kapcsolatban búcsút inthetsz az egészséges életnek, egy perc nyugtod sincs és nem kapsz levegőt.

Egy ilyen kapcsolatban nem arról van szó, hogy a két fél eltávolodik egymástól, hanem fojtogató légköre jellemzi.

A mérgező kapcsolatban a felek pusztán kényszerből vannak együtt, nem értik meg és nem inspirálják egymást, valamint nincs együttérzés sem. Egy ilyen közegben egy nárcisztikus jellemvonással rendelkező egyén uralkodik a másik felett. Pontosan tudja, hogyan teheti tönkre és azt is, hogy válassza ki potenciális áldozatát. Még a legönállóbb, legboldogabb és leghatározottabb embert is képes lelkileg leamortizálni.

A kapcsolat elején erről még csak fogalmunk sincs, egyetlen jel sem utal rá. Csodálatos, romantikus, sőt, sok esetben a kezdeti lendület túlszárnyalja a normál kapcsolatban uralkodó érzéseket. Egy ilyen személyt kezdetben jobban szeretünk. Erre ugyan nincs magyarázat, de a statisztikák mind ezt mutatják. Az uralkodó, lelkileg zsaroló személy nagyon okos, szuggesztív és impulzív.

Egy mérgező kapcsolatban hosszú évek is eltelhetnek anélkül, hogy az elnyomott és megalázott fél rájönne, hogy valójában mi történik vele. Aki járt már hasonló cipőben az pontosan tudja, miről van szó. Aki viszont olyan szerencsés, hogy megúszta, cikkünkből megtudhatja, mire kell odafigyelnie kapcsolataiban, a jövőben.

Egy mérgező kapcsolatban a szeretet vagy éppen szerelem nem pontosan az, aminek látszik vagy aminek gondolod, sőt, éppen ellenkezőleg.

Egy mérgező kapcsolat azonban, bármennyire is azt gondoljuk, nemcsak szerelmespárok között alakulhat ki. Ugyanúgy érvényes rokoni vagy éppen baráti kapcsolatokra is.

A túlféltés egy normál kapcsolatban is sok lehet, de egy mérgező kapcsolat esetében nem oltalmazásról vagy gondoskodásról van szó, hanem arról, hogy az uralkodó fél teljesen rátelepszik a másikra és még a legapróbb dolgokat is túlreagálja.

Életünkben számos alkalommal előfordul, hogy tetteink mások érdekében vannak. Mi magunk nem számítunk, csak az, hogy a másik elégedett legyen. Nos, a mérgező kapcsolat egyik ismérve, hogy a kiszipolyozó fél azt hangsúlyozza, hogy csakis a mi érdekünkben cselekszik, ő azt teszi, ami nekünk jó.

Egy kapcsolatban ugyan szükség van az önfeláldozásra, de nem a végkimerülésig. Azért, mert valaki nagyon fontos nekünk, nem kell megszakadnunk. Lényeges, hogy támogatásunk legyen fenntartható, következetes és nem vegye el minden energiánkat.

Az uralkodó bármi jót tesz, biztosan eldicsekszik vele és a saját előnyére fordítja. Megjegyzi, mindent azért tesz, mert ő rendkívül jó ember és el is várja másoktól, hogy ebben megerősítsék.

Az ilyen emberek azt hangsúlyozzák, hogy mennyire őszinték és mindent kimondanak, amit gondolnak. A stílusuk azonban, sok esetben nem tűri a nyomdafestéket sem.

Bárkinek beszélsz a kapcsolatodról, szinte sajátjának érzi és úgy tesz, mintha segíteni akarna, valójában azonban, csak ront a helyzeten, főleg azzal, ha nem mondja ki, amit te már esetleg sejtesz. Méghozzá azt, hogy ez a kapcsolat halálra van ítélve.

Az agresszív gondoskodás lényege, hogy befejezzünk egy olyan dolgot, amit igazából utálunk. Az én idő is nagyon fontos, de korántsem mindegy, hogy valaki tényleg mentális egészsége érdekében fordítja magára az időt vagy azért, mert kifejezetten lusta és kihasználja a másikat.

Egy mérgező kapcsolatban az uralom alatt tartott fél retteg attól, hogy beszéljen érzelmeiről, félelmeiről, mert fogalma sincs, hogyan reagálna erre a másik.

Egy egészséges kapcsolatban sem normális a szőnyeg alá söpörni a problémákat, de egy mérgező kapcsolatban ez csak tetézi a bajt. A béke érdekében sok mindent el kell követnünk, de ebben az esetben a lelki egészség miatt nem szabad szó nélkül hagyni sem a gondokat, sem az érzelmeket.

Soha nem osztunk meg úgy semmilyen információt, pletykát, hogy elmondhassuk, törődünk a másikkal. Ugyanis, ez egyáltalán nem igaz.

A kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét, főleg, ha szeretjük azt, amit csinálunk. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy ezt soha nem a másik fél kárára tesszük.

Azért nem szükséges hazudni másnak, hogy ő jobban érezze magát. Persze nem azt mondjuk, hogy az egészséges füllentés néha nem jó dolog, de, ha ez állandó, akkor nem más, mint egy rossz szokás.

Te tapasztaltad már valamelyiket a felsoroltak közül?

Ezek is érdekelhetnek