2022 május 25 szerda
KezdőlapÉrdekességek13 érdekesség Japánról, ami Magyarországon szinte elképzelhetetlen lenne.

13 érdekesség Japánról, ami Magyarországon szinte elképzelhetetlen lenne.

-

Japán egy olyan ország, melynek kultúrája drasztikusan eltér a többi országétól. Ezt már több cikkben is elemeztük, így hát jöjjön még egy. Ez is csak azt bizonyítja, hogy róluk mindig van mit írni. Rengeteg olyan szokásuk van, amit mi magyarok egyszerűen képtelenek lennénk átvenni. Gondoljunk csak olyan apróságokra, mint az, hogy a japán nők nem festetik a hajukat. Nálunk meg minden harmadik nő. Idősebb korban meg minden második. Az igazság az, hogy a sok (számunkra) abszurd dolog között van néhány, ami logikus, okos és hasznos. A hagyományok és szokások a mai napig kötik őket, de mégis képesek voltak ezt a mindennapi életükbe belefűzni.

Nézzünk pár furcsaságot.

Japánban ágyak helyett a földön alszanak
Sokkal jobban szeretik a futonokat. Ez egy vastag pamut matrac, mely közvetlenül a padlón helyezkedik. Nagyon sok lakás kicsi. Ők képesek 30 nm alatt is élni, de takarékoskodniuk kell a hellyel. Ezt a matracot egyszerűen be lehet tenni egy szekrénybe. Még a modern, drága szállodákban is fel kell készülnünk arra, hogy futonon fogunk aludni.

Feleség bambuszból
Ember nagyságű, üreges bambuszcső. Ez nagyon népszerű a kelet-ázsiaiak körében. Egy igazi párnát átölelni éjszaka nem túl kényelmes, illetve a meleg párás éghajlat miatt nem is túl kellemes.


Létezik náluk egy úgynevezett dakimakura párna is. Ez rendszerint egy rajzfilm karaktert ábrázol. Alapvetően a “plüssmackó” szerepét váltja le. Egyesek annyira szeretik, hogy még feleségül is veszik.

Genkan
Nálunk ha belépünk egy lakásba, akkor feltehetően egy lábtörlő az első dolog, ami vár minket. Mellette egy polc a cipőknek. Japánban nem szokás cipővel mászkálni a házban. A bejárati ajtó után egy küszöbbel körülvett kis rész található, ami arra szolgál, hogy a cipőinket itt levessük, ami aztán itt is marad.

Omlett
Ha egy japán étteremben omlettet szeretnénk enni, akkor készüljünk fel egy kicsit különlegesebb ételkölteményre. Ők egy négyzet alakú serpenyőben készítik el és a végén feltekerik.

Valljuk be, hogy ínycsiklandó…

Rejtett rekeszek
Mint korábban említettük, náluk a helytakarékosság elsődleges szempont. A ház minden zeg-zugában lehet találni egy kis rekeszt. Spejz helyett náluk a padlóban épített kis rejtett fiókok vannak.

Szárítógép
Ha valahol a világon igazán népszerűek a szárítógépek, akkor az náluk van. Sokszor nincs lehetőségük rendesen kiteregetni a helyszűke miatt, így a szárítógépes mosógép teljesen alap náluk. Érdekes, hogy a külföldiek ezt nem különösebben preferálják. Tény, ami tény, hogy a szárítógép sokszor nyirkosan hagyja a ruhákat.


Mosdókagyló a Wc-tartályokban
Hely-, és víztakarékosság. Az a víz, amiben a kezünket megmostuk még tökéletes arra a célra is, hogy a wc-t leöblítsük vele.

Fürdés
Náluk a fürdés sem olyan egyszerű. Csak azután másznak bele a kádba, ha előtte tisztára tusolták magukat. Ez már csak azért is kell, mert az egész család egy fürdővízben fürdik. Speciális fürdőport használnak tusfürdő helyett. A megmaradt víz pedig még tökéletes egy mosás elindításához.

Földrengés esetére
Japánban gyakrabban van földrengés, mint nálunk. Emiatt szükséges néhány extra átalakítás a házon. Az egyik ilyen, hogy a szekrényeket a plafonhoz rögzítik. Így nem tud eldőlni.

Sütők
Minek?! Csak a helyet foglalja. A mikrohullámú sütő is tökéletesen megfelel arra a célra, ha rendelkezik sütő funkciókkal.


Vízmelegítő
Vízforraló helyett inkább vízmelegítőt használnak. Ez ugyanúgy alkalmas vízforralásra teához vagy kávéhoz, ugyanakkor be lehet állítani, hogy forráspont alatt tartsa a vizet. Éppen csak melegen.


Párátlanító
Japán, éghajlata miatt rendkívül párás. A penész az egyik legnagyobb ellenfelük. A párátlanító készülékek és tabletták a legkelendőbb árucikkek az országban.


Nincs központi fűtés
A legtöbb lakásban nincs központi fűtés. Ennek oka a földrengések, melyek olyan gyakoriak, hogy túl drága lenne mindig javítgatni, újraépíteni a rendszert. Egyszerűbb a hősugárzó.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Ezek is érdekelhetnek