2022 május 23 hétfő
KezdőlapTippek & Trükkök12 hasznos tanács, amit otthonod védelmében meg kell fogadnod, ha éppen távol...

12 hasznos tanács, amit otthonod védelmében meg kell fogadnod, ha éppen távol vagy

-

Nem könnyű dolog biztonságban tudni otthonunkat, főleg akkor, ha távol vagyunk tőle. Szerencsés helyzetben vagyunk, ha csak annyi időre távozunk, amíg dolgozni megyünk, viszont, ha munkákkal jár az utazás, akkor bizony gondoskodnunk kell arról, hogy házunk minél nagyobb biztonságban legyen.

Ha nem vagyunk baráti viszonyban a szomszédokkal, esetleg rokonaink vagy barátaink sem tudnak időnként ránézni otthonunkra, akkor meg kell tennünk a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy elriasszuk a betörőket.

Budapesten 2016-ban 2393 betörést regisztráltak, csak a lakásokba. A magyar fővárosban körülbelül 35 ezer ingatlan van, tehát, ehhez képest ez a szám viszonylag magas. De, hogyan védhetjük meg otthonunkat az illetéktelen behatolóktól?

Léteznek apró trükkök, amik nem is kerülnek sok pénzünkbe, mégis ellátják a rájuk kiszabott feladatot. Posztunkban megosztunk veled tizenkét hasznos tanácsot, amit meg kellene fogadnod, ha ki akarod védeni a bűnözők egyszerű bejutását lakásodba.

Ne hagyj szem előtt értéket a házban!

Bárkit engedünk be otthonunkba, legyen az valamilyen szakember vagy akár jól ismert kolléga vagy barát, soha, semmilyen értékes holmit ne hagyjunk elő. Azért említettük meg a barát kategóriát is, mert bár ő biztosan nem okozna kárt nekünk, de éppen elegendő az is, ha valakinek beszél arról, amit nálunk látott. Mindössze néhány szót ejt el valakinek, akinek nem kellett volna és máris megvan a baj.

Ne hagyd, hogy a betörő hallja a vezetékes telefon csörgését!

A tolvajok egyik bevált módszere, hogyha bejutottak az épületbe vagy az udvarra, akkor megcsörgetik a vezetékes telefont. Ha úgy vélik, senki nem veszi fel, akkor azonnal behatolnak a lakásba. Így, mielőtt elmész otthonról, némítsd le vagy legalább halkítsd le a telefont, ugyanis, ha a betörő nem hallja a csörgést, összezavarodik és elmegy.

Védd meg az ablakaidat is!

A betörők kedvenc behatolási helye az ablak. Ha nem a földszinten vagy az első emeleten laksz, akkor nincs rá nagy esély, hogy ott mennek be, de aki az előbbi kategóriába tartozik, annak az ajtó mellett az ablakokra is ügyelnie kell. Célszerű rácsokat szerelni az ablakokra, de arról ne feledkezzünk meg, hogy vész esetén az ablak is lehetséges menekülési útvonal, így rendkívül fontos, hogy nyitható rácsot válasszunk.

Az udvar legyen rendezett.

Egy rendezetlen udvar, lakatlannak tűnő ház szintén tökéletes célpont a bűnözők számára. Egy bokros előkert, a hatalmas fű vagy télen az udvart ellepő hó egyenlő egy nyitott ajtóval vagy ablakkal. Hiszen ezek mind-mind olyan tényezők, amik eltakarják, mi történik odabent, így a betörő nyugodtan kirámolhatja a házat anélkül, hogy bárki észrevenné. Tehát, nyáron mindig nyírd le a füvet, télen pedig lapátold el a havat. Ha sokáig távol vagy, akkor bízz meg valakit, akiben megbízol.

Biztonsági zárak

Mivel a feltörhetetlen zárat még nem találták fel, egy biztonsági ajtóval és zárral feladjuk a leckét a betörőnek. Ezeknek a záraknak nem könnyű a feltörése, így a hosszabb bejutási idő miatt a lebukás veszélye is magasabb.

Ellenőrizd a zárakat!

Ha a bejárati ajtó zárján karcolásokat veszel észre, akkor azt jelenti, hogy valószínűleg valaki már megpróbálkozott azzal, hogy bejusson otthonodba. Sőt, lehet, hogy be is jutott, így ha mozgást észlelsz, hívd a rendőrséget.

A tolvajok félnek a kutyáktól és a kameráktól. Ezt ki kell használnod!

Ezt a trükköt akkor is be lehet vetni, ha semmi valóságalapja nincsen. Mivel a betörők legnagyobb félelme a lebukás, meg fogják gondolni, hogy a házad, lakásod megéri-e a kockázatot.

A drága műszaki cikkek dobozait csak kisebb darabokra aprítva dobd ki.

Egy drága tévé vagy hűtő kartondobozát soha ne tedd egészben a kuka mellé, ez ugyanis felhívás keringőre. Ezzel a betörő tudtára adod, hogy van mit ellopni tőled, így potenciális célponttá válsz.

Ha elhagyod a lakást, csinálj úgy, mintha valaki lenne otthon!

Természetesen nem kell olyan bonyolult trükkökre gondolnunk, mint Kevinnek a Reszkessetek betörők! című filmben. Ha el kell menned otthonról, de gyanús alakokat látsz a ház előtt, akkor fordulj hátra és integess, mintha egy otthon maradt családtagodtól vennél búcsút. Ha valóban betörni készültek, akkor ez elriasztja majd őket.

Ne húzd be teljesen a függönyt!

A behúzott függöny szintén üzenet a betörőnek, hogy nem vagy otthon. Ha hosszabb időre elutazol, engedd be a fényt az ablakon, így hihető, hogy valaki tartózkodik otthon. Hiszen nappal senki sincs teljes sötétségben a lakásban, ha otthon van.

Szúrós bokrok és futónövények a kerítésen.

A betörők dolga azonnal megnehezedik, ha a házba vezető utat szúrós növényekkel és bokrokkal tarkítjuk. Érdemes az ablakok alá is hasonlót ültetni, így azok a behatolási pontok azonnal meghiúsulnak. Ajánlott a rózsa, a szeder, hisz ezek mind sérüléseket okozhatnak.

Gyanús kérdésekre és közvélemény-kutatóknak ne válaszolj!

Ez is a betörők egyik kedvenc, bevált módszere. Egy telefonhívással kiderítik, hogy érdemes-e és ha igen, mikor érdemes betörni az ingatlanba. Soha ne válaszolj olyan kérdésekre, mint “Hányan laknak még veled?”, “Van-e biztonsági rendszered?” vagy “Gyakran utazol?”, “Hány órát dolgozol egy nap?”. Ha válaszolsz az ilyen és ehhez hasonló gyanús kérdésekre, olyan mintha te magad adnál kulcsot a házadhoz a betörő kezébe. Így, pontosan tudni fogja, mikor van lehetősége arra, hogy minden kockázat nélkül kirabolja az ingatlant.

Ezek is érdekelhetnek