Rengeteg cikk terjeng az interneten, ami Észak-Koreáról. Nagyon felkapott téma egyrészről politikai másrészről pedig kulturális oldalról. De mi a helyzet Dél- Koreával? Elhihetitek, hogy ott is van pár hajmeresztő dolog.

Mutatunk nektek ebből egy válogatást!

Dél-Koreában az állam figyeli a nők érdekeit

A terhes nőknek jár egy ~130.000 Forint értékű kártya, amelyet gyógyszerekre, pelenkára és hasonló szükséges dolgokra költhetnek. Kapnak egy kulcstartót is, amivel a tömegközlekedési eszközökön a terhes anyukáknak fenntartott helyet  használhatják. Sőt Dél-Koreában a kismamáknak külön parkolóhely is van fenntartva.

Tömegközlekedés

Légkondicionált buszmegállók segítenek a nyári tikkasztó hőségben az utasoknak. Az összes buszmegállóban digitális tábla található, ami a menetrenddel kapcsolatos információkat tartalmazza.

Megkóstolható az áru

A szupermarketek kóstolóval várják a vásárlóikat, hogy új élelmiszereket is ki tudjanak próbálni. Így biztosan olyan ételt viszel haza ami ízleni fog.

Az ajándékozás egy fontos hagyomány

Számunkra elég furcsán hangzik, de igen, Dél-Korában a vendégségbe érkező emberek, valamilyen ajándékkal kedveskednek a házigazdának. Akár még WC papírral is. Milyen kedves.

A híradósoknak hagyományőrző ruhában kell leforgatniuk az adást.

Az óvodáknak és az iskoláknak saját egyenruhájuk van. Ez azért szükséges, hogy ha a csoport vagy osztály kirándulni menne, a gyerekek ne keverednek el a tömegben.

A diákok sokáig tanulnak

A koreai gyerekek akár 9:00-18:00-ig is tanulhatnak az általános iskolákban, a középiskolában, gimnáziumban este 10-ig is tarthatnak órákat. A tanulással kb. éjfél körül végeznek.

Itt a szerelmesek úgy mutatják ki azt, hogy együtt vannak, hogy ugyanolyan ruhát vesznek fel.

Ajándékok a tanároknak.

A szülők nem adhatnak nagyobb ajándékot a tanároknak, mert megvesztegetésnek minősül. Ha ki akarják a szülők fejezni hálájukat csak és kizárólag egy csésze kávéval vagy kisebb édességgel kedveskedhetnek a tanárnak.

Nem igazán követik a nyugati kulturát

A koreai embereknek fogalmuk sincsen arról, hogy miként mennek a dolgok nyugaton. Ők nem hallgatnak más országbeli zenéket, nem néznek filmeket. Helyette, van saját híres színészük, színésznőjük, énekesük és együttesük is, akikért rajonganak.

Nem…nem esznek kutyát!

Dél-Koreában nem szokás kutyahúst enni. Igaz ki lehet próbálni, de az emberek többsége csirkét eszik, azt is grillezve, illetve nagyon sok zöldséget fogyasztanak, meg persze rizst.

Nyilvános WC-k mindenhol

A legtöbb nyilvános WC-ben nincs piszoár, ugyanolyan kabinos rész van kialakítva, mint a női mosdóban. Mivel a koreai emberek nagyon szeretik a higiéniát, ezért a WC-k tökéletesen tiszták. A pelenkázásra és mozgássérültek részére is ki van alakítva egy hely.

Munkamániások

A kormány azzal akarta redukálni a munkamániások számát, hogy olyan programot telepíttetett az irodai dolgozók gépére, ami pénteken munkaidő után automatikusan leáll, így nem tudnak bent maradni hétvégére dolgozni. Ezzel azt akarták elérni, hogy az emberek normális életet éljenek. Bár voltak olyanok, akik a program deaktiválást kérték, hogy hétvégén is bemehessenek az irodába.

Nos? Mit szóltok? Szeretnétek odaköltözni? 🙂

Hirdetés
MEGOSZTÁS
Előző bejegyzés15 bizonyíték, hogy a férfiak egytől-egyig ugyanarra a dologra gondolnak!
Következő bejegyzésÍme pár ház, ami kívül nem túl megnyerő, de elképesztő, ami belül vár!