2022 augusztus 8 hétfő
KezdőlapÉrdekességek12 érdekes tény a görögdinnyéről, amit még biztos, hogy nem hallottál

12 érdekes tény a görögdinnyéről, amit még biztos, hogy nem hallottál

-

Szinte nincs a világon olyan ember, aki ne zsongna be, mikor feleszmél, hogy elérkezett az ínycsiklandó görögdinnye szezon és éjt-nappallá téve tömheti magába a piros színű gyümölcsöt. Sokan képesek az utcán is, összekockázott, poharas változatok azt vásárolni, hogy csillapítsák mind éhségüket, mind szomjúságukat egy forró nyári napon. A gyerekek körében is nagy sikert aratott, hiszen evés közben sokat lehet bolondozni azzal, hogy a magokat a távolba köpik. Akár versenyt is rendezhetnek, hogy ki képes messzebbre röpíteni a fekete magocskát. Viszont úgy, ahogy más gyümölcs, ez is rendelkezik néhány érdekes és lebilincselő információval, amiket ma el is hoztunk nektek.

1, A világ legdrágább görögdinnyéje az úgynevezett japán Densuke volt. 2008-ban majdnem 2 millió forintnak megfelelő összegért sikerült eladni egy árverésen. A gyümölcsöt a Japánban található, Hokkaidó szigetén takarították be, melynek azaz érdekessége, hogy külseje ében fekete színű. Átlag ára darabonként majdnem 80 ezer forint, ezért igazi különlegességnek tartják. 2014-ben megszállottság övezte a gyümölcsöt ezért gőzerővel kezdték termeszteni és majdnem 1 millióért árusítani.

2, Mind a mai napig rejtély övezi honnan is ered ez a gyümölcs. Hipotézisek szerint 4-5 ezer évvel ezelőtt az egyiptomiak kezdték termeszteni. A sírokban és a különböző festményeken látható hieroglifák és képek “igazolják”, hogy valóban lehet ennek az elméletnek alapja. A képeken olyan gyümölcs látható, ami csíkos, hosszúkás alakú és megszólalásig hasonlít a ma ismert görögdinnyére.

3, Az ázsiaiak nem dobják a kukába a dinnyék magvait, hanem elteszik a nemzeti ünnepekre. Például Kínában újévkor megeszik, Vietnamban pedig nasiként fogyasztják.

4, 2014-ben egy Olga Liashchuk nevű nő bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mert 14,65 másodperc alatt 3 egész görögdinnyét zúzott össze a combjai segítségével. 2006-ban Leonardo D’Andrea is világcsúcsot állított, mert 10 dinnyét tört össze fejével mindössze 16 másodperc alatt.

5, Ha megfelelő körülmények közt tároljuk a dinnyét, akkor akár hónapokon át ehető marad. Mivel eme gyümölcs 91%-a víz ezért a legjobb megoldás ha összepépesíted és beteszed a fagyasztóba.

6, A görögdinnye a világ legjobban hidratáló gyümölcse, hiszen feljebb említettük, hogy 91%-a víz. Ez pedig jóval több, mint, ami az emberi agyban található, ugyanis annak csupán 74,8%-a áll vízből.

7, Szakértők szerint a görögdinnye sokféleképp segíthet az emberi szervezeten. Lé formájában képes csökkenteni az izomfájdalmakat, a vérnyomást, javítja a szem egészségét ezáltal a látást is, sőt képes redukálni a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát.

8, Annak ellenére, hogy a mi fejünkben csupán egyetlen fajtája van, a valóságban 120 van belőle. Ezeknek a textúrája, íze, megjelenése különbözik egymástól. Egyeseknek fekete a külseje, másoknak sárga a húsa…stb. Csak az Egyesült Államok területén közel 300 fajtát termesztenek.

9, 2013-ban az Egyesült Államokbeli Tennessee-ben egy Chris Kent nevű férfi termesztette a világ legnagyobb és legnehezebb görögdinnyéjét, amivel be is került a Guinness Rekordok Könyvébe. A gyümölcs súlya 350,5 font vagyis közel 159 kiló volt. Ez arra enged következtetni, hogy 14-szer nehezebb volt, mint egy átlagos görögdinnye.

10, A Pac-Man nevű játék volt a legelső videojáték, amiben a görögdinnye feltűnt. Ha valaki képes volt megenni ezt a gyümit, annak 1000 pontot írtak jóvá a játékban. Ma már persze megszámlálhatatlan játék van, amiben feltűnik ez a nagyon finom gyümölcs.

11, Sokan nem tudják, hogy nem csak a húsa, hanem a héja is ugyanúgy fogyasztható. Sőt, a szakértők ajánlják is mivel tele van olyan tápanyagokkal, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Kínában a héját gyakran süteményekhez keverik vagy megpárolják.

12, Japánban 40 éve kezdtek el kocka alakú görögdinnyéket termeszteni. Ahhoz, hogy elérjék ezt, a még meg nem érett dinnyéket egy dobozba teszik. Egy ilyen formájú gyümölcsöt közel 31 ezer forintért árulnak. Azért kezdtek el ilyet termeszteni, hogy jobban elférjen a hűtőszekrényekben. A közelmúltban szív formájú dinnyéket kezdtek termeszteni.

Na mit szóltok?

Ezek is érdekelhetnek