2022 december 8 csütörtök
KezdőlapÉrdekességek12 esemény, ami a történelemben is csak egyszer fordulhat elő

12 esemény, ami a történelemben is csak egyszer fordulhat elő

-

Világunkban néha érdemes elmerülnünk egy kicsit, ugyanis rengeteg meglepő és furcsa, sőt, az esetek többségében megmagyarázhatatlan dolgok történnek. Cikkünkben 12 izgalmas eseményt mutatunk, amelyek annyira elképesztőek, hogy valószínűleg, soha az életben nem fognak többet előfordulni, míg világ a világ.

Timothy Brownnak sikerült kigyógyulnia az AIDS-ből.

Az amerikai férfi HIV-pozitív volt és egy speciális típusú csontvelő-átültetéstől a férfiak szimbóluma lett, mint “berlini beteg”. A szakemberek abban reménykedtek, hogy elérik az AIDS pandémia következő fázisát, ami a betegség végét jelentheti.

A Niagara-vízesés “elzárása”.

A híres Niagara-vízesés 1969 őszén és telén víz nélkül maradt, majdnem fél évre. Az amerikai hadsereg mérnökei ugyanis “elzárták” a vizet a folyómeder és a sziklafal strukturális vizsgálatának érdekében. Az eredmények szerint az erózió komoly károkat okozott és okoz majd a jövőben. A nevezetességet a turisták előszeretettel látogatták, a ritka események azonban még több embert vonzottak, mint korábban.

A tanganyikai (ma már Tanzánia) nevetőjárvány.

A történet egy kashasai leányiskolában vette kezdetét. A nevetőgörcs három lányt kerített hatalmába és villámgyorsan terjedni kezdett. Legalább 95, legfeljebb 159, 12-18 év közti diákot érintett az eset. A nevetés órákon át tartott, de volt olyan is, aki tizenhat teljes napon át képtelen volt abbahagyni a röhögést.

A nevetőjárvány helyenként 6-18 hónapig tartott, így több ezer embert kapott el, mielőtt végleg abbamaradt. Ez idő alatt tizennégy iskolát is be kellett zárni. Az érintettek még testi tünetekről is beszámoltak, mint az izzadás, légzési problémák, kipirultság, sírógörcsök, valamint a fájdalomérzet. Azóta sem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a lokális röhögőgörcsöt, de a szakemberek szerint a tömegpszichózist a legkézenfekvőbb magyarázat.

Nyos-tó – Gyilkos tó

1986. augusztusában egy úgynevezett limnikus kitörés hatalmas szén-dioxid felhőt idézett elő a Nyos-tóból, ami körülbelül 3500 háziállatot és mintegy 1700-1800 embert fojtott meg. A tudósok csöveket vezettek le a tó mélyébe annak érdekében, hogy a felgyülemlő gázok egy részét felszínre hozzák, de a folyamat abbamaradt, ugyanis féltek egy újabb kitöréstől.

A Norfolk-ezred rejtélyes eltűnése.

Az első világháború alatt a Norfolk ezred ötödik zászlóalja Gallipoli felé indult harcba, amikor 1915. július 29-én egy furcsa “ködfelhő” ereszkedett rájuk. A szemtanúk szerint 4-5 perc volt az egész, amelynek végén 267 ember vált köddé. Hogy mi történhetett ott, azóta sem tudni.

Devon – Az ördög lábnyomai

1855. február 8-án éjjel egy titokzatos lény hagyta lábnyomait a dél-angliai Devon megyében. A havazás miatt a fekete, patkóforma nyomok a lakóknak azonnal feltűntek. A lábnyomok 160 kilométeren át követhetők voltak a megyében, az Exe-folyótól Totnesen át egész le a Dart-folyóig. A titokzatos lény előtt nem volt akadály sem, úton, erdőn, magas kerítéseken és falakon és a hófödte háztetőkön is könnyedén otthagyta a lábnyomát.

Egy ausztrál lány vércsoportot váltott.

Egy ausztrál lány tizenkét évvel ezelőtt vércsoportot váltott és a szervdonor immunrendszerét is átvette. Demi-Lee Brennan az első szervátültetett páciens, akinek ez sikerült. A lány kilenc éves korában kapott új májat. 0-ás RH negatívról 0-ás RH pozitívra váltott akkor, amikor a szervkilökődés megakadályozására kapott gyógyszerektől beteg lett. Az átültetett máj vérsejtjei a csontvelőbe hatoltak, elárasztva az immunrendszert, így a lánynak többé nincs szüksége kilökődést gátló gyógyszerekre.

Az ólommaszkok esete

1966. augusztus 20-án a Brazik Vintén dombon két elektrotechnikus férfi holttestére bukkantak. Mindketten öltönyt és ólommaszkot viseltek. A szakemberek érdeklődtek az UFO-k iránt, így feltehetően tudtak valamit, ami miatt megölték őket. Mások szerint az MIB-hez akartak csatlakozni, de valami nem jól sült el, az idegenek tőrbe csalták őket. Valójában máig sem tudni, mi történt pontosan.

Ricky McCormick jegyzete

999. június harmincadikán megtalálták a 41 éves Ricky McCormick elföldelt holttestét. A férfi zsebében egy harminc soros, kódolt üzenetre bukkantak. McCormick szerette a fejtörőket és saját titkosírást dolgozott ki magának. A hatóságok szerint a rejtélyes dokumentum a gyilkosság kódját jelentheti, valamint az indítékot és az elkövető személyét is tartalmazhatja.

D. B. Cooper

D. B. Cooper, Dan Cooper a történelem egyik leghíresebb bűnözője, illetve egy repülőgép-eltérítő, aki 1971. november 24-én 200 000 dollárral együtt ugrott ki egy Boeing 727-es repülőgépből az Amerikai Egyesült Államok Pacific Northwest része felett. A férfi azóta sem került elő, az FBI azt feltételezi, hogy földet éréskor szörnyethalt.

Edgar Allan Poe titokzatos rajongója

Egy ismeretlen ember évente meglátogatja az író sírját, méghozzá, a születésnapján. A szertartás gyertyagyújtással vette kezdetét. A fekete ruhába és arcát sállal elfedő idegen egész nap ott ül egy üveg Brandy társaságában, majd három piros rózsát hagyott az író sírjánál. 2010-ben azonban már nem jelent meg. Az írónak épp a 200-dik születésnapja lett volna. Nem tudni, hogy a hagyományt szüntette meg vagy ő maga is elhalálozott.

A vasálarcos férfi legendája

A 17-18. század fordulóján Franciaországban XIV. Lajos attól tartott, hogy ikertestvére megszerzi előle a trónt, így fejét vasálarc mögé szorította. A történészek sem tudják biztosan, hogy a történet igaz-e, csak az biztos, hogy a vasálarcos rab valóban létezett. Azt azonban, hogy kit rejtett a fém maszk, nem lehet biztosan tudni.

Ezek is érdekelhetnek