2022 december 2 péntek
KezdőlapÉletmód13 érdekesség, amikre biztosan nem tudtad a választ

13 érdekesség, amikre biztosan nem tudtad a választ

-

Az emberiség egyik legalapvetőbb jellemzője, hogy kíváncsi. Tudni akarja, hogy mi van a “dolgok mögött”. Igazából ez az, ami miatt előrébb haladtunk a történelemben. Ha nem lennénk kíváncsiak, akkor még vélhetőleg mindig a fákon ugrálnánk. Na persze nem kell mindenbe tudományos fantasztikumot látni. A legalapvetőbb dolgok is érdekelhetnek minket. Számos olyan apróság vesz körül bennünket, melyekre egyszerűen nem tudjuk a választ. Mutatunk nektek pár ilyet. Lehet, hogy eddig nem érdekelt, hogy valakit is megkérdezzetek erről, úgyhogy megelőlegezzük.

Íme pár érdekesség, amire nem biztos, hogy tudtad a választ.

Melyik székhez, melyik kartámasz tartozik?!

Erre vonatkozóan hivatalos szabály nem létezik. Alapvetően úgy tartják, hogy a két szélső embernek jár a két szélső kartámasz, így a középső kettő a középen ülő emberé. Ha nem is használja mindkettőt, dönthet róla, hogy kié. De, mint írtuk, nincs az etikettben erre vonatkozó szabály.

Miért van “rakéta” formája az üdítős üvegnek?

Az üveg aljának jellegzetes kialakítása a palack szilárdságának növelése érdekében van. Ezeknek a palackoknak ki kell bírniuk a szénsavas italok okozta nyomást.

Miért nem repülnek ki a legyek az ablakon?

A legyek szeme alapvetően annyira képes, hogy megkülönböztesse a fényes részeket a sötét részektől. A szobákban a fényforrást keresi. Ezért köröz össze-vissza. De, akkor miért nem megy ki a nyitott ablakon? Ennek rém egyszerű oka van. Kintről befelé áramlik a levegő egy nyitott ablaknál. Ez zavarja őket és nem repülnek bele.

Miért csúszós a jég?

Ha a jég egy picit is megolvad, akkor a felszínén vízmolekulák lesznek. Úgy kell elképzelni, mint a padlón lévő üveggolyókat. Rendkívül parányi kis részecskék, de arra bőven elég, hogy dobjunk egy hátast tőlük.

Miért dorombolnak a macskák?

Ez lehet az elégedettség jele is, ugyanakkor számos más funkciója is van. A macskák a dorombolással képesek gyógyítani magukat. Tudósok megállapították, hogy a 20 és 140 Hz frekvenciájú rezgéseknek pozitív hatása van a csontnövekedésre, csonttörésre, fájdalomra, gyulladásra, sebgyógyulásra, izomnövekedésre, ínsérülésre és az ízületek mozgathatóságára. Azt nem sikerült bebizonyítani, hogy a gazdik számára milyen hatással van a dorombolás. Nyilván nem a mi veseköveinket próbálják szétzúzni vele. 🙂

Milyen színe van a tükröknek?

Először is le kell szögezni egy dolgot a színekkel kapcsolatban. Sokan azt gondolják, hogy a fekete a legösszetettebb szín. Ez tévedés. A fehér szín az, amelyik minden létező színt tartalmaz. Na persze, ha mi elkezdjük összekevergetni a temperáinkat, abból sosem kapunk fehéret. Erre fénytani szemszögből kell tekinteni. A tükör is így gondolkodik, ergo egy tökéletes tükörnek fehér színűnek kell lennie, ha minden színt vissza akar tükrözni.

Miért lassúak a lajhárok?

A lajhárok imádják a hibiszkusz virágot és a fiatal fahéjfa levelét. Mivel a tápláléka levelekből áll így rendkívül kevés kalóriát visz a szervezetébe. Az extra energia nélkül képtelenek rohanni. Ennek ellenére úszni kifejezetten jól tudnak.

Miért nem ragad a ragasztó a tubusba?

A ragasztókban víz található oldószer gyanánt. Ha kikerül a tubusból, akkor levegővel érintkezik majd elpárolog belőle a levegő. Így megszilárdul.

Miért fehérek az esküvői ruhák?

Kezdjük ott, hogy nem minden országban fehér ruhában mennek férjhez a nők. Kínában és Indiában a vörös a menő. Szerintük ez a jó szerencse szimbóluma. A 19. században, sok esetben olyan ruhát választottak az esküvőre, amiket még később is fel tudnak venni. Néhány hollywoodi film tette népszerűvé a fehér ruhákat, de ez inkább a gazadagok kiváltsága volt. A középosztály számára az 1950-es években kezdett elérhetővé válni a fehér ruha. Esett annyit az anyagköltség.

Fekete-fehér vagy fehér-fekete?

A zebra alapszíne fekete. Ha megnézitek a csikót, akkor látható, hogy még nem alakultak ki rajta a fehér csíkok. A képen látható állapot egy genetikai rendellenesség, de körülbelül így nézne ki az anyja hasában.

Miért van fogkrém-másnaposság?

A fogkrém elnyomja az édes ízek érzékelésének képességét. A narancslé íze azért lesz borzasztó, mert ha “kivonjuk” belőle az édes ízt, akkor csak a keserűsége marad meg.

Miért izzad a tenyerünk, ha stresszesek vagyunk?

A stressz miatt adrenalin szabadul fel a testünkben, melytől megemelkedik a pulzusunk. Ez hőmérséklet emelkedést eredményezne, de a szervezet ugye próbálja izzadással korrigálni. A kezünkön és a talpunkon található a legtöbb verejtékmirigy, ergo itt kezdünk el izzadni először.

Miért ázik ki a bőrünk a vízben?

Ennek az oka, hogy a szervezet érzékeli a sok vizet és úgy gondolja, hogy a körülöttünk lévő felület csúszós lehet. Azért lesz ilyen az ujjbegyünk, hogy jobban tudjunk “kapaszkodni”.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek