2022 november 27 vasárnap
KezdőlapEgészség12 esemény a történelemből, ami eddig csupán egyszer fordult elő

12 esemény a történelemből, ami eddig csupán egyszer fordult elő

-

Néha előfordul, hogy a világ egyik pillanatról a másikra úgy forgatja a lapokat, hogy valami hihetetlen és elképesztő kerekedjen ki belőle. Ez azért jó, mert érezteti velünk, hogy “ő” folyamatosan ott dolgozik a háttérben. Nem szabad azt hinnie az embereknek, hogy ők irányítják a “mindenséget”. Mi csak utazói és megfigyelői vagyunk a világnak. Mondhatjuk azt is, hogy tipikus turisták vagyunk. A gond az, hogy a turisták tömegét mindig megsínyli az adott látnivaló. Ugyanez a helyzet a világgal is.

Hoztunk nektek pár érdekességet, melyek vélhetőleg soha nem fognak megismétlődni.

A berlini beteg
Timothy Ray Brownt 1995-ben HIV-vel diagnosztizálták. 2007-ben egy speciális őssejt-transzplantációt hajtottak végre rajta. Az eljárásnak hála a HIV fertőzés teljesen kiürült a szervezetéből, így kijelenthető, hogy ő volt az első ember a Földön, aki meggyógyult a halálos kórból. Sajnos az eljárás rendkívül kockázatos, és megfelelő mennyiségű donor esetén sem tudnánk ezt gyógymódként felhasználni. Természetesen a kutatások még nem értek véget és azóta több emberen is végrehajtották a kezelést. Sikeresen, pozitív eredménnyel.

Elzárták a Niagara-vízesést
1969-ben fél évre elterelték a folyót melyből kialakult a híres zuhatag. A műveletre azért volt szükség, hogy a hadsereg mérnökei megvizsgálhassák a folyó medrét, és az erózió mértékét. Szerették volna elhordani a lehullott sziklatörmeléket is, de túl drága lett volna, így ott hagyták. Érdekesség, hogy az “elzárás” rengeteg turistát vonzott oda. Többet, mint bármikor.

Tanganyikai nevetőragály
A Viktória-tó közelében van egy Kashasha nevű apró falu. 1962 január 30-án egy itteni bentlakásos iskolában megjelent egy nevetőrohamokkal kísért járvány. Először azt hitték, hogy valami diákcsínyről van szó, de a nap végén már 95 diákot ért el a kórság. Ez a tanulók létszámának a fele. Március 30-án bezárták az iskolát az egészségügyi kockázatok miatt. Mivel mindenkit hazaküldtek, így a környéken hamar szétterjedt a különös ragály. Májusban már 200 emberen tört ki a hisztérikus nevetés. Egyes embereknél két hétig is kitartottak a tünetek. A járvány végére több mint ezer ember volt érintett és 14 iskolát zártak be. Azóta sincs magyarázat.


A gyilkos tó
1986. augusztus 21-én a Nyos-tóból hatalmas, vulkanikus szén-dioxid felhő tört fel, amely megfojtott közel 2000 embert és 3500 háziállatot. A tudósok öt csövet terveztek levezetni a tó mélyébe, hogy a maradék gáz egy részét el tudják vezetni, de túl kockázatos, mert félő, hogy újabb kitörtést indítanának el vele.

Norfolk ezred
1915. Július 29-én útnak indult Gallipoli felé a Norfolk ezred ötödik zászlóalja. Ennek 257 brit fiatalember volt a tagja. Útközben a katonákra ereszkedett egy furcsa “ködfelhő”, amely 4-5 percig tartott. Amikor felszállt az összes ember köddé vált. Azóta sem tudják, hogy mi történt.

Az ördög lábnyomai
Devon megye lakói rendkívül furcsa jelenségre ébredtek 1855. február 9-én. A dél-angliai település egész megyéjében egy furcsa lábnyomot véltek felfedezni. A hóban egy érdekes patkónyom volt látható, mely keresztül-kasul halad mindenen. Látták házak tetején, kerítésen és persze végig a házak körül. A “megpatkolt lény” 160 kilométer hosszú útvonalat járt be egyetlen este alatt. A megdöbbent helyiek közt az a hír járta, hogy az ördög járkált azon az éjjelen.

