2022 november 28 hétfő
KezdőlapTippek & Trükkök12 pszichológiai tanács férfiaknak és nőknek, ami által jobban megérthetjük egymást

12 pszichológiai tanács férfiaknak és nőknek, ami által jobban megérthetjük egymást

-

Mind a férfiak, mind pedig a nők, attól függetlenül, hogy az anyanyelvünk nem egy, mégis ugyanazt a nyelvet beszéljük. Ez persze nem jelenti azt, hogy meg is értjük egymást. Tanulmányok szerint a kimondott szavaknak, kifejezéseknek mindegyikünknél más jelentése lehet. Ennek oka, hogy képtelenek vagyunk anélkül kommunikálni, hogy felemelnénk hangunkat, vitába keverednénk és így tovább. Ugyanakkor, ha hajlandóak vagyunk néhány szellemi erőfeszítést tenni az ügy érdekében, akkor könnyen megtanulhatjuk, hogyan kommunikáljunk a jelenleginél jobban.

A pszichológiai ismeretek nagy segítségünkre lehetnek ebben. Íme tizenkét tanács, ami könnyebbé teszi a kommunikációt, legyen az a főnökünkkel, a szüleinkkel vagy más fontos személlyel való beszélgetés.

Nők: Ne olvass a sorok között!

Tanulmányok bizonyítják, hogy a nők többet olvasnak az interperszonális értelmezésről, vagyis hajlamosak olvasni a sorok között. Az intimitás és a közelség értékeit tulajdonítják párjuk szavainak. Például, ha egy pasi azt mondja, ma van az elődöntő, akkor nem azt gondolja, hogy inkább a haverokkal lennék, mint veled.

Ahhoz, hogy megértsük, mit akar mondani a másik, át kell hidalni a különbségeket. Ez az objektív fordítás mindkét fél számára lehetővé teszi, hogy közösen ápolják kapcsolatukat.

Férfiak: Ne tanácsolj, csak hallgass!

A nők általában úgy vélik, a kommunikáció az egyetlen módja annak, hogy felfedezzék partnerük érzéseit és adott esetben megnyugtassák őt. Ugyanakkor a férfiak inkább az egyértelmű megoldásokhoz, egészséges tanácsokhoz ragaszkodnak, amiket a lehető leggyorsabb el is akarnak mondani. A férfi tanácsot akar adni, de tudnia kell, hogy sok esetben jobb, ha szimplán csak hallgat.

Nők: Értékeld, hogy vigasztalni akar téged.
Férfiak: Mutass érdeklődést!

A férfiak látják a megoldandó problémát, valamint azáltal gondoskodnak partnerükről, hogy energiát is fordítanak annak elhárítására. A férfi elemzi az adott problémát, feltárja annak megoldási lehetőségeit és megpróbálja elmondani azokat.

Eközben viszont, a lényeg csak az, hogy inkább figyelmes hallgatóság legyen. Sok esetben azzal segít legtöbbet a nőnek, ha meghallhatja őt, kérdéseket tesz fel, ez ugyanis azt az üzenetet küldi a nőnek, hogy a férfi érdeklődik iránta, meghallgatja és megvigasztalja őt.

Nők: Tudnod kell, hogy a férfiak is élvezik az énidőt.

A férfiakat gyakran vádolják azzal, hogy nem beszélnek a problémáikról és félrevonulnak. Nos, ez a felszínen igaznak is tűnhet. A nők legfontosabb feladata az ilyen viselkedés okainak megértése.

Ha a férfi elszigetelődik, akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy egy gyors szünetet szeretne tartani, ami eltereli figyelmét problémáiról. Mindezt tévénézés, videojátékozás vagy olvasás formájában teszi. A nőnek emiatt nem szabad aggódnia, hagyni kell teret a férfinak is, ugyanis neki is megjár az énidő. Pusztán éreztetni kell vele, hogy minden rendben lesz, hogy a nő támogatja és ő a legfontosabb számára.

Nők: Tedd világossá szándékaidat!

