2022 május 25 szerda
KezdőlapEmberek12 érthetetlen tény, ami ép ésszel felfoghatatlan pedig igaz

12 érthetetlen tény, ami ép ésszel felfoghatatlan pedig igaz

-

A világ tele van érdekesebbnél-érdekesebb információval, amik olyan szinten le tudják kötni egy ember figyelmét, és ki tudják elégíteni a kíváncsiságát, hogy egyre csak szomjazik az ilyen jellegű adatokra, és érdekességekre. Bizonyára te sem voltál tisztában azzal a ténnyel, hogy a gyorséttermekben kapható jég sokkal több baktériumot tartalmaz, mint amennyi a WC-n van, ahogy valószínű azt sem gondoltad volna, ha megsózod az ananászt, akkor édesebb lesz. Annak érdekében, hogy lebilincselő és érdekfeszítő információk birtokába juss, elkészítettük neked ezt a cikket. Az itt felsorolt tények nagy része bizonyára téged is nagyon meg fog lepni és leesett állal fogod olvasni.

1, A só édesebbé teszi az ananász ízét.

Nem az ananász íze változik meg, hanem csak a receptorok működése változik. A só csökkentheti az ételek keserű ízét, így a lédús gyümölcsökét is. Amikor a keserű íz nem jut el az agyba, az ételt sokkal édesebbnek érezzük.

2, Az emberek nem tüsszentenek álmukban.

Az a reflex, ami a tüsszentésért felelős kikapcsol alvás közben. Ha valamilyen külső inger éri a szervezetet, például por, toll vagy más, akkor előbb ébredünk fel, és aztán jön a tüsszentés.

3, Egy 11 éves gyermek találta fel véletlenül a jeges nyalókát.

Frank Epperson, még csak 11 éves volt, mikor véletlenül feltalálta a jeges nyalókát. A fiú összekevert némi édes port egy kis vízzel, majd a poharat véletlenül kint hagyta a tornácon éjszakára. A keverék az alacsony hőmérséklet következtében megfagyott. Az édességet később az ő tiszteletére Epsicle -nek nevezték el, de később egy másik javaslat során kapta meg a Popsicle nevet.

4, Nagyobb esély van meghalni egy meteortól, mint megnyerni a lottó főnyereményt.

A lottó megnyerésének esélye 1 a 195 millióhoz, míg annak, hogy egy meteorbecsapódás következtében fogunk meghalni 1 az 1600-hoz, annak pedig, hogy a Föld velünk együtt pusztul a becsapódás során 1 a 75000-hez.

5, A gyorséttermekben lévő jég sokkal több baktériumot tartalmaz, mint a WC-k.

Tízből hat gyorstteremben több baktériumot tartalmazott a jég, mint ezen éttermek WC-je. Ez annak a ténynek tudható be, hogy a WC-ket rendszeresen tisztítják, míg a jégkészítő automatákat nem.

6, A sakkban több lépés van, mint amennyi atom van a világegyetemben.

A sakkban a lehetséges lépések számát, úgynevezett “Shannonként” határozzák meg mivel becslések szerint 10 ^ 111 és 10 ^ 123 között lehetnek. Összehasonlításképpen, az univerzumot alkotó atomok száma 10 ^ 81-re tehető.

7, A televízión megfigyelt zavarok kis része az ősrobbanás sugárzás maradványai.

A csatornaváltáskor látható kis zavar vagy interferencia az ősrobbanás maradványa. Ugyanez tapasztalható az FM rádiócsatornák váltása közben is, amikor egy jellegzetes sziszegő, recsegő-ropogó hang hallatszik, amit a legtöbben csak “fehér zajnak” hívnak. Ennek az interferenciának a része az ősrobbanásból fennmaradt sugárzás.

8, A Marson kék színű a naplemente.

Mark A. Lemmon biokémikus szerint, aki egyébként a NASA Mars misszió kutatócsoportjának tagja azt mondta, hogy a kék szín annak köszönhető, hogy a Marson nagyon finom por van, így a kék fény sokkal hatékonyabban hatol be a légkörbe. A Marson a légkör amúgy sokkal ritkább, mint a Földön és amikor a Nap közel van a horizonthoz, a fény sokkal vastagabb légköri réteggel halad át.

9, A kukoricacsutka egykor népszerű „WC-papír” volt az amerikaiak körében.

A WC-papír megjelenése előtt az amerikaik kukoricacsutkákat használtak WC papír gyanánt, mert könnyen hozzájuk lehetett férni, valamint lágyak és rugalmasak voltak. Természetesen csak gabona eltávolítása után használták fel őket.

10, Az emberi DNS 60% -a ugyanolyan, mint banáné.

Noha a DNS-ünk 96%-a a csimpánzokéval azonos, lehetetlen tagadni, hogy 60%-a megegyezik a banánéval.

11, A Rubik-kocka feltalálója, Rubik Ernő több, mint egy hónapig dolgozott a találmánya összeállításában.

Köztudott, hogy egy illető 4,22 másodperccel tartja a Rubik-kocka kirakásának világrekordját. Azt viszont senki sem tudta, hogy maga a feltaláló, egy hónapot bajlódott az egész összeállításával.

12, 2 iker gyermek születése között eltelt leghosszabb idő 87 nap volt.

Katie és Amy Jones-Elliot 3 hónap különbséggel születtek meg holott egypetéjű ikrek voltak. Édesanyjuk, Mary a terhesség 5. hónapjában szülte meg Amyt, ám Katie úgy döntött, hogy ő még anya pocakjában marad.

Na melyik lepett meg a legjobban?

Ezek is érdekelhetnek