2022 május 23 hétfő
KezdőlapÉrdekességek12+1 hihetetlen érdekesség ismert cégek logóiról

12+1 hihetetlen érdekesség ismert cégek logóiról

-

A mindennapjainkban lépten nyomon ismert cégek emblémáit látjuk. De megálltunk valaha is elgondolkozni a jelentésükről vagy az eredetükről?

Íme 12+1 nagyon ismert embléma és egy kis érdekesség róluk. 🙂

1. Metro Goldwyn Mayer
Nem… nem így készült a híres oroszlán-üvöltős intró..:) Ez egy hamis neten keringő kép egy MRI vizsgálaton épp áteső nagymacskáról. Ami viszont igaz az az, hogy az intró 1917-es készítésekor 7 oroszlán volt a cégnél akik mind be lettek tanítva az üvöltésre.

2. Pepsi
Egyszerű kis logó igaz? Gondolnátok, hogy 1 millió dollárba került a cégnek. Különböző grafikusok az “aranymetszés” elve szerint alkották. Vagyis az alakzat elemeinek aránya és színe tökéletes harmóniában legyen az emberi szemnek.

Aztán persze itt egy alternatív elképzelés. Nos, ha mértéktelenül fogyasztod akkor van benne valami… 😉

3. Starbucks
A Starbucks cég logóját Melusine tündér, a két farkú nő-halról mintázták aki egy halandó férfihoz ment hozzá. Egy sellő aki két farkának végét fogja. Korábban (1971-ben) még a teljes alakos kép szerepelt a poharakon, de ezt később cenzúrázniuk kellett.

4. Nike
Na jó ezt szerintem senkinek sem kell bemutatni hisz kevés ennél ismertebb logó létezik. Azt viszont kevesen tudják, hogy a vállalat tulajdonosa (Phil Knight) 35 dollárt fizetett Carolyn Davidsonnak a munkájáért. Eleinte nem is nagyon volt elégedett vele de amint látjuk tévedett. Egyesek szerint a Nike “pipa” Niké Istennő szárnyát jelképezi.

5. Pinterest
Elsőre semmi különöset nem látunk ugye? Na de ha jobban megnézzük az első betűt feltűnhet, hogy egy tűre hasonlít amit papírok és fényképek kitűzéséhez használunk. Eleve a Pinterest szó “kitűzést” jelent a falakra… elektronikus értelemben véve.

6. UBER
A cég nemrég megváltoztatta a logóját valami-féle atomokra vagy információs bitekre. Az új logóikkal az autójukat ábrázolják melyek szerte a világban megtalálhatóak csak úgy mint az atomok.

7. BMW
Biztos hallottuk már azt a pletykát, miszerint a logó egy repülőgép propellerét ábrázolja. Mostanra ez már lényegesen le van egyszerűsítve. A kék-fehérrel Bajorország színeit képviselik.

8. Lacoste
1923-ban René Lacoste (teniszező) az utcán sétált a csapat kapitányával Alan Moore-ral amikor észrevettek egy krokodilbőr bőröndöt egy kirakatban. Megegyeztek, hogy ha René győz a következő játékban akkor megkapja azt a bőröndöt. Sajnos veszített de egy újságíró meghallotta a történetüket és írt is egy cikket a játékosról aki nem nyert, viszont “krokodilként küzdött”. Így kapta Lacoste a becenevét majd később vállalták az emblémát is.

9. McDonald’s
1962-ben a McDonald’s felfogadta Louis Cheskin pszichológust és ő javasolta, hogy cseréljék le a Speedee the Cook logót arany “M” betűre. Úgy gondolta, hogy ez női mellekre hasonlít amely tudat alatt felkelti az emberek étvágyát és a boldog gyermekkorukra emlékezteti. Egyébként nem Cheskin találta fel ezeket az “íveket”. Már az ’50-es évek óta jelen voltak az éttermekben.

10. Android
Irina Blok grafikus és csapata kapták a feladatot, hogy elkészítsenek egy könnyen felismerhető logót. Vicces tény, hogy a nyilvános mosdók ajtaján lévő emblémák ihlették őket.

11. Wikipedia
Egy bolygó aminek minden kirakósa különböző nyelvű betűt ábrázol. Ezzel a többnyelvűségre utalnak illetve az a tény, hogy a kirakós nincs befejezve arra utal, hogy maga a Wikipedia is folyamatosan frissül és bővül.

12. Ferrari
Joggal hihetnénk, hogy a ló a lóerőt jelenti de valójában nem ilyen nyilvánvaló. 🙂 Enzo Ferrari megemlíti életrajzában, hogy a ló sziluett eredetileg Francesco Baracca legendás olasz pilóta repülőjére volt festve. Francesco édesanyja felajánlotta Enzo-nak az emblémát egy győztes versenyt követően. Később már jól ismert szimbólummá vált.

Bonus: Apple
Van egy legenda miszerint az Apple logóját Alan Turing nevéhez kötik aki ugyanis egy mérgezett almától halt meg. Valójában csupán a harapás kiemeli az alma alakját így nem téveszthető össze más hasonló gyümölccsel.

Ezek is érdekelhetnek