A nők és a férfiak különböznek abban, hogy miként mondják el a dolgokat. A hölgyek valamivel közvetlenebbek az uraknál. A nőknek sokkal pontosabban kellene fogalmazniuk és mélyebben belemerülni az adott témába. Mindezt természetesen nem sértő módon, inkább egy szarkasztikus megjegyzéssel lehetne lazítani a kényes kérdéseken. Ha ez megtörténik, akkor már lehet vitatkozni vagy védekezni a különböző dolgokkal kapcsolatban. Hiszen ekkor, már minden nyilvánvaló és világos.

Férfiak: Ellenőrzés visszajelzés útján

A nők és a férfiak kommunikációs stílusukban is különböznek egymástól. Legyen szó verbális válaszokról, fizikai kapcsolatról vagy szemkontaktusról. Általában a férfiak nem törekednek arra, hogy megerősítsék társuk mondandóját, például szóban vagy szemkontaktussal. A nőnek viszont, szüksége van a visszajelzésre, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a férfi figyel rá és ugyanúgy részt vesz a beszélgetésben, mint ő.

Nők: Próbálj egy feladatot csak feladatnak tekinteni.
Férfiak: Adj egy kis romantikát a feladathoz!

A nők a beszélgetések során bizalmat építenek ki a férfival, majd közös feladatokban vesznek részt. A férfiak hajlamosak elhagyni ezt a bizalmi beszélgetést és ehelyett csakis a feladat elvégzésére koncentrálnak. Egy férfi akkor is megcsinál dolgokat, ha valójában egyáltalán nem tetszik neki.

Például, ha elromlik a mosógép és venni kell egy újat, akkor elkíséri a nőt, hogy segítsen neki. A nők ilyenkor is szeretik látni a férfit, mint erős és határozott egyéniséget.

Valójában mindkettejüknek ugyanaz a célja, de adott helyzetben máshogy viselkednek. A nő beszél, vacilál, míg a férfi , hogy maradjunk a példánál, kiválasztja a megfelelő mosógépet, ezzel jelezve, hogy indulhatnak is haza.

Nők: Tudnod kell, hogy a férfi beszélgetés közben szeret tevékenykedni.

A férfi beszélgetés közbeni tevékenysége elősegíti azt, hogy érzelmileg megnyíljon. Ennek köszönhetően a nő közelebb érezheti magához a férfit anélkül, hogy neki is szüksége lenne egy másodlagos tevékenységre. Ez pedig, segít a nőnek megérteni partnerét, szavait, érveit, érzelmeit.

Férfiak: Ne habozz segítséget kérni!

Ha egy férfi segítséget kér a nőtől úgy érzi, hogy megmutatja neki gyengeségeit. Ez persze nem így van, hiszen senki sem tudhat mindent. Legyen szó egy ing kivasalásáról vagy elakadásról egy számítógépes programban, nyugodtan kérj segítséget, mert ez nem von le semmit a rólad kialakított képből. Sőt, a nő örül, hogy segíthet, így pedig lehetőségetek van arra, hogy újra együtt csináljatok valamit, együtt oldjátok meg a felmerülő problémákat.

Nők: Vedd figyelembe, hogy a férfiak szelektív hallgatók!

A pasik egy probléma megoldása érdekében csak annyit kérdeznek, amennyit szükségesnek tartanak. Így nagyrészt hallgatnak a beszélgetés közben. Ezt a nők sértőnek találhatják, mert szükségük van a verbális és nonverbális útmutatásokra is.

Nők: Ne tartsd magadban a haragot, ne hagyd, hogy felhalmozódjon benned a düh!

A férfiak vitatkoznak egy adott témában, majd elengedik, tovább lépnek anélkül, hogy később gondolkodnának rajta. Ezzel szemben a nők a következő témára, veszekedésre is tovább viszik haragjukat, ugyanis ők nem felejtenek és nem engedik el a témát olyan egyszerűen, mint a pasik. Vagyis, mindkét fél eltérően értelmezi a problémákat és köztük fennálló kapcsolatot.

Nők és férfiak: Vedd figyelembe partnered kommunikációs stílusát!

Tehát, a kommunikációs stílusok nemtől függetlenek, ezt pedig, mindenkinek figyelembe kell vennie. Van, aki versenyképesebben kommunikál, míg mások inkább csak visszajelzésre, tanácsokra várnak és általában kerülik a beszélgetéseket. Ne feledd, a partnered is egyedi, vagyis ennek tükrében kell kommunikálnotok egymással.

Ezek is érdekelhetnek