2022 szeptember 28 szerda
KezdőlapÉrdekességek13 dolog, amit már sokszor láttál, de valószínűleg nem tudod a nevét

13 dolog, amit már sokszor láttál, de valószínűleg nem tudod a nevét

-

Rengeteg olyan dologgal vesszük körül magunkat, amit ismerünk. Számtalan tárgyra van szükségünk otthonunkban, legyen szó tisztálkodásról, főzésről, takarításról vagy akár lazításról. Könnyen előfordulhat azonban az is, hogy milliószor láttunk már egy tárgyat, fogtuk a kezünkben és még nem tudjuk a nevét. Erre általában akkor jövünk rá, amikor keressük azt a bizonyos dolgot és segítséget kérünk valakitől. “Keresem azt az izét, tudod, azt a…”

Biztosan veled is előfordult már néhányszor ilyen. Mivel nem vagyunk tökéletesek, nem is csoda, ha nem jegyzünk meg mindent, illetve mindennek a nevét. Megelégszünk azzal, hogy tudjuk mire való és használjuk is vagy részesei vagyunk. Cikkünkben olyan tárgyakat mutatunk, amelyek szerves részei mindennapjainknak, de sosem nevezzük őket a nevükön.

A dobókocka ötösét quincunx- nak nevezzük. A neve onnan jön, hogy négy pontból áll, amely téglalapot vagy négyzetet képez, valamint egy extra pont is van a közepén.

Furcsa kapcsoló egy régi órán

Valójában ez egy egyszerű fényérzékelő kapcsoló. Bekapcsolt állapotban érzékeli a sötétséget, így éjjel nem jelzi hangosan az időt.

A cipőfűző ezen részének neve aglet. Ugye nem is gondoltad, hogy ez így van?

Görög lábnak nevezik ezt a tulajdonságot és annak a variációját, hogy a második lábujj hosszabb, mint a nagy lábujj, Morton lábujjnak hívják.

Sokan szeretjük az esőillatot, de nagy valószínűséggel egyikünk sem tudja, hogy ezt hogyan nevezik. A száraz talajra hulló eső illatának neve petrichor.

A két fog közötti rést diasztemának nevezik. Ezt azért alakul ki, mert a fogak és állkapocs aránya eltérő.

A körömágyon fekvő fehéres félhold alakú területet lunulának hívjuk. Minél idősebbek leszünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a jelenséget a saját körmödön is tapasztalod.

A hirtelen és egyben furcsa zörgést, korgást, amelyet a gyomorból hallunk, amikor éhesek vagyunk, borborygmusnak nevezzük.

Az osztás jelét valójában obelusnak nevezik.

Azt a kis repedést, amely az ajkad tetejétől az orrodig fut, mediális hasadéknak, vagyis philtrumnak hívják és egyes állatoknál is megfigyelhető.

Az élénkvörös húst, amelyet néhány madár, például a kakas vagy a pulyka fején található, caruncle-nek nevezzük. Általában a csőr, a nyak vagy a fej valamely részén figyelhető meg.

Azokat a fűszerű dolgokat, amelyek a sivatagokban forognak, tumbleweeds-nek hívjuk. Több filmben is láthattuk már, ahogy a szél fújja őket és begördülnek a kép közepére.

A nadrághoz rögzített, az öv tartására szolgáló kis csíkokat hurkoknak vagy övhuroknak nevezik.

Te tudtad ezeket?

Ezek is érdekelhetnek