Egy lány, aki vércsoportot váltott
Brennan kilenc évesen új májat kapott egy szervdonortól, mert az övé felmondta a szolgálatot. Most 27 éves, de 2008 környékén a transzplantáció folyamán átvette a szervdonor immunrendszerét és 0 RH negatív vércsoportról 0 RH pozitívra váltott. Az új máj vérsejtjei behatoltak a csontvelőbe és átalakították az egész immunrendszerét. Máig teljesen egészséges. A jelenség máig teljesen egyedülálló.

Men In Black
1966.augusztusában a brazil Vintén dombon találtak két holttestet, melyek öltönyben voltak és ólommaszkot viseltek. Az egyikük zsebében volt egy cetli. Ezen a cetlin le volt írva egy találkozó helye (ahol megtalálták őket), ideje (előtte nap 18:30), az ólommaszkok felvétele és valamiféle kapszula lenyelése. A két férfi technikus volt és rendkívül érdeklődtek az UFO-k iránt. Minden vágyuk az volt, hogy csatlakozhassanak a MIB-hez. Hogy mi történhetett, azt senki sem tudja. Vagy a MIB, vagy az UFO-k verték át őket. Lehet, hogy rájöttek valamire, amire nem kellett volna és így végeztek velük?

Ricky McCormick
Ricky McCormick holttestét 1999. június 30-án találták meg Missouriban. Az ügy eleinte teljesen “szokványos” gyilkosságnak tűnt. Rendszerint szabadulnak meg a környék bűnbandái az áldozataik holttestéttől ott, ahol Ricky-re is ráleltek. A nyomozás azonban sorra fedett fel egyre furcsább dolgokat. Először is senkit sem találtak, akinek érdekében állt volna eltenni az enyhén szólva is félkegyelmű embert láb alól. A halála előtt rendkívül rossz egészségügyi állapotban volt, viszont a halál pontos okát nem sikerült felfedni. Ricky kabátjában különös cetliket találtak, melyek naplóbejegyzéseknek tűnnek, viszont titkosírással lettek írva. A nyomozók úgy vélik, hogy megoldást nyújthat a gyilkosság rejtélyére ezért ráállítottak kódtörőket, és kriptográfusokat, hogy fejtsék meg. A titkosírás máig feltörhetetlen. Sokan azt gondoltál, hogy valamiféle kamu katyvasz az egész, de mondatszerkezetek nyomait vélték felfedni, szóval értelmes tartalom áll mögötte.

D. B. Cooper
Dan Cooperként is ismert. A történelem egyik legkülönösebb bűnözője. 1971. november 24-én eltérített egy repülőgépet. Leszálltak a földre, kért 200.000 dollár váltságdíjat és 3 ejtőernyőt. A repülő újra felszállt, majd a férfi kiugrott a gépből. Azóta sem találták meg.

Edgar Allan Poe titkos csodálója
Egy ismeretlen ember minden évben meglátogatja az író sírját annak születésnapján. Egy komplett szertartást végez a temetőben. Fekete ruhában, sállal elrejtett arccal Brandyt iszogat, gyertyát gyújt és várja az estét. A szeánsz végén három rózsát hagy a sírkőnél. Ezt 50 éven keresztül, minden évben megcsinálta. 2010-ben szűnt meg a hagyomány. Feltehetően meghalt a különös ismeretlen.

A vasálarcos
Láttátok a híres filmet Leonardo DiCaprio-val? A történet egyébként nem feltétlenül kacsa. Állítólag XIV. Lajos francia király attól tartott, hogy ikertestvére megszerzi a trónt. Megölni nem akarta, ezért egy vasálarc mögé rejtette és börtönbe záratta. A történészek ma is vitatkoznak a dolgon, de az biztos, hogy volt egy vasálarcos rab abban a börtönben.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek